NOX - a farkasokkal táncolók

A NOX zenekar az idei év talán legérdekesebb és legígéretesebb új együttese. Páratlan hangzásvilágú új albumukon, melynek az „Örökség” címet adták, ötvözik a hagyományos magyar népzenét a III. évezred elektromos zenéjével. Az együttes három alapembere Szűcs Zoltán, a Hip Hop Boys egykori sztárja, Nagy Tamás, az egyik legnevesebb néptánc együttes szólótáncosa, akit a szakma az egyik legtehetségesebb fiatal néptáncosként tart számon, és Péter Szabó Szilvia, aki a producer felfedezettjeként, az együttesben bizonyíthatja egyedülálló énekesi tehetségét.

Mit jelent az, hogy Nox? Honnan jön a csapat neve?

PÉTER SZABÓ SZILVIA: Nox egy ősi istennő volt. Azt tartották róla, hogy ő az éjszaka úrnője. Mivel a lemezen visszanyúlunk a zenei gyökereinkhez, a magyar népzenéhez, mindenképpen egy olyan együttes nevet akartunk választani, amely a már már elfeledett múltat idézi.

Az első pillanatban sokkoló volt a magyar népdalokat a modern elektronikus zenei környezetbe ágyazva hallani. De eztán önkéntelenül is el kezdtem dúdolni a dalokat és magával ragadott a zene.

NAGY TAMÁS: Pont ez a lényeg. Az albumunk címe „Örökség”. Az ember örökölhet ócska lomokat, amiket a legszívesebben egyből kidobna, de olyan dolgokat is kaphat örökbe, melyek mindennél fontosabbak. Számunkra ilyen a népzene, a magyar népdalkincs. A világban egyre nagyobb divat, hogy a népzenét ötvözik a modern zenével. Mi is ugyanezt tettük. Be akarjuk bizonyítani, hogy népdalokat énekelni nem ciki, vagy unalmas iskolai kötelezettség, hanem nagyon nagy buli.

Ez valami nagyon új dolog. Ezzel még senki sem próbálkozott Magyarországon.

SZŰCS ZOLTÁN: Amikor megkerestek az együttes ötletével, egyből tudtam, hogy ez nagyon nagy durranás lesz. A könnyűzene időről időre felhasznált népzenei elemeket. Mi csak annyit csináltunk, hogy a modern kor igényei szerint újrahangszereltük ezeket a dalokat. A Nox azért lesz stílusteremtő csapat, mivel progresszív world music zenét játszik. Ez egy világszinten is mostanában induló irányzat, és biztos vagyok benne, hogy hamarosan hihetetlenül nagy divat lesz.

Te a Hip Hop Boyz-zal lettél nagy sztár, és ott igazán villogtathattad páratlan akrobatikus tánctudásodat. Ebben az együttesben egy új arcodat akarod megmutatni?

SZŰCS ZOLTÁN: Szó sincs róla. Egy hihetetlenül látványos színpadi shown dolgozunk, ahol én a modern táncot, és Tamás, aki időközben tényleg nagyon jó barátom lett, a néptáncot fogja képviselni. A két stílus a showban ötvöződni fog, mondhatnám azt is, hogy a közönség szeme láttára fog megszületni a múlt és a jelen táncából a jövő táncstílusa. Az eredmény minket is megdöbbentet. Ilyen húzós produkció itthon még nem nagyon született.

Nagy Tamás nevét eddig csak a néptánc világában ismerték. Nem tartottál az új közegtől?

NAGY TAMÁS: Ellenkezőleg. Én a néptáncra tettem fel az életem. És ez egy kitűnő lehetőség arra, hogy a fiatalok megismerhessék, milyen páratlanul gazdag hagyományokkal rendelkezünk. Mi is, mint mindenki más ebben a világban élünk. Ha valami fontosat akarunk adni az embereknek, akkor ezt úgy kell tennünk, hogy az el is jusson a közönséghez. A Nox egyszerre eredeti és trendi, ráadásul még vissza is nyúl a közös gyökerekhez. Ez nagyon be fog jönni a fiataloknak.

Az albumon szereplő dalok hihetetlen szívből jövők, nagyon hitelesek. Hol tanultál énekelni?

PÉTER SZABÓ SZILVIA: Kislánykorom óta tudtam, hogy egyszer színpadra fogok állni. Rengeteget énekeltem, próbáltam tökéletesíteni a technikámat, de külön énektanárom nem volt. A külön órákat nehéz is lett volna megoldani Forráskúton, abban a kis faluban, ahol születtem és nevelkedtem.

Akkor a te történeted igazi álomsztori. Egy tehetséges lány, egy eldugott kis magyar faluból meghódítja a világot.

PÉTER SZABÓ SZILVIA: Remélem így lesz. Megkaptam a sorstól azt a lehetőséget, amire mindig is vágytam. Még gimnáziumba jártam, amikor az együttes producere felkért, hogy legyek a Nox énekese. Hagytam csapot papot, irány Budapest, ahol addig csak kétszer jártam. A szüleim szerencsére mindenben támogattak. Magántanulóként érettségiztem le. Nem volt könnyű egyszerre a kétismeretlenes egyenletekre és a lemezfelvételre koncentrálni, de ha az ember valamit nagyon akar, akkor csodákra képes. És én nagyon szerettem volna a Noxban a maximumot kihozni magamból.

NAGY TAMÁS: Sosem felejtem el, a táncpróbák szünetében Zolival Szilvi történelem érettségi tételeit írtuk. Úgyhogy kérdezhetsz bármit, töriből is nagyon jók vagyunk.

SZŰCS ZOLTÁN: Így igaz. Történelem korrepetációt vállalunk!

PÉTER SZABÓ SZILVIA: Nagyon sokat köszönhetek a fiúknak, és annak a profi csapatnak, amely az együttes mögött áll.

Tényleg ilyen harmonikus volt a munka? Sosem volt gond abból, hogy Szilvi még nem rendelkezik komoly színpadi tapasztalatokkal?

SZŰCS ZOLTÁN: A Szilviből sugárzott a bizonyítási vágy. Első ránézésre tudtam, képes lesz valóra váltani az álmait. Árad belőle valami különleges erő, ami elől nem lehet kitérni. Aki ismer, tudja, hogy rengeteget dolgoztam a sikereimért. Csak a profi produkciók érdekelnek. Ha nem éreztem volna benne a lehetőséget, egyből megmondom neki.

NAGY TAMÁS: Szilvi nem egy csinált sztár. Benne az megragadó, hogy rendkívül természetes tud lenni a színpadon is. Eddig is rengeteget tanult, de a vérében van a szakma.

A páratlan hangzásvilágú zenei anyagon túl az együtteseteknek a hazai popszakmából kirívó, egyedi arculata is van. Az lemez borítóján egy farkas látható, és a videó klipeteket is farkasokkal forgatjátok.

PÉTER SZABÓ SZILVIA: A Nox kreatív csapatával sokat gondolkoztunk azon, hogy mi lehetne az a plusz, ami még jobban feldobná az összképet. Egy olyan szimbólumot kerestünk, ami hűen kifejezi az együttes ősi időkhöz és közös gyökereinkhez való kapcsolódását. Ekkor ugrott be, hogy Noxnak az éjszaka úrnőjének, a farkasok voltak a leghűségesebb szolgálói. Én egyébként régóta rajongok a farkasokért, és felvetettem, próbáljunk meg dolgozni velük.

NAGY TAMÁS: Kapásból dilisnek néztem a csajt. Egyből beugrottak a filmélményeim. A kietlen hómezőn vérszomjas farkasok üldözik a szánt. Aztán mindenkit jól felfalnak. Kinek hiányzik ez?

SZŰCS ZOLTÁN Ma már a Tamás mindenkin túltesz, annyira megkedvelte a Gödöllői Horatius Állatmenhely farkasait. Egyszerűen le sem lehet vakarni róluk. Annyit elárulhatok, nemcsak a videó klipben kapnak komoly szerepet ezek a jámbor fenevadak, hanem a fellépések során a színpadi show aktív szereplői lesznek. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy keresse fel a www.nox.co.hu címen található honlapunkat, ahol sok érdekességekkel, és friss információkval várjuk az érdeklődőket.

2002. augusztus 14.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster