Kolta Gergő - Diploma után is csak United.

- Mikor határoztad el, hogy a basszusgitár lesz a hangszered?

Még kisgyerek voltam, de már vonzott a színpad. Sok koncertre eljutottam, minden zenei stílus érdekelt. Rengeteg zenével kapcsolatos élményem van gyerek koromból.

Nyaralások alkalmával - nagyszülőkkel - mindig a vidámparkokban lógtam. Mindenféle zenét memorizáltam abban az időben. Képek nem is maradtak meg bennem, csak zenék, dallamok. Volt Balatonlellén egy nagyszínpad, ahol sok zenekar játszott. Persze már a beállások előtt ott voltam és figyeltem. Ekkor jött a nagy lendület, hogy muszáj ezt csinálni .

Tizennégy évesen vásárolták a szüleim az első basszusgitárt. Közvetlenül a vásárlás után nyaralni indultunk. Nos, a nyaralásból részemről nem lett semmi, csak gyakoroltam egész héten.Aztán - mivel pécsi vagyok - először Pécsett tanultam egy gitáros srácnál.

- Egyből a basszusgitár volt az álmod, vagy voltak más hangszerek is, amik lázba hoztak?

Eleinte zongorázni szerettem volna - harmónia imádó vagyok - de tizennégy évesen úgy gondoltam, hogy ezt már lekéstem. Aztán jött a gitár. Azon hat húr volt, sok volt nekem. Egyedül a basszusgitár tűnt szimpatikusnak, a kevés húr miatt. Kezdtem odafigyelni a basszusokra a felvételeken. Nagyon tetszett. Így maradt a hangszerem a basszusgitár.

- Zenei alapokat iskolai tanulmányok során szerezted?

Zenei suliba fölvettek, de nem tetszett, hogy állandóan csak kottaolvasás, szolfézs volt a kötelező, így otthagytam. Tehát zenei suliba mondhatni nem jártam.

- Milyen zenét játszottál pályafutásod elején?

Első zenekarom egy iskolai blues zenekar volt. Nagy sikereket arattunk a Coda társaságában. Pécsett egy kocsmában rendszeresen játszottunk. Kamarás Iván - a mostani színész - volt a gitáros. Szerepeltünk az Ász című műsorban, melyet Geszti Péter vezetett.

- Csak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszéke volt a célod, vagy végeztél más iskolát is?

Szombathelyen diplomáztam - angol szakon. Harmadik évben úgy éreztem, hogy ez nem az én stílusom, és mindig a zeneszakosokkal lógtam. Az egyik ottani barátom rakta a bogarat a fülembe, és azóta a tanszék volt a célom. Megbeszéltem a szüleimmel, hogy ha lediplomáztam, én csak a felvételire gyakorlok. Ez így is történt. Először Vasvári Pálhoz jártam magánórákra. Nagyon jó, lendületes, standard- elemzésekkel teli órák voltak. Sokat tanultam, és felejthetetlen felvételeket kaptam tőle. Ő adta meg Lattmann Béla számát, mikor elmondtam neki, hogy a tanszék a célom. Szóval felvettem a kapcsolatot Bélával és elkezdtem járni hozzá az OSZK-ba. Csak negyven percesek voltak az órák és nekem ez nem volt elég. Felajánlotta, hogy adna privát órákat. Ezek után a tanszékre jártam hozzá és így részt vehettem a zenekari gyakorlatokon is. Folyamatosan jártam szolfézs, zongora felkészítésre. Napi nyolc óra gyakorlásba került, de felvettek.

- Tudomásom szerint a United zenekar a tanszéken ismerkedett össze. Igaz ez?

Engem ugyanakkor vettek fel, mint a Barnát. Osztálytársak voltunk. Zenekari gyakorlaton is játszottunk együtt. Ezek alkalmával beszéltük meg, hogy csinálunk egy zenekart. Barna zenekarának, a Roadkill Cafénak tagja volt Áron. Néha beugrottam, mert volt, hogy nem ért rá a basszusgitáros. Egyszer felhívott Barna, hogy a próbateremben ülnek és nem jött el az akkori basszusgitáros (Mits Gergő). Megkérdezte, hogy beszállnék-e a zenekarba, mely most még csak három tagú - Barna, Peti, Áron.

Tehát beszálltam, akkor még Dr.Stenk volt a nevünk. Körülbelül három bulink volt. Vadinak vagy tizenöt zenekara volt ekkor és nem ért rá soha. Kirúgtuk.

Bevettük helyette Németh Ferit, aki az akkori In Line zenekar tagja volt. Vele megcsináltuk az Acid Company nevű formációt. Populáris zenéket játszottunk, de csak olyanokat, amiket mi is szerettünk. Nagyon jó bulikat adtunk, de Ferit felvették a Berkeley-re és így újra visszavettük Petit a zenekarba, azzal a feltétellel, hogy jönnie kell próbákra. Petivel folytattuk az Acid Company-t és sok klub-bulink volt.

Áron kapcsolatai alapján összeismerkedtünk Orbán Tamás - producerrel. Felvettük vele a kapcsolatot ,majd aláírtunk egy szerződést is. Új nevünk lett (United), mivel ebben a formációban már a saját dalok kerültek előtérbe, az Acid Company pedig direkt a feldolgozások zenekara volt. Tamás stúdiójában vettük fel az első lemezt, melyet később elvitt mindenhova és végül az EMI adta ki. Szerencsére - a Roxy-nak köszönhetően - a rádiók is rákaptak a dolgokra, és így jutottunk el a mai szintre és a második lemezhez. Az egészben az a jó, hogy nem adtuk fel az elveinket, csináljuk és megy.

- Milyen célokat tűztél ki magadnak az életben?

Célom az, hogy a hangszeremen fejlődjek. Egyenlőre csak a United van, bár vannak kisebb jam-session-ök de a szerződésünk miatt sem játszhatunk sok formációval. A zenekarral elhatároztuk, hogy megpróbálunk minél tovább együtt maradni és együtt fejlődni.

Szeretnék építeni otthon egy kis stúdiót magamnak, majd rögzíteni a saját dalaimat, ötleteimet. Sok stílusban komponáltam már, rengeteg ötletem van. Voltak olyan ötleteim is, hogy úgy játszunk standard-eket, ahol a basszusgitár játsza a főtémát és kis latinos kíséret megy alatta. Hasonló megoldásokkal kóperál nagy példaképem, Victor Wooten is.


Kapcsolódó linkek:

www.club-united.hu

2001. július 31.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster