Mesterek és tanítványok

Hatvan sorsdöntő perc

Vannak pillanatok, percek, amikor az ember élete sorsdöntő fordulatot vesz. A rock-pop előadók esetében sincs ez másként. Hirtelen történik velük valami, hallanak egy számot, egy zenekart, egy sztárt, vagy látnak egy filmet, egy videoklipet, és sorsdöntő elhatározásra jutnak. Összeállításunkban a zenészvilág sztárjai vallanak arról, az ő életüket, hogyan változtatta meg néhány sorsfordító perc.

Tori Amos

A Led Zeppelin első,második és harmadik albumát csaknem egyidőben hallottam 1973-ban. Nyolc éves voltam, s arra gondoltam, hogy hát igen, ez már valami.Ma már tudom, hogy miért jutottam tovább a klasszikus zongoraleckékkel. Mert Jimmy Page az akusztikus hangszwerektől átcsábított az elektromos hangszerekhez. Megmutatta, hogy mi mindent lehetett ezekkel a hangszerekkel művelni. Mindig arra gondoltam, hogy a Led Zeppelin ugyanazzal a szenvedéllyel csinálja a maga dolgait, mint Mária Magdaléna a Bibliában.Érezhető a zenéjükben ez a női-isteni energia.


Peter Buck /R.E.M./

"Az első lemez, amire nagyon beindultam az Exile On Main Street volt. 15 éves voltam, s egy 17 éves csajszival már autókázhattam. Amikor megvettem a dupla albumot, mint a négy oldalt fejhallgatóval végighallgattam, s mindent adott, amit akkoriban egy lemeztől elvártam. Nagyon tetszett, ahogy a Stones a különböző hatásokat összedolgozta a zenéjében. Egy kicsit már kiismertem magam a country és a blues világában, de Slim Harporól még nem halllottam. A lemez hallgatása abban erősített meg, hogy még rengeteg jó dolog van, amivel érdemes megismerkedni,s hogy ez a felfedezőút nagyon izgalmas lesz."

Klaus Meine /Scorpions/

"Az út elején a "király" állt, s a Jailhouse Rock. Amikor előszőr hallottam, nagyon nagy hatással volt rám. Elvis valóban a kezdet volt, maga a rock and roll. Aztán jött a Beatles, a zseniális dalírók. Elég, ha belehallgatunk a Bors őrmester című albumba. Abszolut mérföldkő. Aztán jött a Led Zeppelin a sorban a teljes repertoár a Whole Lotta Love-tól a Stairway To heavenig. Ezek a zenék mind nagy hatással voltak a Scorpionsra."

Dolores O'Riordan /Cranberries/

A legdöntőbb pillanat az volt, amikor az első demonkat kézbe vehettem. Előtte a stúdióban alig hallottuk egymást. Amikor a felvételi stúdióban előszőr hallottam vissza a hangomat, nagyon meglepett voltam. El sem tudtam képzelni, hogy ennyire "krémesen" és lágyan is meg tud szólalni:"

Joey Ramone /Ramones/

"Meet The Beatles - ez a lemez megváltoztatta az életemet. Egyik nap jöttem haza az iskolából, bekapcsoltam a tranzisztoros rádiónkat, s megszólalt az I Wanna Hold Your Hand. Másnap megvettem a kislemezt,aztán az albumot. Valóban felkavaró, új dolog volt.A Beatles úgy szólt, ahogyan előtte senki más.Bár nyilvánvalóan hatással volt rájuk Buddy Holly, Little Richard vagy mások az ötvenes évek sztárjai közül.Olyan zenék, amelyek sokkal eredetibben gyökereztek, mint a sajátjuk.De a Beatles újjágyurt mindent, s számomra új perspektívát mutattak. Olyan volt, mint egy forradalom, abszolut radikális változás."

Michael Cretu /Enigma/

"Az én életemet bizonyosan a Beatles Golden Slumbers című dala változtatta meg a legendás Abbey Road albumról. Amikor a lemez megjelent én még klasszikus zenével foglalkoztam.De hirtelen úgy éreztem, hogy hamarosan már csak a popzene fog érdekelni."

Chuck D. /Public Enemy/

A Run DMC Raising Hell című lemezével tört be a rap a köztudatba. Ezután a lemez után nem lehetett a hip hopot gyerekek játékának tekinteni. Azonkivül megmutatta, hogy huszonévesként hogyan lehetek én is sikeres ebben a közegben. Ezenkivül ez volt az első olyan hip hop-album, amelyen a különböző dalokat és soundokat egy stílusba ötvözték.A Run DMC a rap legmeghatéározóbb együttese.Ha ők nem lettek volna, ma senki nem beszélne rólunk."

Adam Yauch /The Beastie Boys/

"A Bad Brains The Roir Casette című munkája volt az, ami döntő befolyással volt az életemre.Valószinüleg minden idők egyik legjobb lemeze! Szerintem a Brains minden speedmetal és hardcore banda ősatyja volt. Jazzfusionnal kezdtek, aztán punkot játszottak, a végén pedig zúztak, mégpedig úgy, ahogy arról más punkbanda nem is álmodott. Daryl basszusjátéka jobban befolyásolt, mint más nagyágyúk a műfajban."

Sven Regener /Element Of Crime/

"A The Velvet Underground és Nico nélkül soha nem próbáltam volna meg dalokat írni.Szerintem Andy Warhol, bár fogalmas sem volt a zenéről, zseniális lemezproducer volt, s a The Velvet Underground and Nico a legradikálisabb lemez, amit valaha készítettek. Elég végighallgatni a Venus In Furs, a Sunday Morning vagy az I'll Be Your Mirror című dalaikat."

Lenny Kravitz

" Stevie Wonder Innervisions című albuma változtatott meg. Amikor előszőr hallottam még kisgyerek voltam. A Jackson 5-t és a Motown korai dolgait ismertem és szerettem. De az Innervisions volt az első lemez, ami maradandóan befolyásolta az életemet.Személyesen hatott rám, szellemeileg átalakított.Minden dal, minden melódia mestermű ezen a lemezen, minden hangszer, minden riff a helyén van, ahogy Sdtevie ezt megcsinálta."

Melissa Etheridge

"A Who-tól a Tommy volt az a lemez, amit többször is feltettem a lemezjátszóra. De nem az eredeti változat, hanem amit Pete Townsend a Londoni Szimfonikus zenekarral készített. Egy dupla albunm, amit minden nap iskola után feltettem, s hagytam, hogy elvarázsoljon. Abban, hogy a zenémnek klasszikus elemei is vannak, döntő szerepe van ennek a lemeznek. Ahogy a Pinball Wizardban megszólalnak a rezek vagy ahogy Ritchie Havens az Acid Queen énekelte. Később Carole King Tapestry és Bruce Springsteen Born To Run című lemezétől is el voltam ragadtatva. De a Tommy írűányított erre a pályára."

Slash /Guns'n'Roses/

"Hetedikes voltam, s egy nálam öregebb csajra hajtottam, akit már hónapok óta hiába próbáltam randira hívni. Végül nekem sikerült felmennie a lakására, ahol az Aerosmith Rock című albumát kezdtük el hallgatni. Teljesen kiakadtam tőle. Ez egy remek hardrock lemez volt - az én lemezem! Legalább fél tucatszor végighallgattam.S a csaj már nem is érdekelt. Felültem a bringámra, s hazakerekeztem.A csajt teljesen elhanyagoltam, le is koptatott, de az Aerosmith megérte!"

Lars Ulrich /Metallica/

1973-ban, amikor kilenc éves voltam apámmal elmentünk egy Deep Purple-koncertre Koppenhágában.Ő és három másik hippi barátja mellett ültem,s figyeltem Ritchie Blackmore-t és a fekete Stratocasterét, ahogy tette a dolgát. Másnap aztán elmentem a közeli lemezboltba, lábújhegyíre álltam, s közöltem az előadóval, adjon valamit a Deep Purple-től. A Fireballt nyomta a kezembe,s ez volt az első rockalbum, amely maradandó élményt jelentett."

2000. augusztus 10.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster