Jenna Music

Jenna
A Jenna Music bemutatkozó CD-jét több, mint 15 000 példányban adták el, anélkül, hogy egy lemezcégnek is a közelébe mentek volna.

A múlt hónapban megrendezett San Diego-i MP3 Konferencián vitafórumot indítottak arról, hogyan lehetnek zenészek sikeresek az interneten a hip-hop legenda Ice T, Alanis Morrisette managere és Jenna, a Jenna Music tagjának részvételével. Jenna-t az mp3.com választotta ki, hogy képviselje független művészeit. Megiszteltetés? Semmi kétség nem fér hozzá.

Jenna érti a dolgát. Együttese, a Jenna Music 15 000 példányt adott el bemutatkozó albumukból annak ellenére, hogy teljes egészében saját maguk finanszírozták és adták ki - az Internet csodáján keresztül. Nem meglepő így, ha Jenna-t az online zenélés evangelistájaként nevezik. Még akkor is, ha minden a véletlennek köszönhető.

"Úgy öt éve az ügyvédem, Ken Hurtz, aki az mp3.com-mal is kapcsolatban állt, leültetett egy székbe, és elkezdett az Internet nevű dologról beszélni" - mondja Jenna. "Elmondta, hogy ez lesz a zenei terjesztés új eszköze világszerte, és remélhetőleg ingyenes lesz, és tanuljak bele minél hamarabb."

"Manapság alapjában véve egy járműnek titulálom, ami elviszi a zenét a világ minden tájára. Japánban, Németországban és Olaszországban is adunk el lemezeket -- pedig sosem jártunk ezeken a helyeken a bandával."

Hát igen, a banda. Jenna énekel és gitározik, James Patterson basszusgitározik, Don Kirkpatrick is gitározik és Darren Elphant dobol. Az együttes kisebb módosításokkal már öt éve létezik. "Még akkor is, ha egyedül kezdtem el írni a dalokat," - mondja Jenna - "elhatároztam, hogy találok zenészeket és megalapítok egy bandát. Meg szerettem volna osztani kreativitásomat a többiekkel."

Az eredmény egy country-s hangzású rock: Jenna Tom Petty-t, az Eaglest, a The Pretenderst és a Led Zeppelint említi példaképként, de mindenképpen hordoz Sheryl Crow és Meridith Brooks hangzásvilágához hasonló jegyeket is. Már elkészült a második album is, de ne számítsunk nagy műfajváltozásra. "Hangzásvilága ugyanolyan, mint az elsőé" - mondja a hölgy - "de sokkal mélyebb zeneileg. Alapjában véve azért, mert több időm volt az elkészítésre."

Ne menj el a Napsterre Jenna muzsikájáért, mert nagyon mérges lesz. Hozzáállása szokatlan a Napster vitában. "Tudod, az én ügyem más - kérj engedélyt! Ha valaki odajönne hozzám és azt mondaná, ' Jenna, szeretem a zenédet és itt van ez az ingyenes zenei oldal, hajlandó lennél ideadni egy számot? ' azt mondanám, persze, természetesen, ha az emberek hallani akrják, vegyék el, itt a zeném! De az történik, hogy a Napster nem ad az embereknek esélyt a választásra. Nem vagyok az ingyenes zeneterjesztés ellen, mert én is ezt csinálom -- feltettem a zenémet az mp3.com-ra, de ott elolvastam egy szerződést és aláírtam egy beleegyezést, hogy használják a zenémet, de a Napster nem kérdezi a véleményedet. Én a tiszteletlenség ellen vagyok!"

2000. szeptember 18.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster