Popzenei meleghullám?

Valamikor régen a Swap Shop volt a pop üdvöskék elsőszámú "szállítója" , akiknek a helyi Woolies kínált fel szerződést. Ez ma már a G.A.Y. nevű meleg klub feladata. Felmerül a kérdés, a popipar miért éppen a melegeket veszi célba? A kérdést a Mojo magazin felvetése nyomán járjuk körül.

Nagy Britanniában - miután 12 millió néző szeme láttára megváltoztatták a nemüket - a TV Popstars című műsor győzteseinek el kellett dönteniük, hogy melyik lesz az a hely, ahol élőben is megmutatják magukat a nagyközönség előtt. De mi is lehetne e célra most brit honban az ideális helyszín? Talán a The Borderline? Vagy a Whiskey A Go-Go? Esetleg a Cambridge Folk Festival? A Hear’ Say tagjai végül a G.A.Y. klub mellett voksoltak. Ami nem más, mint a diszkóbabák számára létesített, önnön létét magyarázó klub a londoni Astoriában. Napjainkban ugyanis már ott tart a helyzet, hogy semmiféle popzene nem engedheti meg magának, hogy ne vegyen tudomást a melegekről. Igaz, ami igaz, az Astoria-beli fellépés után két nappal a Hear’ Say egyetlen nap alatt 100 ezer kislemezt adott el.

A homoszexuálisok által favorizált "meleg poppiac" iránt mindig is nagy érdeklődés mutatkozott . A Take That például első kislemezének megjelenése előtt hat meleg bárban lépett föl éjszakánként. Becslések szerint Geri Halliwell rajongóinak 30 százaléka is meleg, míg a Vengaboysé 20 százalékra tehető. Nem túl nehéz tehát belátni a G.A.Y.-féle marketing előnyeit. A Westlife, a Steps és az S Club 7 már szintén játszottak a mintegy 2000 férőhelyes klubban, ahol tavaly Victoria Beckham is megpróbálkozott azzal, hogy valamilyen módon helyrehozza a Spiller és Sophie Ellis-Bexton lekőrözésére irányuló, csődöt vallott kisérletét.

"Régebben a lemezkiadó vállalatoknál mindenki zavarba jött, ha a "meleg" kifejezést kellett használni." mondják a szakmabeliek. - "Ha viszont az ember manapság akar egy pop produkciót az útjára engedni, akkor elengedhetetlen feltétel, hogy előtte a szakma "Szentháromsága"; azaz a pop sajtó, a tini magazinok és ami a legfontosabb, a meleg sajtó színe elé vigye a vállalkozást."

A magyarázat pofon egyszerű: “A melegek általában jóval nagyobb vagyont birtokolnak és nem nagyon hajlanak arra, hogy anyagilag tőlük függő eltartottjuk legyen." - magyarázza Jo Headland, a Columbia Records marketing igazgatója. "Tíz évvel ezelőtt nem történhetett volna meg, hogy valaki meleg lapokban hirdessen. Azonban változnak az idők." Headland 10 százalékot kalkulál a Ricky Martin és Mariah Carey megmozdulások hirdetésire és kb. 1 százalékot a meleg piacon futtatott hirdetésekre. Ez így is 10 százalékkal több, mint egy évtizeddel ezelőtt. Kylie Minogue vitatta, hogy már azelőtt népszerű lett volna a melegek körében, mielőtt a piackutatók egyáltalán tudomást szereztek volna a rózsaszín hullámról. Azonban az énekesnő számára örömteli elégtételt adott a Light Years újraindulásának fogadtatása. "A diszkó korszak felemlegetése kissé a múltba mutat, de ennek köszönhetem a karrieremet."

Szakemberek véleménye szerint a melegek ugyanahhoz a rózsaszínű, ábrándvilágba menekülő, bulizós világhoz vonzódnak, mint a tinilányok. "Ez egy műanyag világ, ami mesés és csillog-villog" mondja a pop-író, Jordan Paramor. "A videoklipek napsütötte tengerpartot és boldogságot sugároznak. Minden napos és mindenki boldog. Te is a része lehetsz ennek a világnak, mindannyian szeretjük egymást, mindenkinek klassz munkahelye van, szóval most vagyunk az életünk csúcsán" A fiúcsapatok is ugyanezt az életérzést sugallják. Annak ellenére, hogy kellő odafigyeléssel vannak irántuk, a meleg rajongótábor igényeit azonban nem elég egyszerű kielégíteni. De mégse győzte le ezeket Sheena Easton, a ‘80-as évek sztárja, aki a Fabulous! című új albumával diszkódívaként szándékozott visszamászni a köztudatba. A hölgy egy rakat interjút adott önnön népszerűsítése céljából és magát egy tollboával körbetekerve a G.A.Y.-ben is fellépett. "Igazán szerencsés vagyok, és tele vagyok pénzzel." - hencegett a Rainbowtickets nevű meleg lapnak. A Fabulous! azonban közel sem hozott annyi pénzt a konyhára, mint remélték. "Ha valami túlzottan meg van tervezve, az sajnos visszaüt." - mondja Adam Mattera, az Attitude nevű meleg pletykalap szerkesztője. "Sheena albuma túl mesterkéltre sikerült. A melegeknek nem ez kell, hanem olyasmi, mint pl. az S Club 7."

Természetesen nem csupán a pop tetszik a melegeknek. A Boyz és az Attitude az Embrace-t és a Travis-t is éppen úgy favorizálják, mint a Steps-et és társait. A meleg poprajongók egyébként józanul ítélkeznek. Vajon mi másért lett volna a Coronation Street egykori tagja, Adam Rickitt a melegtábor középpontjában, miután a Polydor három kislemez után ejtette a hapsit?

 

Íme néhány meleg popbarát, illetve popszakmabeli véleménye a meleg mozgalommal kapcsolatban

PETE WATERMAN

A Steps producere, aki a Dead Or Alive óta a meleg rajongótábor zenei igényeit igyekszik kielégíteni

"Nagyon erős a hasonlóság a melegek és a tinilányok között, mindketten érzelmi alapon létesítenek kapcsolatot. Jómagam pedig érzelmes dalokat gyártok érzelmes emberek számára. A "meleg piac" annyit tesz, hogy jól érzed magad a bőrödben, de nem az a valami, amiről leereszkedően lehetne beszélni. Gyakran kitör belőlem a röhögés, amikor a lemezkiadók azt mondják, hogy ezt és ezt most a meleg piachoz igazítják. Ez egy életmód, vagy érzés, nem pedig árucikk. Vagy tetőtől talpig OTT vagy, vagy nem. Én ott voltam a diszkó születésénél, az összes haverom meleg volt. Tetszett, ahogy megcsókoltak. Egyébként is ez egy jó móka."

JEREMY JOSEPH

(A G.A.Y. alapítója)

"Kilenc évvel ezelőtt alapítottam meg a klubot, ami akkoriban még Bang néven futott. Amikor a közönség ritkulni kezdett, élő fellépéseket szerveztünk, ebben Sonia és a Bucks Fizz volt az úttörő. A sort Kylie Minogue és Debbie Harry folytatta. Itt van a lehető legideálisabb közönség a fellépők számára, hiszen sikoltozva örülnek mindenkinek. Steps, Westlife, Boyzone…és még sorolhatnám a fellépők sorát. A tinilányok éppen ezek miatt próbálnak meg jegyet venni és bejutni a klubba, de őket nem szoktuk beengedni. Majd megnézik a Westlife-ot a Wembley-ben. A fellépéseket legfőképpen a törzsvendégeink számára szervezzük."

RYTHON BEN BRADSHAW

"Manapság a fiúkban egyre fiatalabb korukban tudatosul, hogy saját nemükhöz vonzódnak. A felismerés általában már a tinédzserkorban, vagy a húszas éveikben bekövetkezik. Hiába, manapság az embert nagyon erős ingerek érik, itt nem is csak a zenére, hanem a filmekre, formatervezésre, kocsikra is gondolok. Nemrégiben lementem a G.A.Y.-be, hogy Martin McCutcheon-t lássam élőben. Attól tartok, ez nem az én ízlésvilágom. Fiatalkoromban rengeteg példát láttam arra, hogy egy-egy zenekar a meleg közösségben indult el karrierje felé, majd innen vált ismertté a szélesebb közönség számára. A dolgok változnak. Nekem a funky house-tól kezdve a fiúzenekarok is tetszenek. Hiába, ízlések és pofonok."

OWEN

27 éves, rendszeresen jár a G.A.Y.-be

"Színtiszta szórakozás, amiben az is tetszik, hogy ezt is megtehetjük. Nem akarok egész este techno-t hallgatni, egy idő után szétrobban tőle a fejem. Általában a haverokkal járunk a klubba, jókat röhögünk és táncolunk. Olyan jó érzés, hogy sok ember együtt van, egy közösséget alkot. Amikor meg valamilyen híres ember, vagy zenekar lép föl, a levegő izzani kezd. Lehet, hogy egy kicsit negédes ez a pop, mindenesetre engem feldob."

MARTIN

Egy meleg indie-rock rajongó

"Valójában eléggé szűkös a választék a meleg zenék kedvelői számára. Nehéz olyan meleg klubot találni, ami nem Kylie-t, vagy techno-t játszik. Nekem ezek nem jönnek be, kedvenceim a Suede, a Sonic Youth, a Pulp és a The Smith. A meleg kultúra a kevésbé minőségi popzenét kultiválja. Ez vajon azért van, mert a vágyainkat zonnal szeretnénk kielégíteni? Vagy azért, mert a társadalom azt mondja, hogy ez nem megengedett? A szórakozásunkat akarjuk, most azonnal. A múltban olyan meleg disco himnuszok születtek, mint pl. Gloria Gaynor elhíresült I Will Survive című dala. A meleg kultúra már egyre inkább politikamentes. Nincs szükség a sírásra-rívásra, az AIDS már kontroll alatt van, az emberek pedig nem akarják elrontani a party-t."

DAVE GODIN

Író, a Deep Soul Classics válogatója

"A meleg közönségnek vajon jó ízlése van? Nem nagyon hiszem. Ha az ember szétdrogozza a fejét, akkor minden marha jól hangzik. Mindent átitat a szexuális vágy. Sok meleg ember a soul zenét preferálja, ami ezeket a felfokozott érzelmeket megfelelő módon vezeti le és sokkal mélyebben érinti meg a lelket, mint a pop. Végsősoron a jó szex is arról szól, hogy kitárjuk a lelkünket."

RICHARD SMITH

A Gay Times szerkesztője

"1990 előtt szinte lehetetlen volt a művészeket rávenni arra, hogy a meleg sajtónak nyilatkozzanak. Emlékszem, hogy egyszer Frankie Knuckles-t próbáltam rábírni egy beszélgetésre, de a sajtófőnöke a képembe röhögött. Mára már igen fontossá vált ez a terület. A melegek olyanok, mint a dinoszauruszok; olyan dolgokat akarnak, amire már senki nem kíváncsi. Ilyen pl. egy Kylie-album. A melegek szimpátiával fordulnak minden kevsébé sikeres, esendő produkció felé. Ironikusan fogalmazva popzenét "fogasztanak", ami elég infantilis dolognak tűnhet mások szemében. Bár azok után, hogy férfiakba habarodnak bele, nem valószínű, hogy éppen az érdekelné őket, hogy hányan nevetnek emiatt is."

2001. június 23.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster