Moby

Annak ellenére, hogy Moby egyike volt azoknak a művészeknek, akik bemutatták USA-nak a techno és a dance zenét, ő volt az akit legkevésbé kedvelt az amerikai közönség.A radikális keresztény ideológiáiról híres Moby, később sokkal nagyobb hallgatóságra talált mint valaha gondolta volna.

Az 1965-ben született Richard Melville Hall, a Connecticut állambeli Darien-ben nőtt fel, miután apja halála után oda költöztek Manhattanből. A művésznév édesapja nagybátyjának híres Moby Dick című regényéből származik.

Moby első sikereit a Vatican Commandos nevű együttessel érte el, majd a Flipper nevű bandában is énekelt. Egy rövid főiskolai megálló után, Moby visszaköltözött New York City-be, ahol DJ-ként kezdett el dolgozni. Az Instinct nevű független kiadónál számos kislemezt és EP-t is megjelentetett.

A hírnév 1991-ben érintette meg, mikor a Twin Peaks főcímzenéjét house-sította és „Go"címen megjelentette. A remix nagy siker lett és benne volt a UK Top 10-ben is.

A „Go"című szám sikere láttán olyan nevek kértek tőle remixet, mint :Michael Jackson, a Pet Shop Boys vagy az Orbital.

Első nagylemeze 1992-ben jelent meg Moby címen és 1993-ban következett az a dupla A-oldalas kislemez, amely a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint minden idők leggyorsabb kislemeze, percenkénti 1000 ütemmel.

Az első nagyobb lemezszerződését 1994-ben kötötte meg az Elektra Records-szal, amelynél első lemeze az 1995-ös Everything is Wrong volt.Ez a lemez segített ,hogy bekerüljön a Lollapalooza fesztiválra.

1997-ben Moby átváltott a soul-techno-dance stílusról a keményebb gitár-rock hangzásra az Animal Rights című lemezen. Ugyanabban az évben visszatért a gyökerekhez az I Like to Score-ral, majd '99-ben a Play című lemezzel jelentkezett, amely platina lett, és első a brit sikerlistákon.

A következő lemezig csak találgatni lehet az ujabb Moby-hangzást illetően, de addig is a videofoci rajongók hallhatják a Bodyrock című szám remixét a FIFA 2001 nevű játékban.


Kapcsolódó linkek:

http://www.moby-online.com

2000. december 22.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster