A 2000. év összefoglalása

A zeneipar abszolút kiszámíthatatlan. Ki gondolta volna, hogy hosszúhajú, balladákat éneklő rockerek uralják majd a 80-as éveket? Vagy hogy a seattle-i grunge meghódítja a 90-es éveket? Két évvel ezelőtt pedig az olyan tinielőadókról, mint az N'Sync vagy Britney Spears, mindenki azt gondolta, hogy csak egyetlen slágerrel jelentkeznek, majd eltűnnek.

2000 márciusában azonban az N'Sync 2,4 millió példányt adott el No Strings Attached című lemezéből, már megjelenésének első hetében. Ezzel megdöntötték az előző egy hetes rekorder, a Backstreet Boys 1,1 millió példányszámos eladását a Millennium című albumból.

Ez év májusában Britney több, mint 1 milliót adott el a második lemezéből, az Oops! ... I Did It Again -ből, és ez a CD a Billboard 200-as is listáját hónapokon keresztül vezette.

Az MP3 terjedésétől való félelem ellenére 2000-ben a lemezipar hatalmasabb és jobb volt, mint valaha. Szinte nap, mint nap tűntek fel újabb bandák és szólóművészek a legváltozatosabb műfajokban, olyanok,akik mindannyian azon dolgoznak, hogy betörjenek a szórakoztatóiparba.

A zeneipar még mindig függ a trendektől, és manapság a trend a pop és a rock, amellyel a fiatal közönséget célozzák meg. A tinik olyan előadóktól követelnek újabbnál újabb zenéket, mint a Backstreet Boys és az N'Sync

. A női előadók, pl. Britney Spears, Christina Aguilera, Mandy Moore és Jessica Simpson is nagyon menők. Ha még hozzáadjuk az olyan rock hősöket, mint a Limp Bizkit -- akik albumuk megjelenésének első hetében 1 millió példányt adtak el --, akkor láthatjuk, hogy a zeneipar valóban magasan szárnyal.

A rajongók nem elégszenek meg azzal, hogy csupán megveszik a CD-t. A tinik, sőt még a felnőttek is szeretik látni a kedvenceiket koncerteken, és a sztárok ezt a kívánságot nagyon szívesen teljesítik.

A 2000-es év turnéi között szerepelt a Backstreet Boys " Into the Millenium " turnéja, az N'Sync " No Strings Attached " turnéja (mindkettőre már az első nap eladták a jegyeket), Britney Spears " Oops! .. I Did It Again " turnéja és a Dave Matt Band turné.

A fesztiválok is nagy hatást gyakoroltak. A Nickelodeon " All That Music & More Festival " -jától (ahol a B*Witched, az LFO és más gyerekorientált csapatok léptek fel) a Warped Tour 2000-ig (ahol a Green Day, a No Doubt és Papa Roach is játszott), mindenki megtalálhatta a magának való koncertet a nyáron. Ezeken a turnékon a rajongók nemcsak a kedvenc rádióslágereiket hallhatták, hanem több újdonsült fellépőt is megismerhettek.

Természetesen a pop és a rock virágzása nem jelenti azt, hogy más műfajoknak befellegzett. A rap és az R&B kategóriákban például rengeteg új előadó jelent meg. 2000-ben Eminem a " The Real Slim Shady " című slágerével robbantott, és a Korn, a Jay-Z és a Limp Bizkit is milliószámra adta el CD-it.

Az előadók karrierjét még az Internet is segíti, ahol a zenészek a hivatalos weboldalaikon publikálhatják és eladhatják a munkáikat. A weben megtalálható ingyenes zenék (a Napsteren vagy más mp3 oldalakon keresztül) nagyobb rivaldafényt jelent sok előadónak, akiknek másképpen küszködniük kellene zenéjük meghallgattatása érdekében. Sok banda úgy szerzi meg a CD-vásárlói nagy részét, hogy előbb a hálón on-line bele lehet hallgatni az albumba. A lemezkritikák is burjánzanak a weben, aminek segítségével a szörföző könnyen eldöntheti, hogy megvegye-e az adott CD-t vagy sem.

Nyilvánvaló tehát, hogy a lemezipar virágzik és rengeteg különféle műfajban tevékenykedő előadó ér majd el hatalmas sikert 2001-ben is. A továbbiakban a zene.net bemutat néhány olyan együttest és szóló előadót, akik véleményünk szerint uralni fogják a 2001-es év zeneiparát.

Boyz II Men

Dr.Dre

Radiohead

Nelly

Moby

Jennifer Lopez

Britney Spears

Eminem

Limp Bizkit

CHRISTINA AGUILERA

Destiny's Child

Kid Rock

5IVE

BLINK 182

2001. január 2.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster