TONI BRAXTON

Toni Braxton
Toni Braxton a 90-es évek egyik legjelentősebb dívája. Amióta 1992-ben jellegzetes alt szólamai felcsendültek az Eddie Murphy-film, a Boomerang lemezanyagán, karrierje töretlenül ível felfelé.

A sikersorozat eléggé megváltoztatta annak a Maryland-i kislánynak az életét, aki gyermekkorában nem hallgathatta azt a fajta zenét, amellyel ma rajongók millióinak szerez örömet.

A Braxton szülők, a prédikátor papa és az amatőr operaénekes anyuka igen szigorú vallásos neveltetésben részesítették hat gyermeküket. Otthonukban, az Apostolok Gyülekezete névre hallagató vallási felekezet tanai szerint a nők nem viselhettek nadrágot, szandált, sőt a sminkelés is tabunak számított. Mindezeken felül a popzene is tiltott gyümölcs volt bujaságra csábító dallamai és sugallatai miatt.

Persze azt azért nem tudták kiküszöbölni, hogy a nagy hétvégi bevásárlások idején a gyermekek ne nézzék titokban a "Soul Train" című műsort, amelyben a 70-es évek legnagyobb R&B csillagai adták elő dalaikat. Bár a kis Toni rendszeresen énekelt a templomi kórusban, énektechnikáját pedig édesanyjától leste el, az igazi inspirációt a tv-ben látott Stevie Wonder, Chaka Khan és Quincy Jones jelentették számára.

Az egyetem évei alatt tanárnőnek készült, de az igazi szenvedélye továbbra is az éneklés maradt.

Toni Braxton
Első sikerét a nővéreivel karöltve alapított The Braxtons-zal aratta, akiket az Arista kiadó szerződtetett, s "The Good Life" című dalukkal a Billboard listájának alsóbb fertályán tanyáztak heteken át. Ez a lemez keltette fel Kenneth "Babyface" Edmonds producer figyelmét, aki 1991-ben- immár szólistaként- saját kiadójához szerződtette. Ekkor a sors egy furcsa fintora is Toni felé vetett mosollyá alakult. Anita Baker, akinek eredetileg szerepelnie kellett volna a Boomerang lemezen, terhessége miatt nem tudott eleget tenni a felkérésnek. Maga helyett Toni-t ajánlotta, így ő énekelhette lemezre a "Give U My Heart" és a "Love Shoulda Brought You Home" című felvételeket. Nem is rossz indítás egy pályája elején álló énekesnőtől!

Debütáló albuma, amely egyszerűen a Toni Braxton címet kapta, öt sikerlistás dalt produkált és hét millió példányban kelt el világszerte. A "Breathe Again" című ballada sikere nyomban a világsztárok sorába emelte, s a latino rajongótábor követeléseinek eleget téve a dalt spanyolul is rögzítenie kellett. A hosszú, kitartó munka eredményeképp három Grammy, három American Music Award és két Soul Train Music Award büszke tulajdonosává vált a nemrégiben még a pedagógusi pálya szépségeiről álmodozó leányzó.

Második albumán, a "Secrets"-en másfél éven keresztül dolgozott, s ez érződik is az anyag valamennyi felvételén. Hangzásában egy frissebb és szexi Braxtont tárt a közönség elé. Dalai ekkor váltak olyan erotikussá, hogy a világ egyik legsikeresebb női előadója félt megmutatni munkájának gyümölcsét saját szüleinek. A "You're Makin' Me High", amely 96-ban a legjobb R&B kislemeznek járó Billboard díjat is besöpörte, például az erotikával és az önkielégítéssel foglalkozik. Ugyanakkor nagyobb szerepet vállalt a dalok elkészítésében is. Négy szám társszerzője és társ-producere volt. Az "Un-Break My Heart" című Babyface-szerzemény a 96-os év egyik legszebb lírai felvételeként kapott Grammy-t, míg az "I Don't Want To"-t a legfelkapottabb producer, R. Kelly segítségével készítette. A "How Can An Angel Break My Heart"-ban a szaxofonvirtuóz Kenny G. volt a partnere, akivel aztán közösen turnézta végig az USA legnagyobb koncertcsarnokait.

A zenélésen kívül egyre gyakrabban kerül szóba az esetleges színésznői karrier is. Miután a People magazin a világ legszebb női közé sorolta, egyre több szerepajánlatot kap. Ám ezek legtöbbje romantikus komédia, és a szexi hölgy, aki kislányként még Disney filmeket sem nézhetett, inkább rendezni szeretne.

Addig is, míg dűlőre jut ebben a témakörben, ott van számára a zene.

A 2000-es év a harmadik Braxton-album, a "The Heat" megjelenésének is tanúja lehetett. Visszatérő slágere, a "He Wasn't Man Enough" napjaink legfoglalkoztatottabb producere, Rodney Jerkins tollából származik. A dal ismét a listák élére repítette Toni-t, aki –ha filmes karrierje csupán megvalósítatlan álom is marad- jellegzetes hangjával és nagyszerű dalaival mindenért képes kárpótolni a közönséget.

2001. február 15.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster