Sztárfalloszok gyűjteménye

Napjainkban nagy divat sztárok ereklyéinek, személyes holmijainak, autogramjainak a gyüjtése. Az aukciókon vagyonokat fizetnek John Lennon vagy Madonna egy-egy ruhadarabjáért, aláírt lemezéért vagy személyes használati tárgyáért. De a relikviagyűjtők között alighanem Cynthia Plaster Caster rendelkezik a legkülönlegesebb gyűjteménnyel. Ő sztárfalloszok gipszlenyomatait gyűjti, s a kiszemeltjei többnyire szívesen álltak modellt neki.

A történet még a hatvanas években, a beatkorszak idején kezdődött, amikor Cynthia és barátnői 1965-ben Chicagoban, egy Rolling Stones koncert alkalmával Mick Jagger és Keith Richard társaságában egy szállodai szobában megismerkedtek az "édes élettel". Nem sokkal később Cynthia - a főiskolán, ahol művészettörténetet tanult - másokkal együtt azt a feladatot kapta, hogy készítsen gipszlenyomatot valamilyen kemény tárgyról. Tanulócsoportjából - felidézve azt a bizonyos éjszakát - ő valósította meg a legkülönösebb ötletet. Barátnőivel ezuttal a Hollies együttes tagjait keresték fel a szállodában, s Cynthia megkérdezte a derék briteket, segítenének-e neki a "házi feladat" elkészítésében. A zenészek nem díjazták a fura elképzelést, de egy akkoriban ismert country sztár, Billy Joe Royal vevő volt az ötletre. A lányok azonban meglátva a "feladatot", sikoltozva rohantak el, cserbenhagyva Cynthiát, akinek végül a Raiders tagjait sikerült rávenni a különös modellkedésre. Igaz, a zenekar tagjai - mint mondta - előbb őt tesztelték, de azt követően már szívesen "álltak" a főiskolás lány rendelkezésére, aki az első sikereken felbuzdulva úgy döntött, a többi popsztárt is megörökíti az utókornak. Gyűjteménye gyarapodott is szépen, bár a Who dobosa, Keith Moon, a Procol Harum vagy a Herman' s Hermits tagjai kerek-perec megtagadták a művészi ambició kielégítését.

Cynthiát Jimi Hendrix-szel 1968 február 25-én a chicagoi Hilton szállóban, két koncert között hozta össze a szerencséje. Barátnőivel később a sztárt furikázó limuzinban próbáltak meg közelebbi kapcsolatba kerülni a zenészekkel, majd a szállodában Cynthia nyíltan is megkérdezte, hogy Hendrix vállalná-e a modell szerepét. A gitáros igent mondott, s így megkezdhették az előkészületeket. Cynthia ekkor már egy The Plaster Caster of Chicago feliratuú diplomatatáskát is hordott magával, amelyben a szükséges kellékeket -gipsz, váza, öntőedény, vazelin, simító, műanyagpohár,stb - tartotta. A technológia többször kipróbált módszeren alapult,:a felkért sztár a kellő pillanatban egy algináttal kitöltött vázát kapott kézhez, amelyben kb. egy perc múlva gipsszel ki lehetett önteni a lenyomat helyét.Hendrix esetében ez így történt: "Én a fürdőszobában készültem a gipszöntésre - mesélte a lány -, miközben a barátnőim Hendrix-szel foglalkoztak. Marilynnek-nek kellett őt kellő izgalmi állapotba hoznia. A "szobrász" naplójegyzetei a továbbiakról így szólnak: "Egyértelműen az övé volt a legnagyobb szerszám, amit valaha is láttam. Egészen a váza aljáig bele kellett nyomnunk,mert csak így kaptunk megfelelő lenyomatot. Egy percig tartott az egész, de utána kb l5 percig távolítottam el róla a maradványokat. De Jimi nem volt türelmetlen, nem idegeskedett.Amikor elkészültünk, alig vártam, hogy láthassam a végeredményt.Ez a gyüjteményem legbecsesebb darabja. Egészen jól sikerült, s természetesen ma már komoly értéke van."

A furcsa hobbi eredményeként Cynthiának ma már komoly gyűjteménye van sztárfalloszokból - "a régi szép időkből". "Ha egymás mellé állítjuk őket, akkor lélegzetelállító látványt nyújtanak" - mondja. Ráadásul ezek az emlékek Cynthia számára személyes élményeket is jelentenek.Egy idő után ugyanis csak olyanokról készített mintadarabot, akiket művészileg is közelállónak érzett."A gyűjtemény lehetne teljesebb is" - vallja. Sok kedvence ugyanis visszautasította a nem mindennapi ajánlatot. Volt, aki arra hivatkozott, hogy a barátnője balhézna, ha megtudná, mihez "állt" modellt, mások a váza miatt idegenkedtek... De ez a gyűjtemény így is páratlan. Cynthia szerint azonban még kínálkoznak lehetőségek a továbbfejlesztésére. Egy idő után ugyanis a női előadók illetve rockzenészek is érdeklődni kezdtek, miként kerülhetnének be ebbe a sajátos pantheonba. Cynthia előszőr mindegyiküknek nemet mondott, de aztán rájött, hogy hasonló módszerrel a gyengébb nem kebleiről is készíthet lenyomatokat. Cher, Madonna vagy Aretha Franklin "trófeája" ugyancsak jól mutatna a piedesztálon a "férfiasságok" mellett.

S Cynthia ezt a munkát akár egyedül is elvégezheti, hiszen időközben egykori "munkatársai" elmaradoztak mellőle. Dianne-t rég szem elől tévesztette, Marilyn pedig megtért. Cynthia ezen nem is csodálkozik. - Hát igen - mondta -,amikor meztelenül meglátta Jimi Hendrixet, az maga volt a megvilágosodás!"

2000. szeptember 10.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster