Erykah Badu

Az egyetem alatt, Fred nevű albérlőtársa, azt mondta neki mindig,hogy maradjon csöndben. Mindig azt mondta: "Nem akarunk több ötletet!"-mondja Badu nevetve.Az igaz, hogy a magabiztos Erykah bővelkedik ötletekben: egy kis dumcsi a 29 éves soul énekesnővel egyidőben arra késztetne, hogy lépj kapcsolatba a spirituális oldaladdal, és megfőzz egy nagy adag vegetáriánus kaját.A saját út követése bejött Badu számára: az 1997-es bemutatkozó Baduizm című lemeze két Grammy díjat nyert, és első nagyobb filmszerepében, a Cyder House Rules című filmben pedig, lejátszotta a vászonról a már ismert Charlize Theront. Badu nemrég kiadta második, Mamma's Gun című lemezét, amely a soul, a rock, a reggae és a mély személyes dalszövegek tökéletes kombinációja.Miközben pekandiót rágcsál és a hűtőszerelőre vár Dallas-i lakásában, az életről, szerelemről beszél, és visszautasítja azokat a pletykákat, miszerint terhes Common Jr. gyerekével.

Erykah Badu
Az úgynevezett "író-leblokkolás" néha téged is leállított, miközben a Mamma's Gun című lemezeden dolgoztál. Néhány hétről volt szó?

-Néhány hónapról. De nem határidőre dolgozom, hanem inkább "életidőre". Van egy életem, ami nem csak a zenéről szól. Ott van a fiam, Seven ( akinek az apukája Dré az OutKast-ból), aki három éves és az én figyelmemre volt szüksége. Az a szeretet amit neki, a családomnak és a rajongóimnak adok, ugyanonnan ered. A legtisztább helyről, amelyet csak az Isten ismer.Ahová csupán Isten megy. Ezeket a dolgokat megfelelően el kell helyezni.

A "Green Eyes" című számod a Dré-vel történt szakításodról szól.Nem nehéz a turnékon elénekelni ezt a számot?

-Ez André kedvenc száma a lemezről. Nagyon ragaszkodott ahhoz, hogy megcsináljam, mert azt akarta amit én is, hogy az emberek tanuljanak a mi tapasztalatainkból. Ugyanez a helyzet az OutKast "Ms.Jackson" című számával.

A Green Eyes biztosan fájdalmas.

-Nem, mert nem úgy szakítottunk, hogy nem értettünk egyet egymással. Csupán nagyon fiatalok és nagyon szerelmesek voltunk. Annyira szerelmesek, hogy annyit mondtunk: "Legyen egy közös gyerekünk!". Túl fiatalok ahhoz, hogy eldöntsük, hogy tudjuk mi a legjobb nekünk mint egy család.

Tényleg szerelem volt első látásra?

-Ooh, igen.Vagy nem is első látásra. Én egy újságban láttam őt, ő pedig ugyanabban az újságban látott engem.És ugyanúgy éreztünk többezer kilométer távolságban.Nagyon jó arc.Egyik legjobb barátom.

Most jön a turné.Izgulsz?

-Nem, de ideges vagyok mielőtt felmegyek a színpadra.Mély levegőt veszek, elmegyek pipilni, és hagyom az adrenalint áramlani. A közönség néha kételkedik bennem, néha bolondul értem, néha szeret.Mindegy, hogy más mit csinál, az nem változtat a viselkedésemen.Az vagyok aki vagyok és azt csinálok amit csinálok.

Ijesztő lehet az érzés, hogy meg kell nyerj egy közönséget.

-Főleg most, a második nekifutással. Mert amikor először tettem, akkor egy másik bolygóról érkezett királynő voltam. Mindenki izgult.

Mit szólsz ahhoz a pletykához, miszerint várandós vagy Common gyerekével?

-Egyik legjobb barátom a világon, és az én bolygómon az rendben van, ha egy fiú és egy lány anélkül jóbarátok, hogy meghitt barátságban élnek.Ez rendben van. Mindketten meglepődünk mikor ilyeneket hallunk és mindketten nevetün rajta. Néha meg akarjuk alapozni a pletykákat.(nevet). Azt beszéltük, hogy a Soulquarians összes tagja felhív egy újságot, és majd azt mondja, hogy "Nem! Én vagyok az apa!" Ezek a dolgok bántják az embert.Főleg, ha minden nap az van az újságban, hogy ezt meg azt tetted ezzel meg azzal.

Te minden jobb énekesnővel jóban vagy.

-Igen.Jill Scott, Macy Gray.Azok kell legyünk.Tanácsokat adunk egymásnak. Én vagyok az öreg-fej.

29 évesen?

-Hát, igen.Több ideig voltam a zeneiparban mint Jill és Macy.Legtöbbször azonban nem is beszélünk zenéről. Lauryn (Hill) és én főként a gyerekeinkről beszélünk.Ha ilyen csodálatos barátaid vannak, mint Macy, Jill, Lauryn, vagy a Soulquarian-es barátaim Common és D'Angelo, vagy éppen Mos Def és Amir, akkor biztos lehetsz benne, hogy ha valami történik, akkor a következő géppel már itt is vannak. Tartjuk a kapcsolatot egymással. Úgy értem naponta.

Hogyan találkoztok? Valaki csak úgy felhív?

-Lehet, hogy furcsán fog hangzani, de szerintem mi elveszett gyerekek voltunk, akik újra egymásra találtak. A lelkünket mutatjuk a zenében, és halljuk egymást. Mint a rabszolgák, akiket behoztak. Minden törzsnek volt egy saját dobritmusa. Ilyen a mi zenénk is.

Most, hogy egyedül vagy, a világ összes férfija udvarol neked?

-Nem tudom.Lehet, hogy gondolkodnak rajta. (Nevet) Viszont egyiküknek sincs meg a telefonszámom.

2001. március 30.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster