Zöldségeket beszélnek!

Vegetáriánus popsztárok

Ez is a popburzsoázia diszkrét bájához tartozik. Amig a pórnép a gyorséttermek pénztárai előtt áll sorba, amig a különböző helyi étteremláncok véres és kevésbé véres bifsztekjeit tömi magába, amig a nemzetközi konyha inyencségeire vadászik, addig a showbiz sztárjai közül újabban nagyon sokan vegára vették a figurát

Egymást érik a nevükkel fémjelzett húsellenes kampányok, sorra nyílnak a vegetáriánus éttermek, s újabban már a szaktudomány is igyekszik kihasználni a híres emberek népszerűségét az egészséges életmód reklámozása érdekében. S mivel a fogyasztói társadalom fogyasztástól megcsömörlött / vagy eltelt/ polgárai közül sokan hajlamosak hinni a csodatévő kúrákban, a világmegváltó javaslatokban, így a vegikultúra is lassan teret hódít. Összeállításunkban azokból a sztárbolondériákból, vagy akciókból közlünk "ízelítőt", amelyekkel az elmúlt években a a hírességek a saját hírnevüket is öregbítették.

Chrissie Hynde, a The Pretenders énekese a húsellenes radikálisok egyik vezéralakja egy interjúban arra szólította fel a rajongókat, hogy a McDonald's éttermeket bombázzák le. Ám, amikor egy lány komolyan vette a szavait, s akcióba lépett, visszavonta a kijelentését.

Közismert vega-harcos volt Linda és Paul McCartney is. Londonban vegetáriánus gyorséttermet nyitottak, Linda egy vegetáriánus szakácskönyvet is kiadott, s számos műsorban népszerűsítette a vegetáriánus étkezés egészségmegőrző hatását. A leukémia elleni harcában azonban semmilyen étrend nem segített rajta.

Fine Young Cannibals néven trió alakult még a nyolcvanas években, ám nekik csak a nevük volt "véres". Énekesük, Roland Gift kijelentette. "Akkor eszem legközelebb húst, ha a bikát személyesen döftem le."

K.D. Lang countryénekes egy tv-reklámban mondta: "Szeretjük az állatokat? Akkor miért vágjuk le őket?" Szomorú következmény: a rádióállomások egy időben bojkottálták a lemezeit, mert féltek, hogy elveszítik a farmerlobbi hirdetőit.

A legendásThe Smiths nevű brit zenekar énekese, Morrisey egyik albumának címéül választotta az alábbi jelmondatot: A hús halál! A popagitátor szavait némileg megkérdőjelezi, hogy ő ezt a szex-szel kapcsolatban is állította / lásd AIDS/.

A R.E.M. énekese, Michael Stipe is csatlakozott a "vegi" mozgalomhoz. Szülővárosában, Athensben vegetáriánus bárt nyitott. A bár olyan jól ment, hogy időközben megvásárolta a fölötteklévő házat is.

A B'52 énekesnője, Kate Pierson egy partin azzal kívánta demonstrálni témával kapcsolatos álláspontját, hogy szőrmebunda helyett egy élő állatot kanyarított a nyakába.

A turnéző megasztárok közül egyre többen kötik ki a szerződéseikben, hogy hús nélküli ételeket kérnek! Michael Jackson fellépései során a stáb résztvevőit is vegetáriánus kosztra kötelezik. Mellesleg Jacko bárhol lép fel, az élelmiszert Amerikából hozatja!

Első amerikai látogatása alkalmáva Kate Busht a lemezkiadója emberei meghívták ebédelni egy étterembe. A menü: hús,hús,hús...Az énekesnő a förmedvények láttán kijelentette, hogyha a húsostálakat azonnal nem távolítják el előle, ő azonnal távozik.A cég emberei - ezek után - egy vegetáriánus étterembe vitték. Bölcsen.

Madonna az elmúlt években gyakran kapta meg a "husika" becenevet, de ő maga sohasem eszik húsételt. Kedvenc eledele a különleges, biológiai kezelésű rizskeksz.

Bob Geldof, a Live Aid szervezője ma is elsősorban akcióival kelt feltűnést. Amikor egy promociós körútja során meglátta a húsos hidegtálakat, törni-zúzni kezdett, tiltakozásul a barbárság ellen.

Akárcsak a vallási szekták tagjai, a vegetáriánusok is szívesen térítenek: Chrissie Hynde mindegyik férjét "átállította" a húsevésről, Yoko Ono pedig John Lennont vette rá a makrobiotikus táplálkozásra.

Ozzy Osbourne a sokkoló rock közismert sztárja a színpadon arra is képes volt, hogy leharapja egy denevér fejét. Magánemberként viszont már leszokott a húsevésről, s újabban az alkoholról is.

Steven Tyler, az Aerosmith énekese csak egy ideig volt vegetáriánus: Megfogadta, hogy amig ki nem gyógyul a kábítószerfüggőségéből, addig lemond a húsevésről. Utóbb egy nagy húsos szendviccsel a kezében azt nyilatkozta: "Valami káros szenvedélyemnek azért kell lennie!"

2001. január 22.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster