AKT

AKT
SZATMÁRI ORSI (Rio) ének, vokál
GALAMBOS ZOLTÁN zongora, billentyűs hangszerek, vokál
KOVÁCS BARNABÁS basszusgitár, doromb, vokál
VARGA ZOLTÁN dobok és ütőhangszerek

Az 1998. őszén alakult AKT együttes létezése előtt mind a 4 tag profi produkciókat erősített, több lemezen és koncerteken közreműködtek - neves előadókkal.

A csapat énekesnője, a csodálatos hangú Rio (SzatmáRI Orsi) 2001. március 30-án vette át az eMeRton díjat, az Év felfedezettje kategóriában. Az elismerés a tehetség és a többéves munka eredménye. 18 éves korában egy szlovákiai zenekarral járta Németországot, Ausztriát és Olaszországot. 1997-ben fél évig country klubokban énekelt az USA-ban, Friderikusz műsorának nyitó- és záródalában, illetve az Irigy Hónaljmirigy dalaiban volt hallható.

A három éve alakult zenekar a ZENE aktképét festette meg: gyönyörű, érzelemdús dallamok és AKTuális, örökérvényű gondolatok hirdetik a tiszta zene örökkévalóságát. A dalok őszintén és gátlások nélkül a legmélyebb és legintimebb emberi érzéseket, hangulatokat idézik.

A zenei stílus a rock és az angolszász dallamos popzene keveréke, akusztikus hangszerekkel, rock-gitárszólókkal, valamint különleges és szokatlan, a magyar népzenéből vett hangszerekkel (pl.: furulya, hegedű, duda vagy doromb).

A napokban megjelent debütáló album előfutáraként az első maxi - Csak a szerelem címmel - 2000. október végén jelent meg. A dalhoz - amely igen gyorsan a rádiók egyik kedvelt és sokat játszott felvétele lett - Igor Kusic rendezésében videoklip is készült.

Így tehát a 2001. április elején Megtalálsz címmel megjelent bemutatkozó albumot a közönség részéről is nagy várakozás előzte meg.

A zenekar honlapja a www.akt.samuraisongs.hu címen tekinthető meg.

- Miért kellett három év az első lemez megjelenéséhez?

Egyrészt RIO csak egy éve van a csapatban, másrészt szerintem egy kiforrott produkcióhoz szükség van sok időre - nyiklatkozta Barna. Nem azért, mert kezdők, vagy fiatalok vagyunk - sőt már régóta a szakmában tevékenykedünk -, de kellett az idő, hogy összeérjen a csapat.

- Hol játszottatok mielőtt megalakult az AKT?

Barna megfordult sok rock formációban, lemezfelvételeken játszott. Olyan előadók társaságában hallhattuk, mint a Mex, Somló Tamás, Ákos, Demjén Rózsi.

AKT
RIO külföldön sok zenekarban énekelt, hazatérve pedig dolgozott az Irigy Hónaljmiriggyel, Dj Newl-lal, és főcímzenékben is fellelhettük bársonyos hangját.

Zolika már tizenöt éve szerepel együtt Barnával, de játszott együtt Vincze Lillával, Anitával, és az Irigy Mirigy gitáros szekciójával.

Galamb első pop felállása a Kenguru volt. Jam néven alapított egy saját glam-rock zenekart, ahol énekel is. Pár év elteltével session-zenészként ismerhette meg a szakma. Presser Gábor, Zorán, Lerch István zenekaraiban is szerepelt.

- Hogy találtatok egymásra?

1998-tól hárman - a fiúk - már együtt zenéltünk, RIO pedig úgy jött a képbe, hogy "Némó kapitány" - a Sziasztok lányok vezéregyénisége - közös ismerősünk volt és Ő hozott össze minket. Nekem már az első pillanatban szimpatikus volt a trió - tette hozzá RIO. Ezek szerint én is nekik.

- Honnan jött az ötlet, hogy népi hangszerekkel fűszerezzétek a pop stílust?

Eredetileg is ez volt a koncepció. Egy olyan produkciót szerettünk volna, ami egy dallamos, angolszász pop zene és ezzel akartuk ötvözni a magyar népzenét.

- Hogyan születnek a dalok?

Általában a szerző elhozza a dal harmóniavázát a próbára és utána általában közösen szerkesztjük, fejezzük be.

- Ki hangszereli a számokat? 

Közösen, bár hozzá kell tenni, hogy Galamb nagy szerepet tölt be a hangszerelésben, dalírásban. Ő a legképzettebb közülünk. Arany Zsiráf-díjas hangmérnök, képzett szakember.

- Első klipetek - mely nagyon profi és kiemelkedő a magyar klipek között - a Csak a szerelem. című dalra készült. Hol rögzítettétek?

AKT - Megtalálsz
Belgrádban volt a forgatás egy gyönyörű, luxus-szállodában. Érdekessége az volt, hogy kinézve az ablakon, mintha belecsöppentünk volna a második világháborúba. Mintha egy elkerített karanténban lettünk volna. Különben a kutya nem a miénk.

Volt egy jó sztorink a forgatáson. A sminkes fiú, aki főleg RIO-t sminkelte, egy nagyon jóképű srác volt. Egyedül csak annyi volt vele a probléma, hogy a fiúkért volt oda. Természetesen RIO tépte is emiatt a haját, de nem lehet mindenki tökéletes.

- Milyen célokat tűz ki egy ilyen fiatal zenekar magának? 

Elsődleges célunk, hogy a magyar közönség megismerjen minket. Külföldi terveink még nincsenek, esetleg majd pár év múlva ezen is el tudunk gondolkodni.Április közepétől elkezdtünk koncertezni, de nem csak élőben. Ennek az az oka, hogy szeretnénk mindenkihez eljutni. Természetetsen az élő bulikat részesítjük előnyben, de így nem juthatunk el mindenkihez - köszönhetően a technikai feltételeknek.

- Mire készültök a koncerteken kívül?

Új klippel szeretnénk meglepni a közönséget. Az Emlékszem című dalra készül, és ezzel együtt a boltokba kerül egy maxi is ugyanehhez a dalhoz kapcsolódva. Folyamatosan fellépésekre készülünk és persze ahogy időnk engedi, elkezdjük írni az új dalokat is.

2001. május 8.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster