Szűkülő hanglemezpiac – csökkenő példányszámok

A hamisítás és a házi másolás sajnálatos világméretű terjedése évről évre jobban sújtja a hanglemezipart a világ minden országában, így hazánkban is.

A hivatalos forgalomban értékesített hanghordozók száma folyamatosan csökken, míg az üres CD-k és kazetták eladásai folyamatosan növekednek. Nyilván ennek tudható be az, hogy 2001-ben a magyar hanglemezpiac 20%-kal szűkült. Ezzel párhuzamosan az egy-egy kiadványból eladott példányszámok is drasztikusan csökkentek. Ez a jelenség a nemzetközi kiadványokat még súlyosabban érinti.

A jelenlegi helyzet ellen a MAHASZ minden rendelkezésére álló eszközzel tenni próbál, de a piaci folyamatokat ennek ellenére nem lehet figyelmen kívül hagyni. E folyamatokra figyelemmel a MAHASZ legutóbbi közgyűlése úgy határozott, hogy az arany illetve platinalemez minősítéshez szükséges eladási darabszámokat csökkenti

A piac említett szűkülése mellett a fent említett határozat másik indoka az, hogy az egy főre jutó lemezvásárlási adatok, illetve a teljes lemezpiac eladási statisztikáit tekintve, nemzetközi összehasonlításban már eddig is aránytalanul nehéz volt Magyarországon elérni az aranylemez minősítést. Az új limitekkel a MAHASZ közgyűlése a hazai feltételeket igyekszik az európai átlaghoz közelíteni. A mellékelt táblázat mutatja, hogy mely országokban mekkora a lakosság, mennyi az egy főre jutó éves hanghordozó-értékesítés, illetve melyek az arany- és platinalemez minősítéshez szükséges példányszámok.

Az előzőek alapos tanulmányozása és mérlegelése után a MAHASZ közgyűlése úgy döntött, hogy az alábbiak szerint állapítja meg Magyarországon az arany- illetve platinalemez eléréséhez szükséges eladási példányszámok határát:

Arany Platina

Magyar 15.000 30.000

Külföldi 10.000 20.000

Klasszikus/Jazz/Maxi 5.000 10.000

Ezek a limitek minden olyan albumra vonatkoznak, amelyek eladásai 2002. Január 1. után érték el ezeket a példányszámokat.

A magyar és a külföldi, illetve a klasszikus és jazz albumok arany illetve platinalemez limit megkülönböztetésének okai:

1. A hazai kiadványok átlagosan lényegesen nagyobb példányszámban fogynak, mint a külföldiek és kevésbé érintik őket a házi másolások. Hazai kiadványok között a 15 ezres példányszám bár igen jó eladási eredménynek számít, egy sikeres kiadvány aránylag könnyen eléri ezt a példányszámot.

2. Külföldi albumok esetében viszont a már a 10 ezres eladás is nagyon jónak számít. A 2001-re aranylemezes albumok közül a magyar kiadványok száma közel háromszorosa volt a külföldi kiadványoknak. A 2001-ben megjelent külföldi albumok közül egyetlen egy albumnak sikerült elérni az aranylemez határt (Linkin Park: Hybrid Theory).

3. A klasszikus zenei, illetve jazz albumokra ez fokozottan igaz, itt még kisebbek az átlagosan eladott példányszámok.

Meghatározások

Kislemeznek (single v. maxi) számít minden olyan kiadvány

- melynek teljes játszási ideje nem haladja meg a 20 percet, és maximum 4 különböző szerzemény (illetve ezeknek remixei) szerepel rajta. (Ebben az idő-, illetve mennyiségi korlátban nem szerepel az esetleges multimedia track.)

- melyen teljes játszási ideje meghaladja a 20 percet, de maximum 2 különböző felvétel (illetve ezeknek remixei) szerepel rajta.

Mini albumnak (EP) számít minden olyan kiadvány

- melynek játszási ideje 20 és 40 perc közé esik, és legalább 3, legfeljebb 8 különböző szerzemény szerepel rajta. Ebbe nem tartoznak bele a számok elé vagy közé elhelyezett intro-k, illetve szöveges részek.

Nagylemeznek számít minden olyan kiadvány

- melynek játszási ideje legalább 40 perc, vagy 8-nál több különböző szerzemény szerepel rajta.

Filmzenének (soundtrack) számít minden olyan album

- melyen szereplő dalok legalább 50%-a új, máshol korábban meg nem jelent felvétel, mely a film céljaira készült. A már korábban megjelent, régebbi szerzemények újbóli, a filmhez készült felvétele ebből a szempontból természetesen új felvételnek számít, nem számít viszont új felvételének egy olyan korábbi, más hanghordozón is megjelent dal, amelyet a filmben csak felhasználtak, még ha akár remastering is történt.

Dupla albumnak számít minden olyan kiadvány

- amely egy csomagolásban két db. hanghordozót tartalmaz. Ezek esetében az arany- ill. platinalemez eléréséhez szükséges példányszám a szokásosnak a fele, vagyis egy eladott darab kettőnek számít.


Kapcsolódó linkek:

www.mahasz.hu

2002. május 7.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster