Madonna, az örök asszony

Egy éve tartották esküvőjüket Guy Richie-vel

Louise Veronica Ciccone, azaz Madonna 1958.augusztus 16-án született a Detroit melletti Bay Cityben. Katolikus olasz családban nőtt fel: semmi tévézés, helyette leckeírás és rendszeres templombajárás.

Apja a Crysler autógyár mérnökeként dolgozott, anyja otthon volt hat gyermekükkel. Mivel maga is szerette a zenét és a táncot, lánya kedvére táncolhatott a fekete szomszédgyerekekkel. Példaképei Diana Ross, Michael Jackson és Shirley Temple voltak. Hatévesen azonban elvesztette imádott édesanyját, aki mellrákban halt meg. Ez feldolgozhatatlan törést jelentett a kislány életében.

New York, New York

„Egy nap enyém lesz ez a város!” – mondta a barátnőjének, ahogy leszálltak a New York-i JFK. repülőtéren. Egy ösztöndíjon, 35 dolláron és persze az önbizalmán kívül semmije sem volt a 17 éves sztárjelöltnek. Titokban menekült el az apai szigor elől: otthon, bár nagy nehezen kikönyörögte, hogy táncórákra járhasson, koncertre – pl. David Bowie bulijára – már szöknie kellett, s akkoriban hordott elképesztő cuccaiban sem mutatkozhatott vaskalapos apja előtt. A szex és a randevúk természetesen szigorúan tabuk voltak. New Yorkban az „élet sűrűjébe” került: alkalmi munkákból, modellkedésből élt s közben szorgalmasan járt először tánc-, majd 20.születésnapja után énekórákra. Alig evett és szörnyű helyeken lakott, de nem bánta. Száz dollárért szerepet vállalt a Certain Sacrifice c. szofpornó-artista-punk filmben. /A pár éve előkerült botrányos alkotás Madonna hírnevét erősítette./ Két évig kilincselt, mire kiadták első kislemezét, az Everybody-t, majd a Holiday-t, mely felkerült a slágerlistákra. Sikerült.

Sean Penn és Marilyn Monroe

Az 1983-as Madonna c. nagylemez után kamaszlányok milliói utánozták az énekesnőt. Szakadt szerelés, áradó szexualitás és tökéletes szabadság. Madonna már akkor sokat törődött magával: igyekezett kialudni magát, mert hajnali fél ötkor kelt, hogy tornázzon. Elkészült a Kétségbeesetten keresem Susant c. film és a Like A Virgin c. klipp, ami sokkolta a prűd amerikai közönséget. A Material Girl klippjében a szex egykori istennőjét, Marilyn Monroe-t utánozta, 1985-nen elérkezettnek látta az időt, hogy megmutassa bájait a Plaboy-ban. A tekintélyes Time magazin címlapján is ő mosolygott – persze állig felöltözve. Ekkor ment hozzá Sean Penhez, aki nehezen viselte felesége elképesztő népszerűségét és a paparazzókat, ráadásul közös filmjük, a Shanghai meglepetés is megbukott. Siker volt viszont a True Blue c. album a Papa Don’t Preach-csel és a La Isla Bonítá-val. A rajongóknak tetszett a Who’s That Girl? c. Madonna film is. 1988-ban elvált Sean Pentől. A színészt férfiak végeláthatatlan sora követte: Warren Beatty, Vanilla Ice, az ifjabb John F.Kennedy, Dennis Rodman, William Baldwin és sorolhatnám, egészen Guy Richie-ig.

Provokatív és szexi

1989-ben készült el nagy vihart kavart videóklippje, a Like A Prayer: az egyház betiltotta a hívők érzéseit sértő jelenetsort és egy olyan világi cég, mint a Pepsi is felbontotta reklámszerződését az énekesnővel, s nem szponzorálta turnéját, ahol maszturbációt bi-és heteroszexuális táncot lejtett a színpadon. A 90-es években folytatta a botrányos klippek sorát az Express Yourself-fel és a Justify My Love-val. Könyve jelent meg Szex címmel, melyben leszbi fotókon látható Naomi Campbell-lel és provokatív pózokban Vanilla Ice-szal. A könyvből film is készült. Értékes független produkciókban is forgatott – Veszélyes játékok, Négy szoba – melyből kiderült, jó színésznő. Hollywoodnak sem mondott nemet, láthattuk pl. a Baseball Ligá-ban.

Komoly anya

1996-ban megkapta álmai szerepét, Evita Perónt, aki éppúgy alulról küzdötte fel magát, mint Madonna s fiatalon, mellrákban hunyt el, mint az énekesnő édesanyja. Filmkészítés közben jelentette be, hogy gyereket vár Carlos Leontól, a nála tíz évvel fiatalabb kubai fitnessedzőtől: terhessége alatt írott, utóbb nyilvánosságra hozott naplójában elárulta, szorongott, félt az anyaságtól. A film, melyet Budapesten is forgattak -Che Guevarát Antonio Banderas játszotta - siker lett. Madonna lánya, Lourdes 1996 októberében született, s anyukája két évig csak vele foglalkozott.

„Fénysugár” és „Zene”

A „Ray of Light” c. 1998-as albumon hallható dalok az etno, a jóga, a meditáció és a kabbala hatását mutatják. A „Music” c. lemez leginkább a címadó szerzeménnyel és az American Pie c. klasszikus opusz feldolgozásával tarolt, beseperve a zenei világ legnagyobb díjait. Madonna tervei között szerepel egy önéletrajzi dokumentumfilm és Chicago c. musical filmváltozatának elkészítése. Nem tudni, kit szemelt ki rendezőnek, de az biztos, hogy férjét, Guy Ritchie angol filmrendezőt nem hozná lázba a feladat, hisz más hangvételű, ún. független filmeket csinál. Egy éve esküdtek egymásnak örök hűséget egy skóciai kastélyban. Pár hónapos fiukkal, Roccoval és az ötéves Lourdes-dal Londonban élnek. Madonna nem zárta ki, hogy még bővül a család.

Válogatásalbum és válogatott pletykák

Madonna minden tiltakozása ellenére novemberben megjelent Andrew Morton a sztár magánéletét firtató könyve, mely bőven ad témát a pletykalapoknak, az énekesnő és férje nagy felháborodására. Madonnának elege lett s inkább azzal foglalkozott, hogy összeválogassa, mely dalok kerüljenek a legnagyobb slágereit közreadó CD-re: Deeper And Deeper, Erotica, Human Nature, Secret, Don’t Cry For Me Argentina, Take A Bow, Don’t Tell Me, Frozen, Ray of Light és sorolhatnám. „Profin” választott.

2001. december 19.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster