A hírnév árnyoldalai - avagy sztárok a célkeresztben

A sztárok sokat kockáztatnak. Levélbombák, telefonbetyárok, fenyegetések. A megszállott rajongók még a hálószobába is képesek lennének követni "áldozataikat". Előfordul, hogy a macska-egér játék tragikusan végződik. A különös, ugyanakkor ijesztő jelenségnek eredtünk nyomába.

Feltehetően kissé tanácstalanul állhatott Michael Abram az egyik decemberi éjszakán a drótkerítés előtt, amely George Harrison birtokát hivatott megvédeni a kéretlen látogatóktól. Fakerettel ellátott táblán ugyanis a következő felirat olvasható a kerítésen: "Tartsd kívül a seggedet!" - vagyis a tipográfia eszközeivel nem túl finoman fenékbe billentik az esetleges betolakodót, a biztonság kedvéért mindjárt nyolc nyelven, nehogy a nyelvtudás hiányossága miatt történjen valami inzultus. Nem sokkal hajnali három óra előtt azonban Abram mégis úgy döntött, hogy nem törődik a "belépni tilos" táblával, bemászott a kerítésen, átvágott a 13 hektáros telken, hogy gyilkosságot kíséreljen meg. Harrison és felesége, Olivia két nappal az ezredfordulós szilveszteri buli előtt nyugalommal akarván feltöltődni, mélyen aludtak, amikor a földszinten betört az egyik ablaktábla. A riasztó ugyan nem reagált, de Harrison felébredt, és ő maga próbálta átkutatni a 120 szobás erődítményt. Amikor végre szembe találta magát a betörővel, az kést rántott, és egyperces birkózást követően beleszúrta a 18 cm-es pengét a rocksztárba. Harrison a feleségének köszönheti az életét, aki egy asztali lámpával fejbe kólintotta a támadót, és hívta a rendőrséget.

Amikor John Lennon 1966-ban a londoni Evening Standard hasábjain úgy nyilatkozott, hogy a Beatles népszerűbb lett, mint Jézus, akkor a most 33 éves Abram még meg sem született. A kétgyermekes családapa olyan sztárt választott áldozatának, aki már hosszú ideje visszavonultan élt. Kutatók ezt a pszichopatikus jelenséget, amely egyes rajongókat végletes és végzetes tettekre sarkallja, stalkingnak nevezték el, amely szenzációhajhász, a hírnévre sokat adó világunkban egyre mélyebb gyökereket ereszt. Teljesen mindegy, hogy éppen reflektorfényben van a sztár, vagy már régen feledésbe merült - van oka aggódni az életéért, a biztonságáért.

Janet Jackson
Björk, Axl Rose, Heather Nova, Michael és Janet Jackson, Madonna: mindannyiuknak van penetráns követője, stalkerje, aki legalábbis pszichésen megpróbálta zaklatni. De például az ABBA szőkesége, Agnetha Fältskog is jelentette nemrégiben a rendőrségen, hogy valami őrült szegődött a nyomába, és hasonló helyzetbe került Debbie Gibson, akinek legutolsó slágere már több mint 10 éves. A stalkerek fenyegetései a siker talán legnyomasztóbb velejárói. Bécsi tanulmányok ugyan bebizonyították, hogy a 19. században is kaptak elsősorban cirkuszi artisták és hadvezérek titokzatos szerelmes leveleket és házassági ajánlatokat, de ami a mai technikai színvonalon lehetőséget ad a megszállott rajongóknak, az azért ijesztőbb: a tévé és az internetes kommunikáció a sztárokkal való intim kapcsolat folyamatos illúzióját kelti. "Küldj egy üzenetet Michael Jacksonnak!" - és máris karnyújtásnyira (illetve klikkelésnyire) van az istenített személy. Egy Björk-rajongó manapság sokkal többet tudhat a kis izlandi lányról, mint a saját szomszédjáról.

Mark Chapman, John Lennon gyilkosa a mai napig a leghíresebb stalker. Hónapokig követte a szupersztárt, mielőtt kapcsolatba lépett vele. 1980. december 8-án 17 órakor autogramot kért Lennontól a Double Fantasy borítójára. A zenész ezután még felvette a Walking On Thin Ice című számot és nem sokkal este 11 óra előtt tért vissza manhattani lakásába. Chapman a bejáratnál várta, rákiáltott: "Mr. Lennon!", és öt golyót eresztett a testébe. Lennon három héttel azelőtt bocsátotta el a testőrét. Még a mentőautóban belehalt sérüléseibe. Chapman pedig később így nyilatkozott, igazolva ezzel elméje zavarodottságát: "Én voltam Mr. Nobody, egészen addig, amíg meg nem öltem a világ legnagyobb Somebody-ját."

Az 51 éves Dr. Park Dietz azt a célt tűzte maga elé, hogy az elmebeteg sztár-hajhászok lelkét analizálja, megvizsgálja a viselkedésmintáikat, motivációikat. A pszichiáter professzor számtalan bírósági ügyben vesz részt szakértőként, miközben a vezetője annak a kaliforniai kutatócsoportnak, amely erőszak megelőző szerepet kíván betölteni. Ügyfelei közé tartozott Cher, Michael Jackson és Olivia Newton John. Mivel Dietz az egyedüli orvos, aki ebben a témában mélyreható kutatásokat végzett, véleménye meghatározó úgy az áldozatok, mint a szakértők körében. Chapman és a többi fanatikus viselkedésére így adott tömör magyarázatot: "Ezekben az emberekben az a közös vonás, hogy nincs egyéniségük. És ahogyan a bankrabló oda megy, ahol pénzt talál, a stalker oda, ahol egyéniséget." Dietz úgy látja, hogy az 1980-as tragédia elkerülhetetlen volt. "Rajongói tettlegességre olyan ritkán kerül sor, és ehhez képest annyi rajongó veszi körül a sztárokat, hogy felesleges jóslatokba bocsátkozni, hogy kik akarnak túl közel férkőzni a hírességhez, és ezek közül ki lenne képes erőszakra."

Az érintettek tehát kénytelenek az emberismeretükre hagyatkozni, ha időben fel akarják ismerni a veszélyt. Ez persze nem könnyű, mert a stalking pszichológiája eléggé öntörvényű: a gyilkossági fenyegetés például nem biztos, hogy annyira határozott szándékot takar. Ian Anderson a Jethro Tull-ból például egyszer Coloradoban annak ellenére lépett színpadra, hogy előtte valaki megfenyegette: ez az utolsó evilági koncertje. Anderson mégsem mondta le a fellépést, elvégre volt némi tapasztalata elmebetegekkel. A 70-es, 80-as években szinte egyfolytában zaklatták. Az angol "Q" magazinnak adott interjúja szerint egyszer egyik rajongója kiszabadult a diliházból, és feldúlt, háborodott arccal zörgette az ablakát. Anderson legtöbb fanatikus üldözőjét el tudta távolítani a rendőrség, de például annak a bizonyos coloradoi fenyegetésnek a "szellemi atyja" ismeretlen maradt. Ian golyóálló ruhában játszott, kivezényelték egész Denver bűnügyi rendőrségét - és nem történt semmi.

Ez a viselkedés nem meglepő Dr. Dietz számára. A gyilkossággal való fenyegetőzés nem mindig a legnagyobb veszély. Azok, akik valóban képesek gyilkolni és azt esetleg meg is teszik, nem figyelmeztetik előtte az áldozatot. Sok ellenséges, feldühödött fanatikus létezik, akik soha nem mernének személyes kapcsolatba lépni a sztárokkal, így aztán nem is kapják el a "szájhősöket". Victoria Adams (Posh Spice) és férje, David Beckham is részesültek halálos fenyegetésben, amelyek szerencsére a mai napig következmények nélkül maradtak. Először egy fotómontázst küldött nekik valaki, amelyen közös fiuk, Brooklyn látható lőtt sebbel a testén. Ezt nem sokkal később egy levél követte, amely mellett a vérző Victoria képe volt. A szöveg: "Azt fogod kapni, amit megérdemelsz."

Nem feltétlenül, bár jobb az óvatosság. Lássuk, kik lettek - veszélyes vagy kevésbé veszélyes szituációban - fanatikus rajongók célpontjai:

Campino (Die Toten Hosen): Általában nem lépték túl a határt a rajongói. Egy olyan esetről tudott beszámolni, amikor néhány lány három éven keresztül minden áldott reggel a lakásának ajtaja előtt várt rá, és egész nap követték őt. Azért ez már idegesítő tud lenni, nem?

Agnetha Fältskog (ABBA): Az évek óta visszavonultan élő énekesnőt maratoni sétáinak egyikén kezdte el zaklatni egy skizofrén ABBA-rajongó. A 34 éves holland férfi, akit nemrégiben el is fogott a rendőrség, az imádott nő szomszédságában vásárolt magának házat.


Whitney Houston: A 90-es évek közepén egyidejűleg mintegy 20 fanatikus zaklatását kellett elviselnie a dívának, aki a Több mint testőrben a filmvásznon is rajongók által üldözött sztárt játszott. Egy bizonyos Mr. Mariott például meg volt arról győződve, hogy - fehér bőre ellenére - ő a művésznő testvére.

Jenny Berggren (Ace Of Base): Az énekesnőt az ABBA Agnethájához hasonlóan egyrészt halálfélelem fogja el a repülőgépen, másrészt ő is vonzza a zavarodott elméket. 1994-ben egy fiatal lány bejutott a hálószobájába, és késsel sebesítette meg. A 21 éves német rajongó azzal magyarázta tettét, hogy az együttes szerinte nem adott elég koncertet Németországban.

Axl Rose (Guns N' Roses): A 39 éves Karen McNeil éveken keresztül azt állította, hogy ő Rose felesége. A sztár házvezetőnője elmondta, hogy Karen többször járt náluk, és azt ismételgette, hogy Axl telepatikus úton hívta őt. "Ha nem lehet az enyém, akkor nem lesz senki másé" - mondta. Mivel a zaklatás nem maradt abba, idén májusban a sheriff őrizetbe vette az állítólagos feleséget.

Michael Jackson: Hasonló incidens zavarta meg Jacko házának békéjét is. A 41 éves Lavon Muhammed vallotta magát a feleségének és négy (képzeletbeli) gyermekük anyjának. Egyik alkalommal bejutott Jackson házába, és a konyhában kent magának egy szendvicset.

Madonna: Ma is rács mögött van az a férfi, aki Madonna férjének képzelve magát többször is életveszélyesen megfenyegette az énekesnőt: ha nem akar vele találkozni, fültől fülig vágja át a torkát.

Björk: Ricardo Lopezt 1996-ban őrült, ám mindenek előtt viszonzatlan szerelem fűzte az izlandi énekesnőhöz. Amikor a sajtó Björk és Goldie románcával lett tele, Ricardo álmai végképp szertefoszlottak. Levélbombát küldött az énekesnőnek, amelyet szerencsére a szemfüles postai alkalmazottak segítségével sikerült hatástalanítani. Néhány nappal később Lopez főbe lőtte magát, és öngyilkosságát videóra rögzítette.

A szenvedélyes rajongókat a megszállott rajongóktól sokszor csak egy hajszál választja el. A pszichiáter Dr. Dietz szerint a hangsúly a mértékletességen van: hogy feláldozza-e valaki az életében elérhető örömöket az illúziókért. Jelenleg 10.000 rajongóra jut egy fanatikus, vagy éppen pszichopata. Hogy ez a szám változik-e, azt nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy szupersztárok mindig lesznek, szupergazdagok is. A téma ismerői szerint még mindig jobb, ha valaki gazdag is, nemcsak ismert. Mert akkor meg tudja fizetni a saját biztonságát. Igazából a legjobb az lenne, ha olyan világban élnénk, ahol erre nincs szükség.

2000. szeptember 23.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster