A zenekar története

A Duran Durant 1979-ben alapították Birminghamben. Zenéjükben többféle hatás érezhető, egyrészt a new yorki zenei élet /The New York Dolls, Velvet Íundergrou8nd/, másrészt a Roxy Music, David Bowie vagy a souilzene hatása. A nyolcvanas évek elején a "Második brit invázió győzeledelmes királyai" címmel illették a zenekart.

1980-ban a bemutatkozó, Duran Duran című albumon a zenekar uttörő szerepet vállalt, mert ez volt az első rock zenekar, amely elkészítette egy saját számának /Planet Earth/ 12 perces remiét csakúgy, mint ellentmondáésos, hosszabb videoklipjüket,a Girls On Film című dalra.

Második albumuk /RIO/ 1982-ben jelent meg,s a kimásolt dalokhoz /Hungry Like A Wolf, Rio/ új vizuális megoldásokat készítettek a videoklipek piacára.Ezzel az akkoriban indculó MTV kedvencei lettek, ami óriási lendületet adott a zenekar karrierjének.

Ez a magyarázata, hogy 1984-es Seven and the Ragged Tiger című albumról kimásolt The Reflex már listavezető lett Amerikában, aminek nyomán a legendás Rolling Stone magazin elnevezte - a Beatles /Fab Four/ után szabadon -mesés ötösnek a zenekart. A Duran Duran videoklipjeiért sorra kapta a Grammy-díjakat. A sikernek köszönhetően a Duran Duran járszhatta a View to a kill című Bond-film címadó slágerét, amely a Bond-témák közül egyedülikét vezette a sikerlistát.

Az első törés 1986-ban következett be a zenekar őpályáján,. amikor két alapítótag - Roger és Andy Taylor - elhagyta a zenekart,s helyükre Warren Cuccurullo gitáros érkezett, aki korábban frank Zappa zenekarában játszott.

A zenekar a tagcserével stílust is vákltott, s a Notorious című albumuk sokkal funkysabb zenét tartalmaz a korábbiaknál. /Manapság Sean "Puffy" Combs használta fel a címadó dal hangmintáit egy poszthumusz Notorious B-.I.G.dalhoz, a Born Againhez.

A kilencvenes évek sem teltek csednebn a zenekar számára. Röbidebb szünet utánb 1992-ben tértek vissza a The Wedding Albummal, amelyről két kislemez /Ordfinary World, Come Undone/ a sikerlistákra is visszajuttatta a zenekart.

1993-ban a sikert azzal díjazták, hogy a zenekar tagjai kaptak egy csillagozt a hollywoodi Walk of Fame-en, a hírességek sugárútján.

1995-ben a zenekar Thank You címmel egy emlékalbumot jelentetett meg, tisztelgésül kedvencei előtt, akik közül Lou Reddnekm, Iggy Popnak,a Led Zeppelinnel szenteltek egy-egy dalt.

1996-ban az énekes Simon Le Bon más sztárokkal együtt részt vett Pavarotti segélykoncertjén, amelyet a boszniai gyerekek megsegítésére adtak. Le Bon az Ordinary Worldöt Pavarottival adta elő

Ezután hosszabb szünet következett az együttes alkotómunkájában,majd megjelent az új album, amelynek apropóján Le Bon a következeőket mondta: " A legtöbb együttesnek nincs ideje rendesen összehozni egy albumot, mert szibnte fegyverrel kényszerítik őket, hogy minél gyorsabban kijöhessen az újabb és újabb album. Mi nem adunk ki minden évben egy új albumot, de ha megjelenik egy újdonságunk, arra mindenki felkapja a fejét.

2000. szeptember 7.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster