Szentpéteri Csilla: üZENEt

Szentpéteri Csilla
Szentpéteri Csilla zongoraművésznő neve komolyzenei körökben már évek óta ismert. Kitűnő iskolák és professzorok fémjelzik pályafutását.

Csilla Makón született, s hét évesen meglepetésként egy Musika márkájú pianínót kapott, melyhez az első időszakokban nem igazán lelkesen ült le gyakorolni.

Édesanyja és szeretett zenetanára, Istók Margit néni következetessége idővel mégis gyümölcsözőnek bizonyult ,mert hamarosan megmutatkozott a kis tanitvány kivételes tehetsége.

Szentpéteri Csilla
A makói zeneiskola után a szegedi konzervatóriumi évek következtek, és számos országos zongoraverseny díjainak megszerzése. E két alföldi városról máig gyönyörű emlékeket őriz szívében. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiát summa cum laude végezte, s szerezte meg zongoraművészi diplomáját. Művészi fejlődésének fontos lépcsőfoka volt világhírű példaképei, Cziffra György, Frankl Péter mesterkurzusain való részvétele. Professzorai biztatásának köszönhető, hogy az elkövetkezendő években több ösztöndíj nyertese volt. Egy évig a római Santa Cecilia Zeneakadémián tanult prof. Sergio Perticaroli-nál, ahol mesterdiplomával végzett.

Innen utazott Szicíliába, Palermóba és az Agrigentoi fesztiválra, ahol tomboló taps kísérte Liszt estjeit. Fellépett Finnországban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban. 1986 és 1997 között koncertezett Ausztriában, Németországban, Angliában, Portugáliában és a Kelet-Európai országokban.

Szentpéteri Csilla
Repertoárján a „Nagy romantikusok": Chopin, Liszt, Rachmaninov, Brahms, Csajkovszkij és spanyol szerzők mellett szerepeltek Bach és Debussy művek is. 1995-ben fedezte fel Vásáry Tamás világhírű zongoraművész - karmester, aki felismerve Csilla tehetségét, szorgalmát, kitartását és a zene iránti alázatát, éveken keresztül lépett fel vele közös koncerteken és vitte magával koncertkörútjaira Angliába és Németországba.

1996-ban mutatta be Solti Györgynek, aki hasonlóan vélekedett Csilla tehetségéről és muzikalitásáról.

1998 őszén producere és közreműködője a „Karácsonyi Csillagok" című albumnak, mely Pesti Vigadóbeli koncertjét az MTV1 Karácsony Szentestéjén sugározta.

Szentpéteri Csilla
Csilla a rendszeres gyakorlás mellett sok időt szentel zenehallgatásra, közel áll hozzá Chopin, Rachmaninov, Sting, Sade, Miles Davis, George Benson, Vanessa Mae.

Nagyon szereti a szépirodalmat és a költészetet, ő maga is szívesen ír apró versikéket szeretteinek jelentősebb alkalmakkor. Emellett szívesen jár színházba, imád utazni, a tenger és a mediterrán országok szerelmese. Abszolút kikapcsolódást jelent számára a kirándulás, az autóvezetés és a finom ételek elkészítése.

Csilla és új lemezének üzenete igy szól: „Az igazi művészet örökké változó útkeresés, mely mentes az előítéletektől és nem szab magának határokat. Nem lehet csak önmagáért megszületett produkció, utat kell, hogy találjon szélesebb rétegekhez is. Zene: komoly vagy könnyű, régi vagy új, egyházi vagy világi, fekete vagy fehér - a lényeg az, hogy igazi zene legyen. Ez a sokféle szín mind megfér a palettán. Így kerek a világ."

Ez az üZENEt.

Winter

2000. október 28.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster