Nelly Furtado - Vigyázat áramveszély!

Nelly Furtado igazán nyughatatlan nőszemély. S az egyik figyelemreméltó "új arc" a rock világában. De vajon ő az új Alanis, aki egykor a kanadai bevásárlóközpontok maffiózója volt, vagy netán ő az indie Britney? És vajon tényleg olyan, mint egy madár, amint ezt az I'm like a Bird című sikerdalában állítja? Az alábbi írásból talán megtudhatjuk.

"Yo Calgary' Mizúúúújs?" Pontosan este fél tíz van, és Kanada ötödik leghíresebb városában pontosan a kezdési időpontban Nelly Furtado áll a színpadon és hatalmas szeretettel üdvözli a tömeget. "Szeretlek Calgary." -sikítja. "Az emberek csodálatosak itt Calgary-ban!"

Ami ezután következik az egy jól begyakorolt rituálé, kontrolált rögtönzésekkel. Miközben Furtado a színpadon szökdelve füstölőket és - furcsa módon - banánt és mangót dobál a közönségnek, tapasztalt profikból álló bandája olyan feszesen tartja a zenét, mint az énekesnőt igencsak szoros nadrágja.

Aztán hirtelen megváltozik a forgatókönyv. Ahogy a heves, egzotikus latin Turn Off The Lights második versszaka következik Furtado a tömegbe ugrik és kicsiny termetének köszönhetően el is tűnik. Mindenki megdöbben: a menedzsment egyik tagja a bandát kísérő csapatnak parancsokat kiabál, mielőtt az eltűnt énekesnő után rohan. A zenekar idegesen figyel. Aztán, pont olyan gyorsan, mint előtte, Nelly ismét a színpadon terem. Mindenki szinte egyként sóhajt fel. A vezetők visszaállnak az eredeti helyükre, és a menedzsment fanyarul elmosolyodik. A zenekar pedig folytatja anélkül, hogy egy ütemet is tévedett volna.

"Nem értem, mi a baj," -mondja Furtado később. "Egész egyszerűen szeretem kicsit felpezsdíteni a dolgokat. Nem nagy dolog."

Nelly Furtado nem énekes, hanem előadó, olyasvalaki, aki mosolyogva tesz eleget a promóciós időbeosztás szoros kötelezettségeinek és a rádiós interjúknak.

A koncertbuszon, miközben egy műanyagpohárból gyógynövény teát iszogat, a 22 éves Nelly, olyan mint egy genetikai kísérlet terméke, amely arra irányult, hogy Courntey Cox és Alanis Morissette keresztezésével létrehozzanak valakit. A kémiai reakció hatására azonban elegendő ambíció keletkezett, ami ahhoz is elég, hogy mindkettőt felülmúlja.

"Amikor először láttam magam egy zenei magazin oldalain," -mondja Furtado - "azt gondoltam, hogy igen, ez az, amiről már olyan régóta álmodtam és most végre valóra vált. És ha ezt sikerült valóra váltanom, akkor számos más dolgot is képes vagyok megvalósítani."

A lehetőség kapujának a kulcsa a debütáló album volt, a "Whoa, Nelly!". Látszólag úgy szerkesztették meg, hogy észre lehessen venni, alkotója valahol fél úton van Jennifer Lopez és Dido között, s minden, ami a lemezen található megfelel az aktuális igényeknek. Nem tiszta pop és nem is tiszta R&B, legalább négy különböző zenei ágazatból gyökerezik és három különböző kontinens igényeiből. Még maga az album címe is média-intelligenciáról tanúskodik, hiszen megelőzték a hírek főszerkesztőit és így rákényszerítették őket arra, hogy valami eredetibb címmel álljanak elő.

A lemezről az I'm Like A Bird (Olyan vagyok, mint egy madár) c. kislemez, könnyed óda az emberi természet könnyelműségéhez, betolakodott a slágerlista első 5 helyezettje közé, és nem volt hajlandó elmozdulni onnan. Bár a vélemények azon a téren megoszlanak, hogy Furtado egész egyszerűen hippi jelmezbe bújtatott Britney-e, vagy sem, nehéz nem foglalkozni azzal a gondolattal, hogy milyen madárral állunk szemben valójában.

"Egyéniségem nagy része a rivaldafényben van," válaszolja szünet nélkül - "ő ripacs Nelly, a lány a színpadon. De még nagyobb részem a befelé tekintő Nelly, aki szeret gondolkodni, olvasni és a színfalak mögött lenni, ő a könyvmoly, az irodalmár."

Nelly valójában nem olyan lány, aki véka alá rejti a tehetségét. Furtado az állítja, hogy egészen fiatal kora óta az a rendeltetése, hogy fényes életet éljen. Először divattervező akart lenni, később magazin szerkesztő, és ahogy a tinédzseréveibe lépett úgy határozott, hogy harsona, vagy ukulele (ami egy Hawaii-i pengetős hangszer) zenészként gazdagszik majd meg. Vagy portugál táncosként.

"Az iskolában minden működő klub tagja voltam," -emlékszik vissza a Brit Kolumbiabeli Victoria-ban töltött gyerekkorára - A tánc, harsonapróbák, jazz zenekar, felvonuló zenekar, ukulele gyűlés, templomi felolvasás, vezetés. Elfoglalt lány voltam. De nekem és a barátaimnak megvolt a saját lány bandánk is. Úgy hívtuk magunkat, hogy a Portugál Maffia és a hétvégén jártuk a várost az autóinkkal, és olyan bulikat kerestünk, amiket tönkretehetünk. Hogy milyen bűncselekményeket követtünk el? Hát, köveket dobáltunk a parkoló iskolabuszokra és sokszor lebuktunk, amikor a sétálóutcában dohányoztunk."

Két nappal később Furtado Saskatchewan városának hotel szobájában rejtőzik.Nem használja a három nyilvános bejárat egyikét sem. Így, amikor elérkezik a délután 2 óra, a szálloda konyháin keresztül kísérik ki, CIA-hoz hasonló paranoiával, egészen a várakozó autóig. Nem csupán a tűntetők miatt aggódnak Furtado emberei. Néhány héttel ezelőtt volt néhány undorító alak, akik a torontói repülőtéren vártak rá megérkezésekor. Most attól tartanak, hogy ezek az emberek vadászokká váltak (vagy inkább Skalp-mániásokká, ahogy a kíséret tagjai nevezik őket.)

Az autóban - útban a délután első rádió- és TV-interjúja felé - Furtado látszólag nem bosszankodik a nem kívánt figyelem miatt.

"Próbálom úgy alakítani az életemet, hogy nem foglalkozok vele." -mondja miközben kifele bámul az ablakon. - "Néha emlékeztetnem kell magamat arra, hogy az egészet azért csinálom, mert jól akarom magam érezni. Kicsit korábban sokat idegeskedtem, mert az agyamat rengeteg dologra használtam és ez nagyon fárasztó volt. Most már próbálok csak a zenére koncentrálni."

A Furtado-ba fektetett idő és pénz alapján érthető, hogy ilyen gondosan vigyáznak rá. Menedzsere, Chris Smith, azt mondja, hogy ő lesz az új Madonna, bár a Dreamworks társalapítójának David Geffennek öt napig kellett szórakoztatnia a Los Angeles-i palotájában, míg végül aláírta a szerződést a kiadójával. A múlt hónapban Furtado elutasított egy 3 millió dolláros szerződést, mellyel a szerzői jogokat akarták megvenni tőle, míg gyümölcsöző reklámajánlatokat és modellfelkéréseket szinte naponta utasítanak vissza.

És bár soha nem volt jobb idő a poptőzsdén Jennifer Lopezt eladni és Furtado-t venni, az énekesnő maga meglepően ellenáll a 'nyugdíjnövelésével' kapcsolatban. A dühöngő lemezkiadós háborúk kellős közepén arra utasította a menedzserét, soha ne közölje vele, hogy mennyi pénzt ajánlanak neki. Egy nappal azután pedig, hogy aláírta a szerződést megpróbálta visszaadni az előleget.

"Furcsa kapcsolatban állok a pénzzel." -vallja be Furtado. - Még nem sikerült rájönnöm, hogy hányadán is állok vele. Az anyám egy Robin Hood Motel nevű helyen dolgozik, és talán megtehetném, hogy fognám a pénzt és odaadnám neki, hogy jó hasznát vegye."

Eközben a zenekar tagjai szigorú feltételek közé vannak szorítva, nehogy rossz hírét keltsék a turnénak. Éppen négy nappal ezelőtt azért bocsátottak el egy gitárost, mert "túlságosan rock'n'roll volt". Míg korábban azért küldtek el egy zenekari tagot, mert nem nyújtott megfelelő 'szolgáltatást' a közönségnek.

De míg a csapat tagjai a háttérben fáradoznak, senki sem dolgozik keményebben Nelly Furtado sikeréért, mint ő maga. Még manapság is ő maga hívja fel a rádió állomások igazgatóit és személyesen intézi el, hogy játsszák a dalait.

Annak ellenére, hogy éppen egy torokbántalmakkal küszködik, viselkedése mindegyik délutáni média rendezvényen igazán mintaszerű. A Regina Kiss 92FM-nél a DJ annyira ideges, hogy Nelly kénytelen egy önálló komédia gyakorlatot végrehajtani, míg a Regina Z99-nél megrohanják az emberek, hogy autogramot kérjenek tőle a rádió bögréire és pólóira.

A hírek szerint ez év szeptemberében Furtado elbúcsúzik Kanadától és Los Angeles-be költözik. Jobb hely lesz majd virágzó színészi karrierjéhez (már játszott egy tini sci-fi sorozat egyik epizódjában, a Roswell High-ban), és mivel Kanadában felismerik, bárhova is menjen, mindenképpen kellemesebb lesz ott az élet.

"A természet szintén egy ok, amiért odaköltözöm. - mondja. - Szeretem az óceánt és a hegyeket. Plusz, nagyon benne vagyok ebben az egészséges életmódban, a sok meditáció és organikus étel." Elgondolkodik egy pillanatra. "És nagyon tetszik, hogy rengeteg híresség lakik Los Angeles-ben. Például ezen a héten fogorvoshoz kell mennem, de Winnipegbe megyek. Tudom, hogy ez egy kicsit nagyképűnek tűnik, de ha én Winnipegbe megyek el a fogorvoshoz akkor az úgy néz ki, hogy 'Istenem, Ez Nelly'. De ha Los Angelesben megyek fogorvoshoz, akkor az úgy néz majd ki, hogy előttem mondjuk éppen Tom Cruise fogait csinálták, szóval nem lesz nagy ügy."

Furtado meghatározó Los Angeles-i pillanata akkor volt, amikor Elton John Oscar- díjkiosztó után rendezett partiján játszott. (Ő volt az egyetlen, akin tornacipő volt.) Ekkor mutatták be igazi, első osztályú hírességeknek, mint pl. Michael Douglas, Kevin Spacey és Elizabeth Hurley.

"A parti olyan volt, mint egy álomvilág. Erről álmodoztam kicsi korom óta -mondja Furtado, aki kisebb korában videora vette a díjkiosztó gálákat, hogy később többször is megnézhesse őket. - Döntő fontosságú éjszaka volt ez az életemben. El kellett fogadnom, hogy most már ehhez a világhoz tartozom. Már nem én vagyok az, aki figyel, hanem engem figyelnek."

Lehet, hogy nem ő lesz az, akit felkérnek, hogy beszédet tartson a mérsékletességről szóló szemináriumokon, de nincs hiba a lány ambíciót illetően. Talán ez alól csak a politikai ambíciók képeznek kivételt.

"Mivel egy középosztálybeli, dolgozó családban nőttem fel bevándorló háttérrel, úgy érzem kötődöm a proletárokhoz. -mondja halálosan komolyan. - A jövőben határozottan politikus szeretnék lenni. Nagyon tisztelem a Gandhihoz, Teréz Anyához, vagy az Andy Warhol-hoz hasonló történelmi alakokat, akik sokkal többek, mint a világ átlagos polgárai.

- Tessék?

"Nem azt mondom, hogy olyan akarok lenni, mint ők, hanem azt, hogy csodálom őket. Különösen a művészeket. Kihasználják a pillanatokat és az életük ezekből a fejezetekből áll - szeretném, ha ilyen lenne az én életem. Nincsenek szabályok, vagy határok és pontosan olyanná teheted az életed, amilyenné csak szeretnéd."

2001. július 31.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster