Mark Knopfler, az öreg róka

Sokak számára még mindig ő a swing szultánja. Pedig Mark Knopfler (51) régóta a Dire Straits utáni életét éli. A Musixc Express/Sound munkatársa által készített beszélgetés során humorosnak, higgadtnak és ébernek mutatkozott. Ebből az interjúból közlünk részleteket.

Mark Knopfler
London, Notting Hill, a nagystílű városnegyed. Egy kicsi, takaros, de nem feltűnő téglaépület az egyik mellékutcában. Itt székel a Damage Management cég, amelyet Mark Knopfler és Blue Nile vezetnek. A cég a külsőleg éppúgy jelentéktelen, előkelő edzőstúdióval, a Lambden Fitness Centerrrel szemben van, amit Lady Di is szívesen látogatott, és aminek Robbie Williams is tagja. A beszélgetésre fekete Hondájával Chelsea-i villájából érkezik Notting Hillbe. Sisakjával a kezében lépked fel a lépcsőkön az interjúszobáig, egy kényelmes tetőhelyiségig és megjátszott sztárpózban rendel egy teát a menedzserétől, Ed Bicknelltől: "Mi van itt, befagy a seggem, és még tea sincs". - mondja, majd lazán elkezdhetjük a kérdezz-felelek játékot.

Bár kevesebb haja van, de sokkal kipihentebbnek és egészségesebbnek tűnik, mint pár évvel ezelőtt az utolsó találkozásunkkor. Fontosabb azonban, hogy sokkal gyorsabban és összefüggőbben beszél, mint korábban. Míg a nyolvanas években természetellenesen hosszú ideig gondolkozott a beszélgetés közben, a most 51 éves férfi sokkal összeszedettebbnek látszik. Néha megvillan a tipikusan brit humor is ennél a szerénységéről és szégyenlősségéről ismert férfinél. A párbeszéd kicsiny csapdáit pedig higgadtan és fölényesen kerüli ki az öreg róka.

Mr. Knopfler mire vonatkozik az új albumának címadó dala, a "Sailing To Philadelphia"?

Azokra az emberekre, akik a kezdetekben hajóval mentek Amerikába. Ehhez persze hozzájárult, hogy a dalok nagy részét akkor írtam, amikor Amerikában dolgoztam. A repülések során legtöbbször Philadelphiában szálltam át.Arra gondoltam, hogy néhány száz évvel ezelőtt az emberek, akik odautaztak még az ismeretlenbe mentek. Úgy tűnt számomra, hogy a történelem ezen része csak öt perce múlt el. Valamint arra is gondoltam, hogy milyen idegesek lehettek azok a szegény britek, akiket a kormányuk a Mason-Dixon vonalra küldött (még ma is az északi és déli államok közötti határvonalnak számít), hogy a határt megtisztítsák a csatározásoktól.

Ön pedig egy olyan ember szerepébe ugrik be, aki átmegy odaát?

Beépítettem ezt a fiatal férfit, Jamest, a dalba. Ő Charles Mason oldalán áll. Olvastam egy könyvet a Mason-Dixon vonalról, és el is mélyültem a témában. Ezenkívül szeretem, ha valóságos karakterek szerepelnek a dalaimban. A legtöbben közülük bizonyos mértékben állhatatosak.

Ez fontos Önnek?

Igen, vonzónak tartom az állhatatos embereket. A türelmetlen és állhatatlan embereket pedig nem kedvelem.

Saját életében azonban nem bizonyította mindig, hogy állhatatos, hiszen a Dire Straits már nem létezik, és Ön is kétszer elvált.

Lehetséges, de úgy gondolom, hogy van bennem egy bizonyos nyakasság és akaraterő.

A "Sailing To Philadelphia" című albumon ugyanazokkal a zenészekkel játszik, mint a "Golden Heart" című szólóalbumán. Miért szerződtette a "Silverton Blues" és a "One More Matinée" című dalokhoz még Chris Diffordot és Glenn Tillbrookot is?

Mert már ott voltak az első Dire Straits koncerteken Deptfordban. Silvertown valamivel lentebb fekszik a folyó mentén. Dél-Londonnal kapcsolatos emlékeimet mindig összekötöm Glenn és Chris hangjával. De felvettem néhány dalt Emmylou Harris-szel is.

És hol vannak ezek a dalok?

Nem illettek erre az albumra. Talán még több dalt is felveszek Emmylouval, s így egy különálló lemez lesz belőle.

Honnan jött az ötlet, hogy Van Morrisont bízza meg a "The Last Laugh" című dallal?

Már régóta dolgozunk együtt. A nyolcvanas években Van meghívott San Franciscoba. A "Cleaning Windows" című számot vettük fel, ami arról az utcáról szól, ahol Van született. Kedvelem ezt a számot és kedvelem Vant is, már tinédzser korom óta. Ő az ifjúságom egy része. A hangja a meghittség érzését kelti bennem. Gyakran hallgatom otthon a lemezeit háttérzeneként. Ez olyan érzés, mintha egy barátom lenne velem. Nagyszerű élmény volt számomra, hogy velem énekelt.

Úgy tűnik, hogy az autóversenyzés a hobbijai közé tartozik.

Megpróbálok minden versenyt megnézni a televízióban. Magam is néha elutazom egy-egy versenyre, leginkább régi autóval. Ez még a fiatalságomból maradt.

Nagyon büszke lehetett rá, amikor Jacques Villeneuve nemsokkal ezelőtt olyan sok pénzért megvásárolta egyik gitárját egy aukción?

Azóta tudom, hogy ez az ember egy kicsit őrült, mióta a belga Spaban lévő pályán mentem egy-két kört. Ott, ahol Villeneuve legjobb futamaiból néhányat megcsinált. Amikor azonban megtudtam, hogy megvásárolta ezt a gitárt, teljesen világos lett számomra, hogy ez az ember csakis egy őrült lehet. Csodás! Remélem ugyanannyi örömöt okoz neki a hangszer, mint nekem.

Van két fia. Ők is zenélnek?

Benji egy swing együttesben dobol, Joe pedig gitáros. Captain Beefheartot, Frank Zappát és Jimi Hendrixet utánozza. Nagyon szórakoztató nézni őket zenélés közben. Igazán jól játszanak. Hallottam, ahogy nemrégiben egy barátja azt mondta Benjinek: " Isten vagy az ütőhangszereken, Ben." (nevet)

Tegyük fel, hogy profi zenészek szeretnének lenni. Bajnak tartaná?

Természetesen nem szeretnének azok lenni. Joe profi gördeszkás, Benji pedig a lehető legjobb középpályás szeretne lenni a Newcastle United csapatában.

Csalódott?

Számomra ez így van rendjén. Mostani házasságomból való kétéves lányom Isabella is mindig énekel, és közben végigrohan a házon. Néha hagyja, hogy én is vele énekeljek, legtöbbször azonban nem akarja.

Nagy átállás volt, hogy még egyszer kisgyermeke van?

Mark Knopfler
A gyerekek csodálatosak. Más oldalról persze a gondok is szaporodnak velük. Azt szeretnéd, hogy a világ legjobb szeretőjét kapják meg és a legjobb autóversenyzők legyenek. Ha a fiúk karatéznak, az még csak elmegy, de ha rögbiznek, akkor csak imádkozom, hogy nehogy megsérüljenek.

A harmadik felesége, Kitty Aldridge, korábban színésznő volt. Most mit csinál?

Írt egy regényt, ami most kerül az ügynökéhez. Vele együtt örülök ennek.

Segített neki?

Nem. Nagyon tisztelem az írók munkáját. Nem tudnék költőként dolgozni.

Dalíróként azonban mégis ezt teszi.

Nem, ez két egymástól teljesen különböző dolog. Gyakran olvastam verseket és mindig azt kérdeztem magamtól, hogy lehetne-e belőlük egy dal? A felelet pedig mindig "nem" volt, mert a versekben olyan dolgok történnek, amik egy dalban soha nem történhetnek. Szinte mindenki tud valahogyan írni és olvasni. De nem mindenki képes arra, hogy varázsoljon a nyelvvel. A legtöbben éppen csak össze tudnak állítani egy bevárásló listát.

Nemsokára megjelenik új filmzenei albuma. Miről szól a film?

Az "A Shot At Glory" a fociról szól. Egy nagyon érdekes és nagyon egyenes film. Szeptemberben mutatják be a Torontói Filmfesztiválon. A film zenéje tehát ugyanakkor jelenik meg, mint a "Sailing To Philadelphia".

Milyen emlékei vannak a "Wag The Dog" című film zenéjének munkálataival kapcsolatban?

Nagyszerű film. Mindenekelőtt azonban arra emlékszem, hogy egy héttel előtte hagytam abba a dohányzást. Ennek már három éve. Azóta pedig egyetlen egy szálat sem szívtam. Ez egyike azoknak a dolgoknak, amire büszke vagyok. A gyerekeimtől eltekintve. Azóta sokkal jobban vagyok. Egy idő után azt is észrevettem, hogy több levegővel tudok énekelni. Ezenkívül azóta rendszeresen fitness edzéseken veszek részt.

Szemben, az utca másik oldalán, a Fitness Centerben?

Nem. Van egy nagyon kicsi fitness termem, akkora mint egy börtöncella. Ezenkívül felvettem egy asszonyt, aki azért jön, hogy néha megverjen.

Hogyan?

Egy edző. Kicsi, de nagyon erős. Húsz és negyven font között kap azért, hogy a héten néhányszor bekopogtasson és azt mondja, hogy ismét itt a verés ideje. Azután kinyújtóztat, összebogoz, majd széthuzigálja a testemet. Ez az egyetlen módja annak, hogy fitt maradjak. Ha rajtam múlna a dolog, csak a tévé előtt ülnék.

Mark Knopfler - Saulusból Paulus lett, az egészség apostola?

Isten ments! Bár sárgarépa- és zellerleveket kellene innom, de ebbe nem megyek bele. Reggelente megpróbálkozom azzal, hogy nem eszem piritóst.

Mi van akkor helyette?

Müzli. Nagy hülyeség, mert így azután végig kell néznem, ahogyan a többiek beleharapnak a piritósukba. Ez tényleg teljesen kikészít.

Igazán sajnálatra méltó.

Valóban. Pontosan. De valójában igazán boldog vagyok.

Még Önnek is van néha szabadideje. Mit olvas?

Kedvelem a történelmi regényeket, például Patrick O'Bryan napóleoni időkről szóló tengerészregényeit. Kedvelem a történelmet. Ha még egyszer egyetemre járhatnék, akkor a történelmet választanám. Zenei szakon úgysem kaphatnék akadémiai fokozatot. Ehhez tudnom kellene kottát olvasni.

De van tiszteletbeli doktori címe.

Valóban. Úgy tűnik kettő is. Hogyan is mondják.Doktor doktor. De az is elég, ha egyszerűen Sirnek hív.

És a felesége hogyan szólítja?

A megfelelő hódolattal és tisztelettel. Rendszerint egy "Sir" is elég. (nevet)

Apropó tisztelet. Úgy hírlik, hogy együttesének, a Notting Hillbilliesnek a legutóbbi koncertjén Geri Halliwell és a Mr. Bean-t alakító Rowan Atkinson is megjelent.

Gerivel nem találkoztam. Ő Spice Girl, ugye? Vagy csak volt Spice Girl? No igen. Rowan valóban eljött, mert a vendégem volt. Egyszer egy autóverseny alkalmából ismertem meg. Nagyon kedvelem és csodálom. Nagyon kedves és nagyon vicces.

Az új repertoárral ismét turnézni fog?

Előbb látnom kell, hogyan veszik a lemezt. A turnék nagyszerűek, de csak akkor, ha minden olajozottan megy. Nem akarom túlerőltetni a dolgot.

Még mindig ideges szokott lenni a koncertek előtt?

Alig. Egy gitárral már nem tudnak igazán megijeszteni. De adjanak csak a lábamra egy pár sítalpat, azoktól aztán félek. Ismeri azt az érzést, amikor a síoktató eltűnik a völgy felé, és Önnek nem marad más, minthogy utánamenjen, mert különben a hegyimentőknek kellene Önt lehozni? Ilyesmitől félek.

Mi a véleménye a "zene az interneten" témával kapcsolatban?

Amikor megjelentek az első kazetták, sokak szerint ez a lemez végét jelentette. Amikor megjelentek a videók, ez sokak szerint a mozi végét jelentette. Amikor megjelentek az első mozifilmek, mindenki azt gondolta, hogy a színháznak vége. Én pedig tegnap este mégis láttam egy színdarabot. Szerintem az emberek túlságosan sokat aggódnak az internet miatt. A hálózatnak is megvan a pozitív oldala.

Mint például kb. 50 weboldal Mark Knopflerről?

Milyen szörnyű. Nem tudok rosszabbat elképzelni annál, hogy egy ilyet el kell olvasnom. Inkább átrágnám magam 100 oldalon a lábfájásról. (nevet).

Walk of Life

Mark Knopflerről röviden

Mark Knopfler (született 1949. augusztus 12-én) a skót Glasgowból származik. Első zenei kísérleteit a hatvanas években az iskolai zenekarban tette, ahol Jimi Hendrix-et és Django Reinhardt-ot követte. Tizenhatévesen iskolatársával Sue Hercombe-bal duót alapított és először lépett fel a tévében. 1967-ben Leedsbe költözik, hogy újságírást tanuljon. Első munkája, riporter a Leeds-i Yorkshire Evening Postnál. 1973-ban Londonba költözik és a Melody Maker egy hirdetésére jelentkezve beszáll a Brewer's Droop nevű együttesbe. Szakmailag ezt egy két éves intermezzo követi Essex-i docensként. Vissza Londonba. Testvérének, Davidnek londoni lakásában megismeri John Illsley basszusgitárost. A Knopfler testvérek és Illsley összeállnak Pick Withers dobossal, s így 1977-ban teljessé válik a Dire Straits. 1978-ban megjelenik első, önálló albumuk. Az együttest meglepően magas színvonal jellemzi mind játéktechnikailag, mind zeneileg és így a királyság egyik legtehetségesebb együtteseként mutatkoznak be. A gitáros Mark Knopfler befolyásos és jártas stilisztának mutatkozik. 1985-ban a lemezkiadó cég már a következő szlogennel reklámozza a "Brothers in Arms" című lemezt: "The biggest band in the world". Az olyan slágerek mint a "Money For Nothing" és a "Walk Of Life" pedig a Superstar-Ligába röpítik az együttest. Knopfler azonban nem érzi jól magát az együttes szűk keretei között, s így feloszlatja a Dire Straits-t, 1993-ban megjelenik máig is utolsó albumuk az "On The Night - Live". 1990-ben Knopfler menedzserével és más barátokkal együtt, Notting Hillbillies néven, felvette a Roots-hoz köthető "Missing - Presumed Having A Good Time" című albumot. A gitáros veteránnal, Chet Atkins-szel, végzett közös munkának 1991-ben Grammy díj a jutalma. 1996-ban pedig a "Golden Heart" címmel megjelenik első szóló albuma. Az évek során pedig, Knopfler filmek sikeres zeneszerzőjeként is elismerést kapott.

2000. október 22.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster