Hová tűnnek a boybandák?

Akárhányszor megjelenik egy jóképű fiúkból álló együttes, mindig felkavarja popzene figyelőit. Az ifjú rajongók a világ végére is hajlandók követni az új sztárokat, lelkesen vásárolják a velük foglalkozó magazinokat, és képesek vérig sértődni, ha a szakavatott és sokat megélt kritikusok azt merik jósolni, hogy egyszer, nem is olyan sokára az ő kedvenceik is eltűnnek majd.

Hogy kivel kezdődött, senki sem tudja. Ott volt a Beatles, akikre nagyanyáink rosszallóan néztek, szüleink imádták őket, (Ők egyébként képesek voltak maradandót alkotni.) és volt számos zenekar, akik megpróbáltak felkapaszkodni a hullámok tetejére, több-kevesebb sikerrel.

Azért vannak kivételek is, főképp arra, hogy egy-egy szétrobbanás után az ex-tagok szólóban ugyanolyan, vagy néha még nagyobb sikereket is aratnak, mint az "anyazenekar", de a tapasztalat sajnos az, hogy az ifjú titánok eltűnnek. Egy amerikai pop magazin megpróbált utánajárni, hogy hol tartanak most az egykori tinisztárok.

New Kids On The Block

Sztori: A New Edition régi menedzsere, Maurice Starr hozta létre. Körülbelül 8 millió példányt adtak el 1988-as Hangin' Tough című albumukból. A csapat rosszfiúja Donnie Wahlberg volt, 1991-ben gyújtogatás vádjával ült bíróság előtt. Jonathan Knight pánikrohamokkal küszködött, majd 1994-ben távoznia kellett. A rajongókat azzal etették meg, hogy szegény fiú leesett a lóról. Hetekkel később testvére, Jordan Knight azt nyilatkozta, "jó itt lenni, és csak Jordan-nak lenni. Jó, hogy nem kell megjátszanom magam." Ekkor már mindenki számára tiszta volt: itt a vég.

Hol vannak most: Wahlberg öccse, Mark első albumát producelte, és néhány filmszerepet is kapott. Jordan Knight zeneközelben maradt, 1999-ben jelent meg szólóalbuma, amely mérsékelt sikereket aratott. Jonathan Knight ingatlanügynökként dolgozik. Danny Wood Massachusettsben hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik. Joey McIntyre szintén szólóban próbálkozik, 1999-es Stay The Same című nagylemezén többek között Wahlberg és Wood is vendégeskedett.

The Beach Boys

Sztori: A csapat magját három testvér - Brian, Carl és Dennis Wilson alkotta. Az évek során minden rossz, ami létezik megtörtént a Wilsonokkal. Brian egyik fülére megsüketült, majd az LSD rabja lett. Dennis és Carl már nincsenek az élők sorában. Kritikusaik szerint már a kezdetektől látni lehetett, hogy nem lesz hosszú a karrierjük, hiszen a két lételemük, a szörf és a marijuana nem igazán működött együtt a zenéléssel.

Hol vannak most: Dennis 1983-ban vízbefúlt, Carl-lal pedig tüdőrák végzett 1998-ban. Brian élvezi karrierjének újjászületését, a Wondermints-szel koncertezik, még az angol királynő jubileumi koncertjén is fellépett. Love megtartotta a Beach Boys nevet, annak ellenére, hogy a régi rajongók egyértelműen Brian-nak tulajdonítják a nagyobb jelentőséget.

Wham!

Sztori: Egy helyes angol fiú (Andrew Ridgeley) és a görög szex szimbólum (George Michael) duója lányok millióit kergette az extázisba a nyolcvanas években. Figyelemreméltó pop slágerek sorozata, mint a Club Tropicana vagy a Wake Me Up Before You Go Go tette őket világszerte elismert szupersztárokká. 1986-ban a Wembley-ben közel 72 ezer sikoltozó rajongó előtt léptek színpadra utoljára. Egy évvel később megjelent George első szólóalbuma, a Faith, amely jócskán rávert a Wham legsikeresebb korongjára is.

Hol vannak most: 1998-ban George Michael-t egy férfi wc-ben kapták disznólkodáson, ami után töredelmesen bevallotta a CNN kamerái előtt (és millió vérző női szívet hagyott maga mögött), hogy inkább a saját nemét preferálja. Nagyjából erre az időre datálódik kiadójával, a Sony-val folytatott jogi vitája, amely miatt karrierje eléggé megcsúszott, de még mindig az egyik legnépszerűbb férfi énekes a világon. Társa, Andrew 1990-ben jelentette meg szólóalbumát, a Son Of Albert-et, amivel meg sem közelítette a korábbi sikereket, ezután visszavonult, és most boldogan él kedvesével, a Bananaramás Keren Woodward-dal.

Milli Vanilli

Sztori: 1989-et írtunk, amikor a német pop duó bemutatkozó albuma, a Girl You Know It's True a slágerlisták csúcsáig jutott, mi több, még a legjobb új művésznek járó Grammy díjat is megkapták. Más kérdés, hogy nem sokkal ezután vissza kellett szolgáltatniuk, és ezzel a pop történetének egyik legnagyobb botrányának részeseivé váltak. Történt ugyanis, hogy az egyik stúdió-énekes (és kevésbé jóképű) Charles Shaw elárulta a sajtó szenzációra éhező képviselőinek, hogy a két srác - Rob Pilatus és Fabrice Morvan - egy mukkanásnyit sem énekelt a lemezen, mi több, producerük, Frank Farian 4000 dollárt plussz a royalty-részesedést ajánlott fel nekik a hallgatásukért és szépségükért. Történt mindez 1990-ben, amikor Pilatus az Ebony magazinnak azt nyilatkozta, hogy minden, ami nem öli meg az embert, az erősebbé teszi. Egy évvel később öngyilkosságot kísérelt meg.

Hol vannak most: Pilatust 1998-ban, 32 éves korában temették el, a halál oka: gyógyszerek és alkohol együttes túladagolása. Morvan előadásokat tart, amelyekben karrierjéről mesél, valamint saját dalait énekli és rádióműsort is vezet.

Take That

Sztori: A 90-es évek egyik legnépszerűbb brit popcsapata volt a Take That, ráadásul a fiúk egy része nem csak külalakjával tűnt ki, hanem tehetségével is. Több millió lemezt adtak el világszerte, koncertjeiken tucatjával kellett elsősegélyben részesíteni az extázisba került lány-rajongókat. A dolgok akkor kezdtek el rosszra fordulni, amikor a csapat rosszfiúja, Robbie Williams beleunt a boybanda szerepkörbe, rossz társaságba keveredett (az Oasis-es srácokkal haverkodott), rendszeresen piált és drogozott, végül 1996-ban otthagyta a Take That-et.

Hol vannak most: Williams óriási sikereket arat szólóban, volt csapattársai közül ő vitte a legtöbbre. A Take That egyik zenei agytrösztje, Gary Barlow szintén szólólemezt adott ki, ám a korong nem fogyott elég jól, így kiadója ejtette őt. Hasonló sorsra jutott Mark Owen is. Howard Donald és Jason Orange hátat fordított a zeneiparnak.

2002. október 27.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster