Amorf Ördögök

Pop-hop-szobadiszkó-opertett-tangó

Amorf Ördögök
Az Amorf Ördögök együttes egy egyedülálló zenei próbálkozás. Rajtuk kívül senkinek nem sikerült még vegyíteni a tradicionális magyar zenei témákat, műfajokat az elektronikus zenével, ami saját hagyománnyal és nemzetközi klisékkel rendelkezik. Az Amorf Ördögök modern megszólalását a mai zenéktől kölcsönzi, műfajilag azonban sokkal szorosabban kötődik a rég letűnt magyar dalok évtizedeihez.

Az együttes történetéről

Az Amorf Ördögök zenekar 1993-ban alakult, az angyalföldi Németh László Gimnázium iskolarádiós stúdiójában. A tányérokat, evőeszközöket, iskolai bútorokat, padokat, vaskukákat, üveglapokat és szétszedett háztartási gépeket tartalmazó hangszerparkkal a német ipari zenéket és a tanórák frusztrációját ötvözve kaotikus, de eredeti hangzást hoztak létre. Ezt az időszakot a "katrasztófazene" elnevezéssel illeti az együttes. Az utolsó tanévükben jelent meg Az Üvegszemű Golyószóró című nagylemezük, majd még két albumot készít:enek Ketons Go Home!, Valami Más avagy Tenisz címmel.

Az elkövetkezendő időszakban az előrelépést a számítógépekkel való hangrögzítés jelenti. A három tagúra szűkült zenekar 1997-ben elkészít egy albumot (A Mina Punk), amely szintén nem kerül hivatalos forgalomba, ám osztatlan sikert aratva már jóval több emberhez eljut, mint eddigi lemezeik. Ezen korszak stílusát a zenekar a "szobadiszkó" névvel fémjelzi.

1998-tól zenéjük már nem csak egy öncélú vidám-szórakoztató szabadidős tevékenység. Szőke András rendező felkérésére filmzenéket, betétdalokat írnak a Három és a Helyfoglalás, avagy a Mogyorók bejövetele című játékfilmekhez, továbbá Szőke András: Taliándörögd című dokumentumfilmjéhez.

1999-ben elkészítik első maxilemezüket Nekem a Balaton címmel, amely már az UCMG Magyarországnál jelenik meg. A maxilemez címadó dala egy 1961-es slágerszám újrajátszása. A második nóta (Virágos kert az élet) önálló alkotás, autentikusságával, sajátságos kolorlokáljával, egyedi hangzásával még egy zenei szaklapot is megtévesztett, mely kritikájában feldolgozásként értékeli ezen szerzeményt.

Az Amorf Ördögök tagjairól

Péterfy Bori
Az Amorf Ördögök jelenleg három oszlopos tagot takar: Tövisházi Ambrus - zeneszerző, énekes; Tariska Szabolcs - dalszövegíró, énekes; Péterfy Bori - énekesnő.

Tövisházi Ambrus - számítógépprogramozó. 7 évig hegedült, majd zongorázott, autodidakta módon tanult gitározni, ezenkívül számos hangszert képes megszólaltatni. Tariska Szabolcs - a filmes szakmában dolgozik. Másodasszisztens a Hunnia Filmstúdióban, néhány játékfilmben színészként működött közre, forgatókönyvíróként is tevékenykedik (Szőke András: Helyfoglalás, avagy a Mogyorók bejövetele, Gábor Péter: Lemerülés).

Péterfy Bori - színésznő. Főként alternatív színházakban lép fel (Szkéné, Merlin, Bárka), tagja a Krétakör Színház társulatának, de játékfilmekben is láthatta már a közönség.

A csapatba tartozik még: Eichinger Tibor - jazzgitáros; Mikó György - indián zenész, aki saját maga által készített hangszereken kíséri az együttest; Mehlhoffer Tamás - aki kongán, különféle afrikai és ázsiai ütős hangszereken játszik; továbbá Szőke András - aki a fúvós hangszereket, sípokat, fujarát (szlovák pásztor hangszer) szólaltatja meg.

Az albumról - Betyár a Holdon

Jelenlegi zenéjük visszanyúlás több letűnt korhoz és stílushoz. Felhasználnak hangulatokat, érzéseket a régi paraszti világból, a '40-es évekből, a film noir-ból, a sanzonokból. Zenéjükben megtalálhatóak különféle népi elemek a magyar, indián, klezmer és délszláv népzenei örökségből. Nem zárkóznak el azonban klasszikus zenei elemek használatától sem. Mindehhez jön még a jazz és - természetesen - az elektronikus zene.

A meglévő hangok, hangulatok, hangzások kavalkádjából összeáll egy új egység, új egész épül fel.

Az Amorf Ördögök úgy látja, hogy jelenkori világunkban már nincs egységes esztétikum, nincs egyetlen egységes stílus. Nincsenek közösségek; nincsenek dalok, melyeket az emberek énekelhetnének fürdőszobákban, tábortüzeknél, nyilvános illemhelyeken, (halkan magukban) a buszmegállókban, vagy hosszúra nyúlt éjszakák magányában. Zenéjükben a kiindulópont: kicsit élhetőbbé tenni mindannapjainkat.

Popzene ez, bár csak abban az értelemben, hogy slágeres, énekelhető és nem utolsósorban "életszagú". Nem akarnak könnyen behatárolható alakot, egységes formát maguknak, zenéjüket az adott dalszöveg hangulatához igazítják. Minden daluk más és más világról szól, ezáltal mindenki megtalálhatja benne a neki tetszőt.

A "Betyár a Holdon" című, 2000 őszén megjelent hanghordozón megtalálható mindenfajta "tánclépés": tviszt, szamba, szving, valamint néhány melankólikus, padraborulós, pálinkavedelős férfibánat-nóta is.

2000. október 20.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster