Szörp - Menedzser és kiadó nélkül is megy a szekér

Váci Eszter
A Szörp zenekar 1997-ben alakult Budapesten. A jelenlegi felállásban másfél éve játszanak együtt Váczi Eszter és Gátos Iván vezetésével. Rendszeresen koncerteznek az ország különböző pontjain. Műsorukban saját szerzemények mellett külföldi előadók és zenekarok számai is szerepelnek, pl.: Brand New Heavies, Incognito, The James Taylor Quartet, Vibraphonic, Count Basic.

A zenekar létrejöttét - mint általában - az együttjátszás, örömzenélés inspirálta. A kezdeti sikereken felbuzdulva készítettek egy négy számból álló lemezt, amely - mivel saját terjesztésű - a koncertjeiken vásárolható meg. A lemezen csak a saját szerzeményeik szerepelnek. Ha valaki megkérdezi, milyen stílust képviselnek, általában az acid jazz kategóriába sorolják be magukat.

Fehér Géza
Az igazság az, hogy amit játszanak, az jó értelemben vett popzene. Igyekeznek kihasználni a hangszereik adta lehetőségeket, nincs olyan szám, amelyikben valamelyikük ne vállalna improvizációt. Emellett törekednek arra, hogy zenéjük ne váljon öncélúvá.

"Szeretnénk a zenénket a vidéki közönséghez is mind gyakrabban eljuttatni, hiszen azt tapasztaltuk, hogy az ország egész területén nagyon nagy az igény az ilyen jellegű élő zenére és ahol már egyszer játszottunk, oda rendszeresen visszahívnak bennünket."

A zenekar tagjai:

Váczi Eszter-ének
Gátos Iván-billentyűk
Fehérvári Attila-basszusgitár
Fehér Géza -gitár
Mike Zsolt-dobok
Weisz Nándor-ütőhangszerek
Weisz Tamás-trombita
Weisz Gábor-tenor szaxofon
Barbinek Gábor-pozan

E-mail: www.szorp@hotmail.com

Gátos Iván
A Szörp zenéjéről, a kiadókról és persze a tervekről kérdeztem a zenekar tagjait.

- Miért éppen ilyen dalokat dolgoztok fel a saját szerzeményeitek mellett?

Korábban sokkal eklektikusabb volt a műsor, mint most. Hoztunk számokat, amiket közösen meghallgattunk, és eldöntöttük, hogy szerepeljen-e a műsorban vagy sem? Néhány dal megmaradt a kezdeti időkből ( Incognito, Brand New Heavies). Azóta persze frissült a repertoár, de a stílus - acid jazz - maradt.

- Szövegeitek hasonlítanak a feldolgozott dalok szövegvilágához?

Témájukat tekintve hasonlítanak, de szerintünk több mondanivalójuk, nem úgy, mint a tipikus angol nyelvű, sztárolt szerzeményeknek. Véleményünk szerint angol szövegeink is tartalmasabbak, mint a külföldi szerzeményeké. Az angol nyelvterületen egyáltalán nem fontosak a szövegek. Igazából senkit nem zavar, hogy minden dalnak ugyanaz a szövege. Mondhatni külföldön jobban koncentrálnak a zenére. Magyarországon ez talán fordítva igaz.

- Nem okoz problémákat a nagyzenekari létszám?

Fehérvári Attila
Emiatt nincs széthúzás a bandában. Persze ez rengeteg hátránnyal is jár. Gondolok itt a szinpadi viszonyokra ( helyhiány ), kiadókra. Amíg máshol az öt tagú zenekarhoz csatlakozik négy-öt fúvós, vendégzenész, addig nálunk minden tag állandó.

- Kiadót nem kerestek?

Már voltunk pár kiadónál, de egy időre feladtuk az álmainkat. Mindenhol felmerült a kérdés: "Hányan vagytok?". Mondtuk, hogy kilencen. "Köszi, nem kérjük"- mondták. A kiadók sok zenekarral kötnek úgy szerzödést, hogy csak három tag írja alá a papírokat.

Azért hozzáfűzném, hogy nem törtük agyon magunkat a kiadóknál.

- A szerzői kiadásban már megjelent kiadványon kívül várható-e új lemez?

Weisz Gábor
Igen. Annyi változás várható, hogy magyar szövegek készülnek a dalokhoz.

- Miért?

Tény, hogy ehhez a zenéhez nem illik a magyar szöveg, de hallgató nem fogja tudni - ha hallgat minket rádióban -, hogy magyar zenekar vagyunk.Célunk a közérthetőség. Másik oka a váltásnak, a kiadók és a médiák elvárásai.

- Támogatóitok vannak?

 

Igen. Kiemelném a Bruno Banani céget, amely rengeteg segítséget nyújt nekünk ( szemüveg, napszemüveg, felső ruházat).

- A média hogyan fogadja a muzsikátokat?

Meglepően jól. A rádiók kevésbé játsszák a zenénket, de a televízió, az újság sokat foglalkozik velünk. Magyar zenét a rádió nem ad le, csak akkor, ha a kiadó megveszi a műsoridőt. A külföldi előadókat viszont bárki bármikor leadhatja. Volt példa arra is, hogy egy általunk ismert műsorvezetőt kirúgtak a rádióból, mert olyan zenéket játszott, amiket Ő szeretett - természetesen nagy hallgatóság mellett -, mondhatni nem válogatott a sztárok közül.

- Menedzseretek van?

Nincs. Még mindig várjuk a megfelelő jelentkezőt. Sok magyar előadót megkeresnek, hogy szeretnék őket menedzselni. Nos, minket még egyik jó szervező sem keresett meg. Kénytelenek vagyunk mi keresgélni. Eddig sikertelenek voltak az ezzel kapcsolatos kísérleteink. Különben Magyarországon az a tapasztalatunk, hogy jobb, ha a zenekar intézi az ügyeit.

2001. április 25.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster