A Lennon-kiállításokról

John Lennon
John Lennon tragikus halálának 20. évfordulóján két jelentős kiállítás is nyílt, melyeket a Beatles alapító tagja művészetének és emlékének ajánlottak: az egyik a Rock & Roll Hall of Fame-ben, Cleveland-ben, a másik egy új galériában, Japánban.

Október 9.-én - mely Lennon 60. születésnapja lett volna - nyitotta meg kapuit az a Tokió közelében lévő múzeum, amelyet az énekes özvegye, Yoko Ono áldásával rendeztek be.

Ono különböző emléktárgyakkal járult hozzá a kiállításhoz, és a megnyitón ő volt az, aki a vörös szalagot elvágta, majd elismerően nyilatkozott:

"A kiállítást gyönyörűen rendezték be, John életét és munkásságát művészi eszközökkel és módon mutatják be."

A megtekinthető darabok között vannak családi fotók, kézzel írott dalszövegek, Lennon első gitárja, egy spanyol akusztikus gitár, melyet postai úton rendelt még 1956-ban, és amelyen Paul McCartney-vel történt legelső találkozásaikor játszott.

Yoko Onot a legspeciálisabb tárgy a japán üdülőhelyen, Karuizawában töltött egyik utolsó vakációjukra emlékezteti:

"Volt valami érdekes és személyes dolog, ami őt Japánhoz fűzte, és a japánok ezt viszonozták. Karuizawa volt az a hely, ahol a legjobban éreztük magunkat. Sokat bicikliztünk együtt, John vitte Sean-t. Ősszeszorul a szívem, ha rá gondolok, de nagyon élénken él bennem még mindig az élmény."

A Cleveland-i Rock & Roll Hall of Fame három emeletnyi kiállítást rendezett be John Lennon emlékére, melyet október 19.-től nyitottak meg a látogatók előtt.

"Ez az első alkalom, hogy ennyire mélyrehatóan foglalkozunk egy művésszel. A kiállításnak hatalmas sikere van." - mondta James Henke kurátor.

A bejáratnál egy üvegezett vitrin fogadja a látogatókat, melyben azt a törött és vérfoltos szemüveget helyezték el, melyet Lennon a halálakor viselt, mellette a New York-i Roosevelt kórház barna papír-egyenzacskója, melyben az életében utoljára viselt ruhadarabokat adták át özvegyének.

"Fel voltam rá készülve, hogy kemény kritikákat fogok kapni, amiért odarakattam őket, - mondta Ono - de ez nem valami meseutazás. Meg akartam mutatni John-t, a tehetséges művészt, de szerettem volna azt is, ha a látottak komolyabb hatást is gyakorolnak a látogatókra. Úgy gondolom, a fegyverhasználat ellenőrzése és a vele kapcsolatos szabályok szigorítása borzasztóan fontos manapság, éppen ezért éreztem úgy, hogy szembesítenem kell az embereket a rideg tényekkel, azzal, hogy mi is történt aznap este."

A kiállított darabok között olyan tárgyak vannak, mint Lennon órája, melyet Ono ajándékozott neki 40. születésnapjára és az a bőrdzseki, melyet a Beatles 1960-as Németországi látogatásai alkalmával viselt. A túra vége felé néhány dal kézirata található a tárlókban, olyanoké, mint az "In My Life", a "Lucy In The Sky With Diamonds", a "God" és az "Imagine", a szövegek kezdetleges formában, cetlikre, szalvéták hátára és az Apple Records emblémájával ellátott noteszlapokra írva.

A Lennon emlék-kiállításokkal egyidőben Yoko Ono saját munkáit a New York-i japán közösség múzeumában tekinthetik meg az érdeklődők, ugyanakkor két tárgyat a Hall of Fame-ben is elhelyeztek.

Az egyik címe "Telefon Darab", egy fehér telefon egy hófehér asztalon. Ono az egyetlen, aki tudja a számát, és az a szerencsés látogató, aki felveszi a kagylót rövid beszélgetést folytathat John és Yoko életéről.

"Sokat foglalkoztam John munkájával, jó érzéssel tölt el, ha ezt csinálhatom, és a mai napig beszélek hozzá, mintha még mindig itt lenne körülöttem, mintha egy be nem fejezett kapcsolat lenne. - mondja az özvegy, aki a John Lennon múzeum megnyitását Japánban ünnepelte, majd hozzáteszi - "Az járt a fejemben, 'John, remélem látod, mi történik, remélem boldog vagy."

2000. december 14.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster