"A Julian Lennon Múzeum egy komédia" – vélik az adófizetők

A Julian Lennon életét, zenéjét és muvészetét bemutató múzeumot a héten össztuz alá vette egy adófizetokbol, politikusokból és újságírókból álló csoport. Véleményük szerint az intézmény egy "fehér elefánt", amelynek fenntartása "egyszeruen pénzkidobás".

A liverpooli múzeum két évvel ezelott nyitotta kapuit a Nemzeti Szerencsejáték Rt. 48 millió fontos támogatása révén. Azóta folyamatosan veszteséges, annak ellenére, hogy tavaly még 20 milliót invesztáltak bele.

A Richard Rodgers által tervezett ronda modern építményben olyan attrakciók kaptak helyet, mint egy videofelvétel Julian 1985-ös Grammy-jelölésérol, a sztár a Top Of The Pops televíziós musorban történt fellépésénél használt gitárjának másolata, egy speciális "Julian kuckó", ahol a látogatók leülhetnek és elmélkedhetnek Julian Lennon muvészetérol, illetve kávézó, ruhatár és kerekesszékes feljáró a fogyatékos Lennon-rajongók számára.

Ennek ellenére a látogatók úgy találják, hogy a 45 fontos belépodíj "túlzás", és "kétszer is meggondolják, mielott még egyszer bemennének."

Irwin Jackson, a múzeum alapítója múlt héten még 30 milliót kért a Szerencsjáték Rt-tol az intézmény fenntartására a következo szöveggel: "Miért kell nekünk briteknek mindig gúnyolódni a Julian Lennon-féle emberek sikerén? Többet tett az ország zenei életéért, mint az ot ócsárlók összesen és az épület ennek állít emléket."

William Hague ezzel szemben "butaságnak" minosítette az intézményt, és megfogadta, hogy megszünteti, ha sikerül ilyen döntést hozni. Ann Widdecombe szerint a "politikai korrektség orültség".

Tony Blair mindenesetre megpróbálta megvédeni a múzeumot. "Úgy gondolom, hogy a múzeum elég tekintélyes és illo ahhoz, hogy Anglia legnagyobb zenészének és kulturális exportcikkének állítson emléket. Nem ismerek zenészt, aki nagyobb hatással lett volna a könnyuzenére, mint o. Ezért most is, mint mindig támogatom a John Lennon Múzeumot." – "De Miniszterelnök Úr, ez nem John, hanem Julian!" – helyesbített egy riporter. "Ki?" – kérdezte Blair, miközben halálravált arccal nézett a tanácsadóira.

Késobb Irwin Jackson bevallotta, lehet, hogy éppen köhintett egyet a Julian név kimondása alatt, és talán ez volt a félreértés forrása. Mindenesetre most, hogy az intézmény már áll, "jó volna, ha mindenki segítene." – jelentette ki. "Úgyhogy legyen vége az elutasításnak. Ha mindannyian összetesszük, amink van, túljutunk a nehezén."

2000. november 10.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster