Peter Gabriel

Hol járt az elmúlt években Peter Gabriel, és mit csinált?

Peter Gabriel
A válaszok: semerre és sokat. A leltár: energikus világzene propaganda, Millennium Dóm zeneszerzés, tömörített MP3 hogyishívják, és huncut szerelmi kalandok.

Különleges gyömbérteát készíteni elég egyszerű. Végy egy kevés gyömbért, hámozd meg és vágd nagyjából mogyorónyi darabokra. Tégy egy maréknyit (ha ez az első alkalom, kicsit kevesebbet, mert erős anyag) egy csészébe. Ne bögrébe! Leforrázás után, mikor egy kicsit már lehűlt, kortyolgasd és élvezd.

Mint igazi úriember, Peter Gabriel nem csak élvezi a gyömbérteát, hanem a társaságot is annak élvezetére buzdítja. Mint csirkefogó, viszont elmulaszt figyelmeztetni a készítmény vizelethajtó hatásáról.

Ime egy igazi csirkefogó úriember.

1994 augusztusának 4.-én a világ nem hevert Peter Gabriel lábai előtt. De ez persze csak azért volt így, mert nem belerúgni, hanem felfedezni akarta.

Már régen lekopott róla, hogy korábban a Genesis tagja volt korábban. 1992-es nagylemeze, az 'Us' második lett a slágerlistákon, mind Angliában, mind az Egyesült Államokban. Ez a lemez melankólikus meditáció volt egy kapcsolat széteséséről /akkoriban a Toto egyik dala tárgyával, Rosanna Arquette-tel élt együtt./

"Fura kapcsolat volt? Igen az, de hát arra kell menned, amerre az iránytűd mutat, nem? Ha-ha! Rossz szakításunk volt, teljes szívből utált engem. De szerencsére ez már rég volt, tán igaz se volt. Rosanna közben indított egy internetes riportműsort, pár hónapja benne is voltam ."

1994 augusztus 4-én ért véget az Us monstre-turnéja, s akkor úgy tűnt, hogy Peter Gabriel eltűnik. Az énekes a Bath melletti Box városában, a Real World nevű stúdióban, saját stúdiójában talált menedéket. Létrehozta a Real World kiadót. Folytatta a WOMAD Fesztivál vezetését (Ez egyébként tavaly, húsz éves fennállása óta először profitot termelt, 34000 fontot.), s az emberi jogi munkát a Reebok Alapítvánnyal és a Witness-szel. A Leonard Cohen emlékalbumra, a 'Tower Of Song'-ra elkészítette a 'Suzanne' steril verzióját. Részt vett Phil Collins nemrégen tartott esküvőjén, és segített Amerikában küszködő egykori háttérénekesnőjén, Paula Cole-on.

Szóval igazából nem is tűnt el azon a forró Miami-i augusztusi éjszakán, csak egyszerűen nem készített több Peter Gabriel-lemezt.

"Olyan 'lemez-turné-lemez-turné' előadóvá váltam, és ez nagyon zavart.-mondja.- Más dolgokat is kell csinálnod az életben, különben belekerülsz egy elhagyhatatlan lefelé mutató spirálba. Csak a befektetett anyag minősége javíthat a kibocsátott szar minőségén, semmi más. Írtam egyébként. Jelenleg tonnányi új anyagom van az archívumomban."

Bár sikeres volt, az 'Us' eladási mutatói meg sem közelítik elődje, a 'So' mutatóit. A 'So' 'Sledgehammer' című dalához készített videóklip még mindig az MTV legtöbbet lejátszott klipje.

Azt mondják, hamarabb kijött vele, mint kellett volna.

"Persze, nagyon szép lenne, ha szándékosan tudtam volna csökkenteni az eladásokat, de nem vagyok olyan ügyes. Bár nagy házam is van, a pénzem jelentős részét a stúdiómra költöttem. Látok korombeli zenészeket, akiknek nehézséget okoz a lemezkészítés, mert nem rendelkeznek a megfelelő technikai háttérrel. Ezt én hamar megteremtettem magamnak, ami biztonságot ad, ezért tudom csinálni azt, amit a művészi énem akar."

Azt mondják, utál sztár lenni.

"Sohasem éreztem, hogy túl messzire mentem volna. Mindig is hétvégi popsztárnak képzeltem magam. Gyönyörű a hely, ha csak látogatóban vagy, de szörnyű ott élni. Ne érts félre, szeretnék annyi lemezt eladni, és annyi pénzt keresni, amennyit csak tudok. Tudok élni koncertezés nélkül is, de ha szabadságon vagyok, égek a vágytól egy zongora után. És ez már életem végéig így lesz."

Azt mondták, elfogyott a kreativitása.

"A dalszövegírás nehéz, legalábbis számomra. Viszont úgy tűnik, mintha egyre nehezebb lenne. Annyi történhetett, hogy egy kicsivel többet tudok már róla, ezért a belső érzékelőim kevesebb baromságot engednek keresztül magukon.(Pedig ezekből születnek a legjobb dalok.) Így a procedúra még tovább tart. De valószínűleg nagyobb anyaggal is rukkolok majd elő, mint régebben. A dalszövegek elkészítése időigényes, de ez nem megy a zenei kreativitás rovására. Az különböző dolog. Óriási dolog például a stúdiómban az, hogy látok egy rakás zenekart, az énekes a haját tépi a sarokban, kezében a rohadt dalszövegkönyv, vagy a laptopja. Közben meg a zenészek majd megőrülnek, hogy: "Ez őrület, mennyibe fog ez nekünk kerülni!". Tehát nem vagyok egyedül ezzel a dologgal.

Azt mondják, tönkretette a tökéletesnek mondható karrierjét azzal, hogy eladta a lelkét a világzenének. Gazdag ember bűnbocsánatot kér, kuncogtak.

" A világzene tényleg elcsábított, de ez egy olyan ember gyengesége, aki már látott és tapasztalt pár dolgot. Egy művésznek onnan kell lopnia, ami izgatja és megihleti. Ha nem ezt csinálod, akkor tűnsz csak őrültnek. Youssou N'Dour például azon emberek egyike, akikkel a legtöbbet dolgoztam. Legalább annyi dolgot lesett el, lopott el tőlem, mint én tőle. Ez kétoldalú kapcsolat. Ha egyszer kinyílik előtted a világzene ajtaja, meglátod ezt a gazdagságot."

Hát, akkor mi Peter Gabriel baja?

"Egyszerűen az, hogy rohadt lassú vagyok. Az emberek mindig kérdezik, hogy miért nem csinálom gyorsabban. Biztos tényleg jó lenne könnyedén, frissen, gyorsan dolgozni. Robert Fripp, aki a második albumom producere volt, megpróbálta felpörgetni a munkafolyamatot. Nem akart az életéből hat hétnél többet áldozni arra, hogy velem dolgozzon. Beleegyeztem, csináltuk, de a végeredmény, a dalok, a hangzás nem lett olyan jó, mint lehetett volna."

"Akkor megtanultam, hogy a sprint nem az én műfajom. A lemezkiadó már megszokta a tempómat és szerencsére a rockzenében is van mostanában valami csigatempós rész, gondolok itt Kate Bush-ra, a Blue Nile-ra, Robbie Robertson-ra és jómagamra."

Manapság a csirkefogó úriember idilli életet él egy "gyönyörű nővel", May-jel, aki már öt éve a barátnője. "Stabilizáló tényező és állandó örömforrás az életemben." Gabriel reggelente edz egy kicsit, 11 körül bemegy az irodájába, ahol elszöszmötöl valami papírmunkával, aztán irány a Real World, ahol lemezeket készít.

"Éjfél utánig dolgozom. Ez jó is, meg rossz is. Hétvégenként legalább nem dolgozom. Az emberek azt hiszik, hogy lusta disznó vagyok, csak sütkérezem a napon, de ez nem így van. Nem tudom, hogy produktív-e ez így, de én így csinálom. Szeretek keveset dolgozni.

Mégis Gabriel-bőség lett ennek a sok aktivitásnak a vége. Ősszel megjelent az OVO: The Millennium Show című lemez, ami a Dómban látható látványos műsor hangfelvétele.

Az OVO: The Millennium Show az emberiség történetét meséli el igen nagyratörően, 50 percben, három felvonásban. Mintha 1974 lenne, a koncept-albumok aranykora.

"Ha-ha!Az egész egy hatalmas lehetőség volt, hogy az álmaimat megvalósíthassam. Más állta a számlát, ezért még inkább vonzó volt számomra a dolog. Mindenki, aki utálja a koncept-albumokat, egy filmet fog látni. Egy történetet, sok zenével. "Gondolkodtunk egy darabig, hogy jó legyen-e vége, vagy hagyjuk inkább lezáratlanul. Inkább a lezáratlan verziót preferáltuk. A '2001' például az egyik olyan film, ami nagy hatással volt rám. Főleg a vége. Gondolkodom, hogy "Hogy is van ez? Hogy jön ez össze?" Lehet, hogy nem találod meg a választ, de az biztos, hogy gondolkodsz rajta."

De ha ez még nem lenne elég, hamarosan egy "igazi" Peter Gabriel nagylemez is ki fog jönni nemsokára. A 130 kész dalból fog az előadó választani. 2002-ig még további folytatás is várható, ha csak nem téríti el valami.

Ez ugyanis bármikor előfordulhat. A legutóbbi ilyen "kaland" az OD-2 volt. Ez egy MP3-féle szoftver csomag, ami lehetővé teszi a jogdíjak beszedését akkor, ha a zenét az internetről töltik le. A rajongói oldalak, a kalózok és hackerek számára szerencsés, hogy az OD-2 nem visszaható hatállyal működik. Ha a lemezkiadók megveszik, az a túlélésüket jelentheti. Az előadók pénzt szerezhetnek a munkájukért, amit az emberek jelenleg ellopnak. Minden egyes alkalommal, amikor a netről valaki zenét tölt le, Gabriel és üzlettársa, Charles Grimsdale keresni fognak. Csirkefogók. De az OD-2 lehet, hogy megmenti a zeneipart"A szabad zeneletöltés istenfélelemmel töltötte el a zeneipart."-mondja telefonon Grimsdale, mikor az OD-2 bonyolultságát magyarázza. "Gyönyörű válaszunk van erre."

"Jó a tea?-mosolyog a csikefogó úriember. A riporter bólogat, és csak később veszi észre, hogy Peter Gabriel gyömbérteás csészéje teljesen érintetlen.

2000. december 15.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster