Május 17-től indul a TV Sziget

Új kulturális, ifjúsági műsorsáv indul az M2 csatornán. A hétköznaponként este 10 körültől látható, napi 70 perces műsor a magazinműsorok és a city-tévé adta lehetőségeket ötvözi.

A TV Sziget project, egy több éve érlelődő terv, melyet egyrészt a hazai ifjúsági-, kulturális televíziós műsorok terén lévő űr betöltésének igénye, másrészt a Sziget Fesztivál évtizedes szervezése során felhalmozódott kulturális menedzseri tapasztalat és kapcsolatrendszer ilyen terű hasznosítása, harmadrészt a korábban a Sziget Fesztivál szervezése köré gyűlt, ma már ismert médiaszemélyiségek egy csoportjának kreativitása hívta életre.

A TV Sziget – a jelenleg piacon lévő televíziókkal ellentétben – nem abból indul ki, hogy szüksége van a célközönségére. Ellenkezőleg: megálmodói úgy gondolják, a célközönségnek van szüksége rá. Konkrétan egy olyan műsorsávra, amely nem konzumszócsőnek tekinti magát, hanem a véleménycsere médiumának.

„Különleges mágia a televízió: közösségteremtő- és összetartó erő, információs bázis, kommunikációs csatorna, önkifejezési forma, ráadásul társművészet” – vallják a TV Sziget megálmodói. A 16-35 éves korcsoportot megcélzó TV Sziget műsorkoncepciójának lényege, hogy keretét nem egy zárt stúdió adja meg, hanem a napi műsorok egyes részei az „élő” közönség között zajlanak s a nézők bevonásával formálódnak. Olyan műsor, ahol a közönség nemcsak szemlélője, de résztvevője, akár “szerkesztője” is az adásnak. Az élő beszélgetésekkel és tematikus műsorblokkokkal operáló koncepció a fiatalokat érdeklő témákat sorakoztatja fel, mindezt interaktív formában, kihasználva a modern kommunikációs eszközök adta lehetőségeket. A napi adások színhelye egy nyitott közösségi tér, a Millenáris Park Fogadó épülete, amely nemcsak televíziós stúdió, hanem a szó klasszikus értelmében vett fórum is.

A Millenáris Fogadó „Sziget Klubjából” jelentkező műsor elő adásait naponta más-más műsorvezető pár, a hazai kulturális élet ismert arcai vezetik. Hétfőn a rocker és táncos-táltos, Novák Péter a Viva+ egykori üdvöskéjével, Nyúl Zsuzsával (Zsú) vezeti az élő adást. Kedden a rock- és reklám világából ismerős mókamester, Varga Livius (Quimby zenekar) és a Danubius Rádiótól az MTV-ig sokhelyről ismerhető Winkler Nóra, szerdán az ellenállhatatlanul vicces Animal Cannibals (Ricsipí és Qka MC) vezetik a műsort. Csütörtökön a hajdani Zanzibár háziasszonya, Rieger Johanna mellé Müller Péter Sziámi csatlakozik. Pénteken a rockszakma (Czutor Zoltán – Nyers zenekar, Radio Café; Urbán „Tokától Bokáig” Szabolcs – Hollywoodoo zenekar, ex-Est FM, ex-Klub Rádió, Rádió Café) az altermédiával (Péter „Rádió” Petra - ex-Est FM, ex-Viasat, Rádió Café) találkozik a boncasztalon.

A napi adásokat alapvetően két kérdéskör, a nap témája, és a nap aktualitása határozza meg. Az adásonként többször jelentkező un. Csomópontokban, a közönség ill. a nézők reakcióinak ad képet és hangot. A műsor állandó vendégei, a „Beszélő fejek” – ismert médiaarcok, közéleti szereplők – mindig aktuális nap témáját és történéseit boncolgatják. Mindezen túl állandó pontja a műsorsávnak a „Programajánló”, a TV Sziget szubjektív ajánlata.

Az élő műsorokat tematikus kisfilmek színesítik: így például a „Kinopravda”, a TV Sziget heti filmes magazinja, az „Ökoterrorista” Novák Péter keményvonalas, gerillamódszereket is felvállaló ökoműsora vagy a „Retikül-para”, Péter Petra és Váczi Virág “nőcis” műsora. A péntek esti kultsáv irodalommal és magaskultúrával foglalkozik, havonta jelennek meg benne olyanok, mint a Keresztury Tibor nevével fémjelzett litera.hu Nagyvizitjei, Bárdos Deák Ágnes kultkabaréja, a M’orális élvezetek, Krasznahorkai László világirodalmi beszélgetései, valamint a fiatal magyar irodalom - minden mennyiségben. Az „Erős hazai avagy másfélmillió hosszúlépés Magyarországon” a TVSziget vidékfejlesztési magazinja műfaját tekintve „népeslap”. Népszerű műsorvezetői Ricsipí és Qka MC, mint a falukutatók egykoron, nyakukba veszik a héthatárt. Mindezeken túl Trócsányi Gergő, a Hoollywoodoo zenekar 160 kilós frontembere és a valamivel könnyebb superbuttos Vörös András a sport széles spektrumát bemutató műsort vezetnek – „Sportos Légy” címmel. A Kispál és a Borz énekese, Lovasi András a „No Future” c. műsorban tehetségkutatást végez, de elkalandozhat a néző az informatika („IDDQD”), a komputerjátékok („Vaku”) valamint a divat világában („Extravaganza”) és lesz műsor, mely a mindennapok jogi útvesztőiből vezeti ki az elkóborolt érdeklődőt „Esti M’esetek” címmel.

2004. május 15.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster