Jamie Winchester: reflektorfényben /II.rész

Meghallgatva az albumotokat, azt vettem észre, hogy nagy harmónia van köztetek Robival. Honnan jön ez az összhang?

Nagyon régóta ismerjük egymást. Most voltunk épp vidéken különböző rádióknál, többek között Debrecenben. Megláttuk azt a helyet, ahol először találkoztunk 1991 körül egy fesztiválon. Már ott összebarátkoztunk, s mutattunk egymásnak különböző dolgokat gitáron. Alapítottunk is egy zenekart magunknak, rendszeresen jártunk le a pincébe hangosan gitározni. Azután mindenki a saját dolgaival foglalkozott, de gyakran összehozott minket a sors. Legutóbb például Tolcsvay Laci zenekarában játszottunk együtt.

Akkor miért pont most lett lemez? Miért nem 3 vagy 5 évvel ezelőtt?

Ami nagyon egyértelműen lökte a dolgot, az az It’s your life sikere volt. A dal pont passzolt a filmhez. Robi megmutatta, tetszett mindenkinek, s elkezdték játszani. Rengeteg pénzt elköltöttek erre, s hirtelen az egész ország megismerte a dalt. Senki nem tudta, hogy ki írta, de dúdolták. S ez volt az a lehetőség, amit hülyeség lett volna kihagyni.

Mennyire volt meglepő ez a siker? Hisz reklámzenéről van szó, ami nem szokta ennyire megragadni az embereket.

Hát igen, meglepő volt, s furcsa. Szerintem sokat segített, hogy azt hitték, ez egy külföldi dal.

Ezt én is sok barátomtól hallottam.

Ez egy érdekes kérdés, mert ha valaki szeretne betörni, akkor általában el kell hitetni a közönséggel, hogy már sikeres az a valami. Nos nekünk ez így csinálta magát. Lehet, hogy van benne egy kis pszichológia, hisz általában a külföldi zenékre fogékonyabbak az emberek.

A többi dal ezután született vagy voltak már kész ötletek?

Voltak már közös ötletek, de mindenki hozott saját tervet is. Elkezdtünk abból a szempontból leülni nótákat írni, hogy nagylemezt fogunk felvenni szeptemberben. Nekem egy-két dalom 2-3 éves, tehát vannak régebbiek is. A többi meg úgy adta magát.

Nagyon pozitív kritikákat hallani, adott az angol szöveg. Elkerülhetetlen a kérdés, hogy megfordult-e a fejetekben a külföldi megjelenés.

Vannak emberek, akik ezzel foglalkoznak a lemez körül, mi nem. Magyarországon készítettük el a lemezt legjobb tudásunk szerint, magyar stúdióban, magyar zenészekkel, magyar kiadóval a magyar piacra. Aztán ha valaki viszi tovább, akkor én annak örülni fogok, de nem reménykedem.

Teljesen külön választjátok a két oldalát? Nem foglalkoztok az üzleti részével a dolognak?

Azzal azért foglalkozunk, hogy hogyan van kezelve az album. De azzal, hogy külföldre menjen ki a produkció, azzal egyáltalán nem.

Pesten most már rendszeresen felléptek. Vidékre mennyire jut el a zenekar?

Úgy terveztük meg ezt az egészet, hogy teljesen normális pénzért el tudunk menni bárhová. Nem a meggazdagodás a célunk, nem két teherautóval akarunk elmenni művházakba. Klubok, kocsmák és minden más szóba jöhet. Az a fontos, hogy sokat játsszunk. Jó kis zenekar jött össze (Borlai Gergő, Galambos Zoltán, Giret Gábor), nagyon élvezzük a bulikat.

Alapvetően sokba kerül a lemezfelvétel, hát még ilyen szakmailag is elismert zenészekkel. Volt ebből valami gondotok?

Mindenki úgy állt hozzá, hogy csináljuk meg jól az albumot. Nem volt az anyagiak miatt gond. Nekem a stúdiófelvétel őrület volt. Jöttek a kedvenc zenészeim, meghallgatták a nótáinkat, s elkezdett mozogni a fejük. Érezték, hogy miről van szó. Aztán fél óra múlva fel volt játszva valami, amitől én nyúltam a telefonomért, hogy elújságoljam ki milyen fantasztikus volt. Nagyon élveztem. A kiadótól kezdve minden pozitív volt. S ez most nem a szokványos „köszönöm szépen a kiadónak és mindenkinek, aki…”, hanem tényleg így volt.

Dorozsmai Péter kiadójánál jelent meg az album. Vele is baráti viszonyban vagytok, gondolom ez is segített.

Igen, már 10 éve ismerjük egymást. Amikor kitaláltuk, hogy az It’s your life-t adjuk ki egy maxin, akkor felmentünk a Péterhez, s 45 perc múlva aláírtuk a szerződést. Jött a nagylemez, s soha nem volt konfliktus, probléma. Megírtuk a Strangers című dalt, s lehetett tudni, hogy erre a dalra sok pénzt fogunk költeni. Péternek megmutattuk a demót, s megértette, hogy miért szeretnénk sok zenésszel dolgozni. Nem volt vita ebből. Minden olyan természetesen zajlott, s ez sajnos manapság ritka. Ehhez a dalhoz egyébként Rohonyi Gábor írt egy fantasztikus forgatókönyvet. Ő már több éve nem rendezett videóklipet. Meghallgatta a lemezt, s mondta, hogy a Strangers-hez ő szeretne forgatni. Azóta mindig felhív, ha valami eszébe jut, sztár-vendégszereplőkben gondolkozik. Ez a videó izgalmas lesz.

Van olyan dal, amiből te szívesen forgatnál?

Én ebben vagyok a legrosszabb, ezt nem szabad rám bízni. Igazából nekem mindegy, mert szeretem az összes dalt.

Ajánlat: A zenekar legközelebb március 9-én játszik az Old Man’s-ben.

Ujvári Barbara


Kapcsolódó linkek:

http://www.tomtom.hu/jamie_hrutka.html

2002. március 4.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster