Darren Hayes - pörgés ezerrel

Az ausztrál pop egyik legkelendőbb exportcikke, a Savage Garden hivatalosan is a múlté, Daniel Jones producerként dolgozik tovább, Darren Hayes pedig szóló-előadóként folytatja karrierjét, és a napokban Európát járja, hogy első kislemezét, az Insatiable-t (melynek rövid részletét máris meghallgathatjátok hivatalos weboldalán), és a 2002 márciusára prognosztizált Spin című albumát népszerűsítse.

Legutóbb, amikor Európában jártál, még a Savage Garden-t képviselted, és most egy önálló kislemezzel rukkolsz elő, de már korábban is tele volt a sajtó a zenekar feloszlása körüli pletykákkal. Elmesélnéd, valójában mi történt?

A történet teljesen egyszerű. A Savage Gardent ketten alkottuk Daniellel, és már az első album meglepő sikerei közben felvetődött Dan-ben a kérdés, tudja-e, akarja-e ő vállalni az ezzel járó terheket. Az Affirmation album előtt leültünk, hogy megbeszéljük a dolgainkat, és már akkor is úgy működött minden, hogy magamra vállaltam a promóciót, majdnem teljes egészben, de legalábbis meg tudnám számolni egy kezemen, hogy hányszor volt mellettem a társam. Viszont számtalanszor kellett megvédenem a Savage Gardent, és hangoztatnom, hogy köztünk minden rendben van. Az ember egyszer belefárad ebbe. Mindketten tisztában voltunk azzal, hogy a turné - ami hihetetlenül fárasztó és hosszú volt - után gyakorlatilag megszűnik létezni a zenekar.

Ezek szerint ti ezt megbeszéltétek egymás között, és mégsem igaz, hogy ő tulajdonképpen a rádióból tudta meg, hogy vége?

Hónapokkal ezelőtt felhívtam, és azt mondtam neki, "Nézd Dan, amikor a szóló lemezem körüli kampány beindul, beszélnem kell majd az egészről, és szükségem lesz rád, hogy mellettem állj és az igazat mondd." Az tény, hogy némiképpen felborult a dolgok rendje, mert amikor az az ausztrál újságíró meglátogatott, abban állapodtunk meg, hogy csak egy-két hét múlva kerül nyomtatásba az interjú, ennek ellenére még aznap este leadta az anyagot, esélyem sem volt, hogy Daniellel beszéljek.

Nem megy az idegeidre, hogy mindenki téged hibáztat?

Tudom, hogy így van, és de, igen, zavar. Viszont azt be kell látnia mindenkinek, hogy én csak elvállaltam, hogy kiállok, és elmondom végre, hogy mi is a helyzet. Kertelés nélkül. Úgy értem, nem volt elég egyértelmű a dolog eddig is? Ő is és én is boldogok vagyunk, azzal foglalkozunk, amit imádunk, nem hiszem, hogy szükséges lenne ezt tovább ragozni. Tisztában vagyok vele, hogy jobban el lehet adni a lapokat azzal, ha két személyt állítanak egymással szembe, és úgy tüntetik fel, mintha valami nagy botrány lenne.

Amikor elkezdted írni a dalokat, illetve stúdióba vonultál, nem volt furcsa, hogy ezúttal egyedül kell csinálnod mindent? Végülis majd' tíz évig ketten voltatok.

Hosszú időbe telt, amíg összeszedtem a bátorságomat, és nekiálltam dolgozni. Csak annyit tudtam, folytatni akarom, annyi minden van még bennem, hogy más választásom nincs is, mint továbblépni. Körülbelül egy évig írtam a dalokat, és ha példával kell élnem, olyan, mintha egy új állásom lenne.

Ez benne a kihívás?

A kihívás mindig is ott volt, de ez most más, egy egészen új kezdet. Nehéz, de ugyanakkor felszabadító érzés is. Tulajdonképpen minden egyes mozzanatát felügyeltem a felvételeknek, állandóan ott voltam a stúdióban, és ez nagyon jó. Ez a lemez teljesen, 100%-ig én vagyok.

Azt hiszem, a rajongók tudni szeretnék, más lesz-e ez az album, mint a Savage Garden korongjai voltak…

Igen, egyértelműen. Persze minden, ami a Savage Gardenben én voltam, benne van ebben is, annak idején én feleltem az énekdallamokért és a dalszövegekért, az én hangomat hallották, úgyhogy ez most sem lesz másképpen. 35 dalt írtam, még mielőtt beültem volna a stúdióba, biztos akartam lenni abban, hogy a tőlem telhető legjobbat hozom össze.

Mondanál egy-két előadót, aki hatással volt rád?

Madonna. Elsősorban. Björk. A francia house, és ismét és megint rengeteg Motown, a Jackson 5. Ezt biztosan lehet érezni is a dalokon. Személyes, pozitív, erotikus, jól táncolható dalok készültek el.

Könnyebb így, hogy nem kell egyeztetned egy társsal?

Ez nem sokban változtat a dolog lényegén. Talán annyiból rosszabb, hogy mindig is utáltam üzleti ügyeket intézni és könyvelőkkel tárgyalni (elnézést a könyvelőktől), ezt többnyire Daniel elintézte, és most nekem kell végigszenvednem a tárgyalásokat is. Emlékszem, volt olyan eset, hogy amíg a megbeszélés folyt, annyira unatkoztam, hogy jegyzetelés helyett lerajzoltam az adótanácsadónkat. Akkor lettem kitiltva a tárgyalóteremből. (nevet)

Mesélj a nagylemezedről!

Spin (pörgés, forgás) lesz a címe, maga a szó "spin", "spinning" minden dal szövegében benne van. Pop lemez lesz, elektronikus, funky-s, táncolható dalokkal. Ez egy pozitív, vidám album. Több dalt vettünk fel, mint ami a korongra fér, és mert korábban mindig azzal jöttek a rajongók, hogy unalmasak a kislemezeink, mert csak a már megjelent számok vannak rajta, ezúttal mindig lesz újdonság, csemege a singlejeimen is, sőt, ingyenesen letölthetővé teszek közülük jó néhányat.

Olyan lemezt akartam csinálni, amelyet ha felteszel, táncolni van kedved, elektronikus, és mégis szíve, lelke van. Használtunk akusztikus gitárokat, zongorát, és még egy 40 főből álló hangverseny-zenekar is közreműködött, de a legtöbb dob és billentyűs hangszerek programozva lettek.

Melyik a kedvenc dalod rajta?

Nehéz kérdés, talán a Strange Relationships, ami a lehetséges második kislemez. Képzeld el a TLC-t mixelve a Basement Jaxx-szel. Az R'n'B groove benne van, és alig várom már, hogy videót forgassunk hozzá. Az összezavart kapcsolatokról szól.

Azok milyenek?

Az én összes kapcsolatom ilyen. (nevet) Tudod, a huzavonáról szól. Akarsz valakit, de ő nem akar téged, másvalaki meg érted epekedik, de téged nem érdekel. Vagy amikor akarsz valamit, de nem kapod meg, helyette kapsz mást, amit viszont ki nem állhatsz.

A bemutatkozó kislemezed a napokban kerül a rádiókhoz.

Az Insatible egy dal a vágyakozásról, talán a legromantikusabb dal, amit valaha is írtam. Alig egy hónapja forgattuk hozzá a videóklipet, és nagyon, nagyon szexis lett.

Hol forgattatok?

Ausztráliában. Tulajdonképpen egy performance videó lesz, még táncolok is benne, el tudod képzelni? Három napon keresztül forgattunk, és egy csomó szex is lesz benne, de erről egyelőre semmit sem árulhatok el.

Ugyan már!

Ok, vannak benne meztelen emberek… nem én.

Teljesen pucérok?

Nem is tudom. (nevet) Meglátjuk, mit vágnak ki belőle.

Ne csigázz!

Jól van, a lábujjam… a meztelen lábujjam is benne van. De csak egy pillanatra.

/C/


Kapcsolódó linkek:

Darren hivatalos oldala
www.savagegarden.hu
www.darrenhayes.hu
Fórum: Darren Hayes
Darren Hayes - live chat dec.11-én

2001. december 7.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster