FRIDERIKA

A gospelek inspirálnak

Friderika
Hirtelen robbant be a köztudatba.Ismertsége azóta is kimagasló a magyar énekesnők sorában. 1994-ben a Magyar Televízió által megrendezett Táncdalfesztiválon figyelhetett fel rá az egész ország, amikor a semmiből előbukkanva Jenei Szilveszter "Kinek mondjam el vétkeimet" című dalával első díjat nyert, maga mögé utasítva a verseny összes favoritját.

Fődíjként Friderika képviselhette Magyarországot első ízben az Eurovíziós Dalfesztiválon Dublinban. Huszonhárom évesen, közel 600 millió néző előtt az igen előkelő negyedik helyezést érte el, s csak az utolsó pillanatban szorult le a dobogóról. Azóta már tudjuk, hasonló sikert ezeken a fesztiválokon magyar előadó még csak megközelíteni sem volt képes.

A "Kinek mondjam el." című dalt tartalmazó album nem sokkal a megjelenése után aranylemez lett, amit további díjak követtek: az Eurovíziós Dalfesztiválon elért sikeréért a Magyar Rádió EMERTON díjban részesítette, a szakma és a közönség együttes szavazata alapján pedig az Axel Springer Kiadó által létrehozott Aranyszarvas díjat kapta meg az év popénekese kategóriájában, 1994-ben.

Ugyanebben az évben az Ifjúsági Magazin olvasói is az év popénekesnőjének választották.

Hazatalálsz
1995. január 25-én a TV és a Rádió nyilvánossága előtt vehette át (immáron másodízben) az EMERTON díjat, mint az év felfedezettje. Ezután jött még a MAHASZ által létrehozott Arany- zsiráf díj, ugyanezért a címért.

1995. augusztusában a lengyelországi 32. Sopoti Fesztiválon második helyezést ért el, egy színpadon lépve fel Annie Lennox-szal és Chuck Berry-vel.

Ezzel egyidőben már folytak a második lemez felvételei Gerendás Péterrel. Az album 1996. január 24-én jelent meg Friderika II. címmel, másfél évvel az elsőt követően. Az "Elkésett karnevál" című dalhoz Tímár Péter rendezővel készült videoklip. 1996-ban egy majdnem féléves közvélemény-kutatás alapján az Unilever cég teljes körű reklámemberének választotta Friderikát.

A külön ehhez az országos reklámkampányhoz készült, "Úgy illesz hozzám" című dallal megjelent promóciós CD és kazetta közel 30 ezer példányban fogyott el. Az egy évre megkötött szerződés részeként az Unilever támogatásával létrejött egy turné is. A kilenc vidéki nagyvárosban és ezen kívül Budapesten megrendezett több mint másfélórás, önálló show nem hagyományos koncert volt, a látványt és az előadást Silló Sándor TV-s rendező rendezte. Másfél évvel később, 1998. márciusában jelent meg a harmadik Friderika lemez, Boldog vagyok címmel.

Friderika
Az albumról több dalt is kiemelten játszottak a rádiók, de az elsőnek kiválasztott szám már a megjelenésekor azonnal az egyik kedvenccé vált. Március-április hónapok összesített játszási listája alapján a "Feltárcsáztad a szívem" a Danubius és a Juventus Rádiónál is a legtöbbet felhangzó magyar dal volt.

1999. márciusában került piacra a legújabb, sorrendben a negyedik album, egy újabb szerződést követően az EMI-Quint kiadó gondozásában. A média továbbra is kitűnően fogadta az előadót, a címadó "Kincs, ami van" című szerzeményt kiemelt rotációban játszották a rádiók, ami heti 30-35-szörös sugárzást jelent.

Az album dalait, azóta több mint száz alkalommal hallhatta a közönség felcsendülni különböző rendezvényeken, vagy önálló koncerteken.

2001. április 2-a újabb fordulópont volt Friderika életében, hiszen ezen a napon jelent meg legújabb, Hazatalálsz című albuma, mely már az ötödik a sorban.

Talán ezen az albumon sikerült leginkább megmutatnia sokoldalúságát és tehetségét. Zenéjével és szövegvilágával egyaránt szól a fiatal és az idősebb generációkhoz is, hiszen az album fiatalossága és dinamikussága mellé egyaránt társul az igényesség és a tartalmas mondanivaló. Friderika elérhető az interneten is: www.friderika.com

- Karriered elejétől szólistaként ismer az ország. Mit csináltál első lemezed megjelenése előtt?

Friderika
Zenei iskolákba jártam, hangképzést tanultam Hajdú Annánál, Sík Olgánál, majd OSZK-vizsgát tettem. A rock színház musical stúdiójában tanultam. Mondhatni készültem erre a pályára. Felvételiztem a Színművészeti Főiskolára, természetesen nem vettek fel. Zenélni kezdtem, standard dalokat énekeltem fél évig különböző formációkkal, klubokban.

Nem volt az én műfajom, abbahagytam. Behívtak a Magyar Rádióba, ahol egy sztárkereső műsorban énekeltem. Olyan énekeseket kerestek, akik még nem voltak felfedezve. A felvételkor a sok fellépőnek lehetőséget adtak azzal is, hogy zeneszerzők elérhetőségeit adták meg. Nekem megtetszett Jenei Szilveszter neve és felvettem vele a kapcsolatot. Kaptam tőle két dalt. 1993 vége felé hírdették meg a Táncdal Fesztivált, melyre Szilveszter is jelentkezett két számmal és engem nevezett be, hogy előadjam a két kompozícióit. Itt adtam elő először a "Kinek mondjam el vétkeimet" című dalt. Innen meg szerintem mindenkinek ismerős a történet. Összegezve, saját zenekarom nem volt.

- Milyen zenéket hallgatsz?

Mindent, ami gospel. Sokat lehet ezekből tanulni. Igazából ezek inspirálnak engem.

- Lemezbemutató koncert lesz?

Kimondottan lemezbemutató koncertet nem terveztem. 1995 óta nem látott a nagyközönség. Elötte nagyon felpörögtek az események, szerintem kellett kicsit pihentetni a hallgatókat. Szinte zöldfülűként csöppentem bele az egészbe, szükségem volt egy kis pihenésre. Nem beszélve arról, hogy lehetőségem nyílt továbbfejleszteni, érlelni a hangom, rutint szereztem.

- A lemezekkel kapcsolatos terveidet elérted?

Friderika
Igen. Általában a lemezek fejlődést mutatnak - nálam legalábbis. 1994-ben nem az én dalaimat énekeltem, hanem kaptam tizennégy dalt. Következett a "Kitörök" című lemez. Megkerestem Gerendás Pétert, mert változatni akartam a zenén, de nem drasztikusan, ezért is maradtam a gitárnál. Azért választottam Pétert, mert az ő latinos zenéi magával ragadják az embert, élni akarást tolmácsolnak.

Következő lemezemen már egy kicsit modernebb hangzás felé fordultam ( Feltárcsáztad a szívem ). Ennek a lemeznek volt a folytatása a "Kincs, ami van". Szerettem volna egy érett, igényes, ugyanakkor modern zenét csinálni és ehhez társak kellettek. Megtalálni Őket pedig nehéz volt, sok időre volt szükségem. Végülis sikerült és nagyon tetszik ez a lemez. Célom, hogy ezeket a dalokat élőben adhassam elő, de ehhez meg kell keresnem a megfelelő zenészeket is.

- Be lehet kategorizálni a lemezt? Meg lehet mondani, hogy konkrétan miről szól?

Semmiképp nem party, nem bébi, és nem az a mondanivalója, hogy "Éljünk a mának.". Az életről szól igazából. A mindennapokról, az én mindennapjaimról szól.

- Mennyire változott a zene hangszerelése, hangzása? Mennyire lett modern?

Szeretem a modern zenéket, a modern hangszerelést, de nekem a zene mindig a hangszerekről szól. Ez a koncepció lobogott a hangszerelők ( Varga Szabolcs, Kassai Róbert ) szeme előtt is. Ők már hallották az előző lemezeimet is és tudták, hogy nekem mi áll jól. Persze a dalok készülésénél ott voltam, és beleszóltam néha a szövegekbe is, melyet Pajor Tamás, Márkus József, Csuka László írtak.

- Klip melyik dalhoz készül?

A Sordino című dalra készítjük el a napokban a klipet, fiatal, magyar stábbal.

- Az eddigi díjaid mellett még mit szeretnél elérni?

Nem szoktam porolgatni és a vitrinbe rakni a díjaimat. Őszintén szólva nem is tudom, hogy hol vannak. A díjak nem inspirálnak. Maximum örömöt szereznek, de nem inspirálnak. Ha visszagondolok, nem is a díjak, hanem az emberek, a színpadok, az emlékek jutnak eszembe. Tehát nem pályázok újabb díjakra.

2001. április 25.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster