Érkeznek az első fecskék a Szigetre

Egy zenekar nem csinál nyarat, azonban már több zenekar - a biztos ígéret tudatában - ismét feledhetetlen nyárral kecsegtet. A napokban ígérte jelenlétét az idei - július 30. és augusztus 6. közötti - Sziget Fesztiválra a mai popzenei univerzum egyik legizgalmasabb produkciója a MASSIVE ATTACK valamint a kanadai thrash metál legenda, az ANNIHILATOR. Játszik a majd a Szigeten a CLAWFINGER, a Faithlessben gitározó Dave Randall új formációja, a SLOVO, az angol dub szintér egyik legismertebb együttese, a ZION TRAIN, a spanyol OJOS de BRUJO, és a CIRCLE2CIRCLE.

A Massive Attack ma már egy leginkább önmagát definiáló, stílusok és trendek felett álló zenei márkanév és a mai popzenei univerzum egyik legizgalmasabb produkciója, ez nem is vitás. A zenekart a bristoli Wild Bunch nevű hiphopkollektíva két tagja, Andrew „Mushroom” Vowles és „Daddy G” Marshall valamint egy ugyancsak bristoli graffitis srác, Robert „3 D” Del Naja alakította 1987-ben.

Legújabb, nemrég megjelent 100th Window című albumot, mely majd három évig készült, már 3D egyedül készítette el, - bár a hírek szerint Daddy G ott lesz a turnén – ám a hosszú egzisztencialista monológként hömpölygő lemezen közreműködik Sinéad O’Connor és a Mezzanine albumról ismerős reggae-énekes, Horace Andy is.

Az Annihilator kanadai thrash metal-legendát 1984-ben alapította Jeff Waters gitáros, aki egy másik legenda szerint 13 évesen már klasszikus gitár leckéket adott. John Bates énekessel felvették a sokatmondó Annihilator című dalt, és a következő két évben megírták az első két album törzsanyagát, néhány zenésszel kiegészülve. A zenekar folyamatos turnézással masszív rajongóbázist épített ki magának, és innen kezdve már csak nekik, a komoly metalistáknak készít lemezeket.

Bár az utóbbi két évben keveset hallottunk róluk, mégis a Sziget fellépőire szavazók közül nagyon sokan voksoltak a skandináv Clawfingerre. Ennek igen egyszerű okai vannak, a svéd-norvég rap-metál zenekar már többször járt Magyarországon, ezen fellépések között szigetes is volt, ahol mindenki megbizonyosodhatott, hogy egy Clawfinger-koncert igen intenzív élmény másfél órába sűrítve igazi, jó értelemben vett rockslágerekkel. És a hallgató az igazi slágereket nem felejti el egyhamar. A zenekar 2000-ben a Two Sides, majd 2002-ben a Whole Lot of Love albummal bizonyította be, hogy még mindig ott van az európai rockzene élvonalában.

A Zion Train az angol dub szintér egyik legismertebb együttese. A dub, mint műfaj angliába érkezése után a Dub Syndicate, Lee Scratch Perry, az Alpha and Omega és az Iration Steppas mellett a Zion Train-t lehet a dub „elterjesztésével vádolni”. Az együttes közel 15 éve alakult, azóta nyolc stúdiólemezt és számtalan remixet készítettek, nem is beszélve arról a rengeteg kooperálásról, aminek eddigi utolsó állomása például az olasz 99 Posse tagokkal közösen megalakított Al Mukawama dub-raggamuffin együttes.

A Ojos de Brujo (Varázsló szeme) elsődleges célkitűzése egy olyan flamenco alapú zene létrehozása, amiben minden más stílus is helyet kaphat, így bővítették ki az első felállást egy karizmatikus énekesnővel Marina-val és egy dj-vel Panko-val illetve felvételeik során örömmel invitáltak társ együttesekből olyan tagokat, mint Muneco-t az Ampranoiabol, Dani-t és Beto-t a Macaco-ból, Antonio Rogriguez-t a Flamencorros-ból.

Eddig két nagy sikerű lemezük jelent meg Európában és Japánban, emellett körbejárták az európai fesztiválok nagy részét. Koncertjeiken elkalauzolnak mindenkit a flamenco-tól a reggae-n, a hip-hop-on keresztül a pszichedelikus rock-ig.

A Slovo tulajdonképpen a Faithless-gitáros Dave Randall projektje, mely 2001-ben debütált először, majd körülbelül egy évvel később, 2002 szeptemberében megjelentette első albumát nommo címmel. A lemez eddig csak kiváló kritikákat kapott mind a sajtótól, mind a közönségtől a dán Roskilde Fesztiváltól a német és francia dzsesszklubokig és fesztiválokig. Randall zenéje behatárolhatatlan finom elektro-akusztikus svédcsavarokból tevődik össze, melyen egyaránt megfér a legendás Max Roach dobsoundja, az izlandi Emiliana Torrini, a nyugat-afrikai Maezah,

az utcai költő-zenész AD vagy akár Charlie Chaplin hangja.

Zak Stevens neve jól cseng a heavy metal rajongói számára, hiszen a Floridán innen és túl kultuszzenekarként ismert Savatage-ban énekelt egészen 1999-ig. A Circle II Circle Stevens önálló projektje, melynek első demói után tavaly szeptemberben jelent meg az első nagylemez, a Watching In Silence a német AFM Records gondozásában, melyet a legendás

Jim Morris producer-hangmérnök stúdiójában rögzítettek. A Circle II Circle jelenlegi felállásában Matt LaPorte gitározik, John Zander billentyűzik, Kevin Rothney basszusgitározik, Chris Kinder dobol és Zak Stevens énekel.

2003. március 3.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster