Valami Amerika

Minden évtizedben születtek kultikusnak szánt tinédzserfilmek Magyarországon – Szerelem első vérig, Széplányok ne sírjatok, stb. Ezuttal a SKYFILM Stúdió KFt. vállalkozott arra, hogy Valami Amerika címmel bepörgesse a hazai tinivilágot, s a korábbi bevált recept szerint a laza sztorihoz ezuttal is napjaink divatos előadóit és együtteseit kérték fel a közreműködésre.

A film sztorija valahol Ausztriában kezdődik, a hegyeshalmi határátkelő felé vezető úton, ahol a nagy Ő, az „amerikai” Alex Brubeck érkezik szivarozva Magyarországra, a szülőföldjére, amit fiatalon hagyott el. Neki az utazás a régen várt hazatérést, a magyar reklámfilm-rendezőnek, Tamásnak pedig a nagy lehetőséget jelenti.

Tamás a célja érdekében bátyját, Ákost – a menő építési vállalkozót – és öccsét, Andrást – a világban helyét kereső művészlelket –hívja segítségül. Tervük: elszórakoztatják az amerikai producert, hogy megnyerjék Tamás filmötletéhez, mint tőkéstársat. Alex, amig lehet, titkolja a származását, és azt ígéri, beszáll a produkcióba a filmhez szükséges pénz felével. Az összeg másik felét - 6-10 milliót – viszont a testvéreknek kellene előteremteni. Mégpedig hat nap alatt. A film további története eme feladat körül bonyolódik - természetesen sajátos magyar viszonyok közepette – ,ami épp elég lehetőséget kínál a komédiázásra.

A filmben természetesen bőven adagolják az aktuális, menő divatzenéket is. A címadó dalt a Bon Bon énekli, de láthatjuk hallhatjuk, a Venust, Tátrai Tibort, a Soproni Ászokat, Pély Barnabást és mindenekelőtt Oroszlán Szonját, aki feltehetőleg a film nagy befutója lesz. Amit játszik, táncol, énekel – az előtt le a kalappal. A filmnek van egy különös betétdala is, amelyet Oroszlán Szonja, Varga Zsuzsa és Pély Barnabás ad elő. Dés László és Bereményi Géza Vetkőzés című daláról van szó, amelyet korábban Udvaros Dorottya és Somló Tamás énekelt. Ezuttal a remek énekfelvételhez a maga nemében egyedülálló „videoklip” is készült, amelyen a két női főszereplő „meleg” helyzetekben látható. Feltehetőleg nagy botrányokat fog kavarni, de leszögezzük, nagyon stílusosan és ízlésesen forgatták le a jelenetet, ami akár az év videoklipje is lehet. Mindenesetre merész és páratlan produkció a hazai médiában, amilyenre eddig csak lengyel színésznők vállalkoztak Makk Károly Egymásra nézve című filmjében.

A most megjelent CD-n ez a jelenet a bonus track, tehát, aki előzetesen kíváncsi két popsztár „összemelegedésére”, most megfelelő lejátszóval előzetesen megkukkolhatja a jelenetet.

Egyébként ha a film is olyan fogyasztható, mint a CD dalai, akkor biztos siker lesz!

2001. december 18.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster