Neves popsztárok vallanak arról, hogyan születtek a dalaik, milyen alkotói módszerrel dolgoznak?

David Bowie

"Bob Dylan nyilatkozta a hatvanas éveklben, hogy a levegőből fogja be a dalait. Én hasonlóképpen vagyok. A dalok már valahol megvannak, csak azt a csatornát kell megtalálni, ahol "kiszabadulnak". Én csak a dalaim médiuma vagyok. S a dalok úgy születnek, hogy a külvilág vagy a bensőm inspirál. Például, amikor egy barátom meghalt a kábitószerektől, az egy dalt inspirált bennem, ami később tört elő."

Bob Geldof

"A dalírás számomra egyben naplóírás. Amit az ember olvas, azt tudatosan, tudatlanul megjegyzi, s mindez a későbbiekben, dalírás közben a felszínre tör. A dalaimat a pszichém képeslapjainak tartom. A stúdióban gyakran úgy énekeltem fel vokált, hogy előtte fogalmam sem volt, mi sül ki belkőle."

Eric Clapton

"Ha nincs, ami a lelkemre hasson, akkor nem vagyok képes zenélni, nem vagyok kreatív. A zenészek általában mindig a bensőjükből hoznak elő valamit, miközben a hétköznapi ember ezt igyekszik elfojtani. Ez eléggé fájdalmas folyamat, és megviseli az embert, de egyben terápia is. A mi feladatunk, hogy a zenékkel ráébresszük olyasmire az embereket, amivel ők nem mernek szembenézni.

Carlos Santana

"Valami különös mágia következménye a zeném, amikor az ujjaimmal a húrokhoz érek. Ez nem egyszerűen szórakoztatás, mert van valami üzenet benne. Hogy kitől és kinek, nem lehet kétséges. Jézus üzen azoknak, akikhez eljut a zeném, s én csak a közvetítője vagyok."

Neil Young

"Én hiszek a Hold erejében. A Harvest Moon című albumot kizárólag telihold idején vettük fel. A farmerek is hisznek ebben az erőben: többet ismerek, aki holdtöltekor vet, mert akkor erősebb lesz a növény."

Sinead O'Connor

"Komponáláskor én csak eszköz vagyok valaminek vagy valakinek a kezében. Amikor a My Special Child című dalomat írtam, egy abortusz után voltunk. Az adott körülmények között el kellett vetetnem a gyereket, s a dalírás közben azt éreztem, hogy ez a gyerek velem van, s ő diktálja a dalt. Tudom, hülyén hangzik, de én akkor így éreztem."

Terence Trent D'Arby

"Lehet, hogy kinevetnek, de a To Know Someone Deeply Is To Know Someone Softly című dalt maga Marvin Gaye adta nekem. Egy álomképben jelent meg, s elénekelte a dalt. Többnyire ilyen inspirációk hatására születnek a dalaim, s utána a stúdióban nagyon ügyelek, hogy ne változtassak rajtuk. Szerintem a komponálás 90 %-ban megérzés és 10 %-ban tudatos munka."

Keith Richards

"A Satisfactiont úgy írtam, hogy előtte megálmodtam, s még ugyanazon az éjszakán fel is játszottam a dalt. Másnap reggel csak azért emlékeztem rá, mert a kazetta ott volt a magnómban. Én nem hiszek abban, hogy valaki leül, s elkezd csak úgy komponálni. Ez valami ismeretlen szellemi szférából ered. Az ember ebbe a szférába antennát bocsát fel, s befogja a dalokat."

2000. november 6.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster