Craig David

Craig David
Craig David két éve még egyike volt a sok százezer angliai főiskolásnak, azzal a különbséggel, hogy ő éjszakánként a lemezjátszói előtt ült, hogy remixeket készítsen, amiket azután egy kalózrádió DJ-jeként játszott le a hallgatóságának.

Később sajátos stakkato éneklési stílussal próbálkozott, amivel két évvel ezelőtt egy londoni klubban felfedezték. Ennek köszönhette, hogy az Artful Dodger underground foprmációval elkészíthette a Re-rewind című klubhimnuszt, ami megnyitotta előtte a popkarrier lehetőségét.

Craig David 1981 május 5-én született Dél-Angliában, Southamptonban, ahol jelenleg is él az édesanyjával. Első albuma Born To Do It címmel tavaly jelent meg, s erről több dal / Walking Away, Fill Mellin, 7 Days, Summer Jam/ is felkerült a nemzetközi siekrlistákra. Így Craig David ma egyike a legnagyobb férfi popsztároknak, s nevéhez immár saját zenei irányzat, a Two-step kapcsolódik. Az In Style riporterének - többek között - erről a stílusról, egyéni ismertetőjegyeiről vagy az öltözködési stílusáról is mesélt.


- Az ön neve összekapcsolódik a Two-Steppel. Mi is ez tulajdonképpen?

David
David: A Two-Step egy ritmus, ami a londoni house és garage szcénában vált népszerűvé. Az egyhangú bum-bumból két basszus beütéssel breakbeatet csináltunk: dum-dum-da, dum-dum-da... De nemcsak Two-Stepet csinálok. Hanem dalszerző is vagyok, s lassúbb balladákat is komponálok.

- Női rajongói különösen ezeket a lassú dalokat kedvelik: koncertjén felszólította valamennyit, hogy kövessék a hálószobájába.

David: Ez talán kissé túl sok elkötelezettség volna egyetlen férfi számára. Erről azonban szó sincs. Ezzel a mondattal csak felfokozott hangulatot akarok kelteni....

- Tehát akkor a hálószobájában semmi rendkivüli nem történik?

David: Dehogynem! Ott komponálok. A hálószobám egyfajta lakó- és dolgozószoba is egyben. Az ágyamnak, a lemezeimnek, a technikai berendezéseknek - mindannak, ami az élethez kell - megvan a pontos helye.

- Még mindig az édesanyjánál él Southamptonban...

David: Még nem költöztem ki tőle. Jelenleg szállodáról szállodára utazom. De ha ki szeretném pihenni magam, akkor hozzá mennék.

- Mi történne, ha most a sapkát lehúznám a fejéről?

David: Kérem, ne tegye! Most éppen egy afro look-frizurát hordok, ami nem néz ki jól.

- Kár. Azt hittem, hogy ilyen sodort tincseket visel. Elvégre ez az ismertetőjegye.

David: Ezek az ún. twistek csak három napig tartanak ki, s minden alkalommal csaknem két órát ülök miattuk a fodrásznál.S időm most nincs erre. De a twistek után nem tudok normális frizurát hordani, ezért a sapka.

- S mit fog viselni nyáron?

David: Jó kérdés. A baseballsapkák sajnos nem állnak jól. Éppen most keresek valami nyári sapkát.

- Próbáljon ki egy marokkói sivatagi sapkát: szellős....

David: Látja, többet kellene utaznom. Jó ötlet, ki fogom próbálni.

- Ujabb ismertetőjegye lehet. Egy biztos, hogy Ön majdnem minden dalában Craig Davidről énekel.

David: Mielőtt azt gondolná, hogy túlértékelem magam: ez nem tudatos. Mindig, amikor egy új dallal elkészültem, a következőket énekeltem: "S ez volt Craig David, egy új fiatal énekes." Ez olyan jópofa dolog volt. A Re-Rewind című dal valószínűleg ezért tett népszerűvé. Amikor az emberek a Craig David all over your body-t éneklik, önkéntelen is megkérdezik: ki ez a pasi?

-Egy 19 éves, tehetséges énekes, nagyon tiszta, visszafogott stílussal. Öltözködésében is ilyen tudatos?

David: Mindig pontosan tudom, hogy milyen stílust kedvelek. De a divattervezőkről fogalmam sincs. Szeretem az egyszerű kényelmes, s nem túl tarka dolgokat. S természetesen a farmert. Fogalmam sincs, hogy ez például milyen márka!?

- Ez Wrangler. Fontos volt az öltözködés, amikor DJ-ként feltünt?

David: Southamptonban DJ-ként nem nagyon érdekes az ember, akkor se, ha feltünően öltözködik. Rendkivül gyorsan kell mozognia, s ezért kényelmes ruhákra van szüksége. Tehát a stílus nagyon sportos.

- Mi ez a nyaklánc, amit mindig a nyakában hord?

David: A szerencse talizmánom. Anyám ajándékozta karácsonyra. A nevem kezdőbetűi - CD - vannak a medálban.

- Mi a legdrágább ruhája?

David: Épp ma vettem egy Calvin Klein kabátot. Ennyi pénzt még nem adtam ki ruháért. De nem tudtam ellenállni neki. Azt mondtam magamnak: Craig egy hosszú, sikeres év van mögötted, most már megérdemled....

- A divat és a vásárlás örömet szerez Önnek?

David: Szeretek szép, különleges dolgokért pénzt kiadni. Sok ruhát kapok ajándékba, de ez így mást jelent. Az embernek így különleges viszonya alakul ki egyes dolgokhoz, ha fizet értük...

- Sajátos tulajdonosi szemlélet. Pucolja például a cipőit?

David: Csaknem mindig tornacipőt viselek, de ezekre odafigyelek. Egy pár Nike 300 márkába kerül. Az ilyesmit nem teszi gyorsan tönkre az ember, s nem

mászik bele a piszokba....

- Fehér zoknit visel. Ez a férfiak esetében stílustalanságra utal.

David: Nem, nem! Nálam ez passzol, a zokni is Nike. Ezeket természetesen nem venném fel Adidashoz. A sportos ruházatnál ez épp úgy van, mint az öltönyöknél. A zakót nem viseljük egy másik nadrághoz. Vagy igen?

2001. március 5.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster