Roxette comeback

A Roxette kicsekkolt stockholmi Polar Stúdióból, ahol rögzítették vadonatúj albumukat, a "Room Service"-t, most költöznek be a híres londoni Abbey Road Stúdióba, ahol is a végleges masterelés zajlik majd. 2001. április 2-án a világ összes lemezboltjában kapható lesz a "Room Service"!

Ma, január 22-én, Per Gessle és Marie Fredriksson Los Angelesbe utazik, a világhírű videokliprendezővel, Jonas Åkerlunddal (Madonna "Music", Prodigy, U2, Metallica...), és leforgatják az első klipet "The centre of the heart (is a suburb to the brain)" címmel. A kislemez március 19-én jelenik meg, a rádiókhoz február 19-én kerül!

*Pontosan két éve annak, hogy megjelent a Roxette legutóbbi albuma, a "Have A Nice Day", melyről a "Wish I Could Fly" című dal az 1999-es év egyik legjátszottabb felvétele volt.

A világhírű svéd popegyüttes a világon mindenhol a listák élén áll a nagy áttörés, az 1989-es “The Look” óta. Azóta sikert sikerre halmoztak: ezt mutatja a világszerte eladott 40 millió lemez. Hogyan is indult a sikertörténet? Mi történt velük az évek során?

Egy kis Roxette történelem:

1958: Marie Fredriksson megszületett Östra Ljungby-ban, Svédországban.
1959: Per Gessle megszületett Halmstadban, Svédországban.
1975: Halmstadban, “Svédország Liverpooljában” pezseg a zenei élet, melynek körforgásában bekerül mind Per, mind Marie.
1978: A karrier beindul. Marie az énekes és a billentyűs egy Strul nevű együttesben. Per az énekese és a dalszövegírója a Gyllene Tidernek.
1980-81: Gyllene Tider-mánia söpör végig Svédországon. Kislemezek, nagylemezek, turnék.
1982: A Strul felvesz egy albumot MaMas Barn címmel, de megbukik.
1984: Marie felveszi első szóló albumát, a “Het Vind”-et, amivel egyszerre megalapozta énekesi hírét. A Gyllene Tider egyre lejjebb csúszik, az utolsó albumukat Roxette néven adják ki az USA-ban, de nem kavar nagy port.
1985: A Gyllene Tider feloszlik. Marie második albumával Svédország egyik legjobb női énekese lesz.
1986: Az EMI javaslatára Per és Marie összeáll és felveszi a “Neverending Love” című dalt, Roxette néven. A dal nagy nyári sláger lett Svédországban. Megjelenik az első Roxette album, a Pearls of Passion.
1987: Roxette turné Svédországban: Per és Marie 100 000 ember előtt énekel. Megjelenik a Roxette karácsonyi dala “It Must Have Been Love (Christmas For The Broken Hearted)” címmel.
1988: Megjelenik a második Roxette album, a “Look Sharp!”, ami nagy siker Svédországban, de máshol nem történik semmi, egészen addig, amíg egy Svédországban tanuló amerikai diák vissza nem tér hazájába és be nem viszi a KDWB rádióba a “The Look”-ot. A minneapolisi rádió lejátssza a dalt, az emberek pedig egy csapásra megszeretik és kérik. Gyorsan átkerült a dal a többi rádióhoz.
1989: Az EMI gyorsan megjelenteti a “The Look”-ot Amerikában, ami márciusra No. 1 lesz. 24 másik országban is listavezető lesz a dal. Októberben második daluk, a “Listen To Your Heart” is No. 1 lesz. A “ Look Sharp”-ból 8 milliót adnak el világszerte.
1990: Az újraírt “It Must Have Been Love” lesz az együttes harmadik listavezető dala Amerikában. A dal a “Pretty Woman (Micsoda nő)” című filmben hallható. 9 millió fogy belőle.
1991: Megjelenik a Roxette harmadik albuma, a Joyride. A címadó dal jelenik meg először kislemezen, ami No. 1 lesz az USA-ban (és sok más országban). A Join The Joyride turné során 108 koncertet adnak Európában, Amerikában, Ausztráliában és Dél-Amerikában. A turné során 1,7 millió ember látta a Roxette-t színpadon. A Joyride album 10 millió példányban fogy.
1992: A “How Do You Do” az első kislemez a negyedik Roxette albumról, a “Tourism”-ról. Marie felveszi a negyedik szólóalbumát “Den Ständiga Resan” címmel, ami platinalemez lesz Svédországban.
1993: Roxette az első nem angol anyanyelvű együttes, aki fellép az MTV Unpluggedban. A koncertről mind a média, mind a rajongók elismerően vélekednek. Megjelenik az “Almost Unreal”. A dal a Super Mario Bros című film betétdala. Bár a film megbukott, a dal nagy siker lett.
Marie Fredriksson anya lesz: megszületett első gyermeke: Josefine. Per feleségül veszi Ása Nordint.
1994: Áprilisban megjelenik az ötödik Roxette album, a Crash! Boom! Bang!. Sorra Jönnek a sikerek: “Sleeping In My Car”, “Run To You”, “Fireworks” és a címadó dal. Ősszel megkezdődik a második világkörüli Roxette turné.
Marie hozzámegy Michael Bolyoshoz, Josefine apjához.
1995: A világkörüli turné Dél-Afrikában, Ausztráliában, Dél-Kelet-Ázsiában és Japánban folytatódik. Fellépnek Kínában is, ahol ők az első európai együttes, akiket beengedtek az országba. Ezek után Dél-Amerika következett, persze óriási sikerrel.
Ősszel megjelenik a greatest hits album, a “Don’t Bore Us – Get To The Chorus”. A lemezen 14 már jól ismert és 4 új dal van.
Svédországban egy fellépés erejéig összejön a Gyllene Tider. Bár a siker hatalmas, az együttes kijelenti, hogy nem folytatja.
1996: A nagy nyomás hatására mégis munkához lát a Gyllene Tider, a greatest hits albumuk gyorsan fogy. Marie is megjelentet egy svéd szólóalbumot. Megszületett második gyermeke, Oscar.
Megjelenik egy spanyol nyelvű Roxette album, a “Balladas En Espanol”.
1997: Per kiadja a “The World According To Gessle” című szólóalbumát. A két kislemez klipjét Jonas Ákerlund rendezte. Augusztusban Pernek és Ásanak fia született, Gabriel.
1998: A Roxette ismét munkában. Nekiálltak dalokat rögzíteni az új albumukra.
1999: Januárban megjelenik az első kislemez, a “Wish I Could Fly” az új albumról, a “Have A Nice Dayről”. Az album február 22-től a boltok polcain!!! Májusban megjelenik a második single, az Anyone. Zűrök a klip körül: a Jonas Akerlund rendezte videoklipet néhány csatorna nem, vagy csak cenzúrázva hajlandó leadni. A klipben Marie begyalogol a tengerbe, a hullámok összecsapnak a feje felett, végül mentőautó viszi el. A harmadik kislemez a "Stars" lett, ami július 19-én jelent meg. A "Salvation-t" - negyedik kislemezként - 1999 őszén adták ki.


Kapcsolódó linkek:

http://hu.pietroxette.com/

2001. január 24.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster