Craig David

Craig David
Craig David két éve még egyike volt a sok százezer angliai főiskolásnak, azzal a különbséggel, hogy ő éjszakánként a lemezjátszói előtt ült, hogy remixeket készítsen, amiket azután egy kalózrádió DJ-jeként játszott le a hallgatóságának.

Később sajátos stakkato éneklési stílussal próbálkozott, amivel két évvel ezelőtt egy londoni klubban felfedezték. Ennek köszönhette, hogy az Artful Dodger underground foprmációval elkészíthette a Re-rewind című klubhimnuszt, ami megnyitotta előtte a popkarrier lehetőségét.

Craig David 1981 május 5-én született Dél-Angliában, Southamptonban, ahol jelenleg is él az édesanyjával. Első albuma Born To Do It címmel tavaly jelent meg, s erről több dal / Walking Away, Fill Mellin, 7 Days, Summer Jam/ is felkerült a nemzetközi siekrlistákra. Így Craig David ma egyike a legnagyobb férfi popsztároknak, s nevéhez immár saját zenei irányzat, a Two-step kapcsolódik. Az In Style riporterének - többek között - erről a stílusról, egyéni ismertetőjegyeiről vagy az öltözködési stílusáról is mesélt.


- Az ön neve összekapcsolódik a Two-Steppel. Mi is ez tulajdonképpen?

David
David: A Two-Step egy ritmus, ami a londoni house és garage szcénában vált népszerűvé. Az egyhangú bum-bumból két basszus beütéssel breakbeatet csináltunk: dum-dum-da, dum-dum-da... De nemcsak Two-Stepet csinálok. Hanem dalszerző is vagyok, s lassúbb balladákat is komponálok.

- Női rajongói különösen ezeket a lassú dalokat kedvelik: koncertjén felszólította valamennyit, hogy kövessék a hálószobájába.

David: Ez talán kissé túl sok elkötelezettség volna egyetlen férfi számára. Erről azonban szó sincs. Ezzel a mondattal csak felfokozott hangulatot akarok kelteni....

- Tehát akkor a hálószobájában semmi rendkivüli nem történik?

David: Dehogynem! Ott komponálok. A hálószobám egyfajta lakó- és dolgozószoba is egyben. Az ágyamnak, a lemezeimnek, a technikai berendezéseknek - mindannak, ami az élethez kell - megvan a pontos helye.

- Még mindig az édesanyjánál él Southamptonban...

David: Még nem költöztem ki tőle. Jelenleg szállodáról szállodára utazom. De ha ki szeretném pihenni magam, akkor hozzá mennék.

- Mi történne, ha most a sapkát lehúznám a fejéről?

David: Kérem, ne tegye! Most éppen egy afro look-frizurát hordok, ami nem néz ki jól.

- Kár. Azt hittem, hogy ilyen sodort tincseket visel. Elvégre ez az ismertetőjegye.

David: Ezek az ún. twistek csak három napig tartanak ki, s minden alkalommal csaknem két órát ülök miattuk a fodrásznál.S időm most nincs erre. De a twistek után nem tudok normális frizurát hordani, ezért a sapka.

- S mit fog viselni nyáron?

David: Jó kérdés. A baseballsapkák sajnos nem állnak jól. Éppen most keresek valami nyári sapkát.

- Próbáljon ki egy marokkói sivatagi sapkát: szellős....

David: Látja, többet kellene utaznom. Jó ötlet, ki fogom próbálni.

- Ujabb ismertetőjegye lehet. Egy biztos, hogy Ön majdnem minden dalában Craig Davidről énekel.

David: Mielőtt azt gondolná, hogy túlértékelem magam: ez nem tudatos. Mindig, amikor egy új dallal elkészültem, a következőket énekeltem: "S ez volt Craig David, egy új fiatal énekes." Ez olyan jópofa dolog volt. A Re-Rewind című dal valószínűleg ezért tett népszerűvé. Amikor az emberek a Craig David all over your body-t éneklik, önkéntelen is megkérdezik: ki ez a pasi?

-Egy 19 éves, tehetséges énekes, nagyon tiszta, visszafogott stílussal. Öltözködésében is ilyen tudatos?

David: Mindig pontosan tudom, hogy milyen stílust kedvelek. De a divattervezőkről fogalmam sincs. Szeretem az egyszerű kényelmes, s nem túl tarka dolgokat. S természetesen a farmert. Fogalmam sincs, hogy ez például milyen márka!?

- Ez Wrangler. Fontos volt az öltözködés, amikor DJ-ként feltünt?

David: Southamptonban DJ-ként nem nagyon érdekes az ember, akkor se, ha feltünően öltözködik. Rendkivül gyorsan kell mozognia, s ezért kényelmes ruhákra van szüksége. Tehát a stílus nagyon sportos.

- Mi ez a nyaklánc, amit mindig a nyakában hord?

David: A szerencse talizmánom. Anyám ajándékozta karácsonyra. A nevem kezdőbetűi - CD - vannak a medálban.

- Mi a legdrágább ruhája?

David: Épp ma vettem egy Calvin Klein kabátot. Ennyi pénzt még nem adtam ki ruháért. De nem tudtam ellenállni neki. Azt mondtam magamnak: Craig egy hosszú, sikeres év van mögötted, most már megérdemled....

- A divat és a vásárlás örömet szerez Önnek?

David: Szeretek szép, különleges dolgokért pénzt kiadni. Sok ruhát kapok ajándékba, de ez így mást jelent. Az embernek így különleges viszonya alakul ki egyes dolgokhoz, ha fizet értük...

- Sajátos tulajdonosi szemlélet. Pucolja például a cipőit?

David: Csaknem mindig tornacipőt viselek, de ezekre odafigyelek. Egy pár Nike 300 márkába kerül. Az ilyesmit nem teszi gyorsan tönkre az ember, s nem

mászik bele a piszokba....

- Fehér zoknit visel. Ez a férfiak esetében stílustalanságra utal.

David: Nem, nem! Nálam ez passzol, a zokni is Nike. Ezeket természetesen nem venném fel Adidashoz. A sportos ruházatnál ez épp úgy van, mint az öltönyöknél. A zakót nem viseljük egy másik nadrághoz. Vagy igen?

2001. március 5.Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster