BJÖRK - Az új lemezem boldogra sikerült

BJÖRK
2000-ben Cannes-ban megnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat, és majdnem elvesztette az eszét.

A tavalyi év számára egy millenniumi bulival kezdődött szülőföldjén, Reykjavíkban, Catherine Deneuve-vel. 2000 pedig úgy végződött, hogy egyes kritikusok szerint idén akár még Oscar-díjat is kaphat. Mindent egybevetve Björk Gudmundsddóttirnek (35) nem telt rosszul a 2000-ik év -- az összes híreszteléssel ellentétben, ami a Dancer in the Dark kiadását követte, amiben Björk először szerepel főszereplőként a filmvásznon, mint Selma, egy anya, aki egyedül neveli a gyermekét és megvakul, miközben megszállottan rajong a hollywoodi musicalekért. Bár Björk azt mondja, hogy többet nem fog színészkedni, a filmhez készített dalát, a Selmasongot a valaha készített legeslegjobb zenéjének tartja.

- Nem viselte meg a pályafutását a film miatti hosszú kihagyás?

BJÖRK címlap
Nem, számomra nagyon fontos volt az a három év, amit a film elkészítésével töltöttem. Deneuve (a film másik főszereplője) elmondta, nagyon szomorú, hogy csak egy filmet csináltam eddig, és ez élete legjobb filmje -- a több mint kilencven közül, amit eddig készített, bár elmondása szerint ez volt a legbrutálisabb élménye is. Vannak olyan barátaim, akik életükben egyszer szeretnének eljutni Afrikába vagy az Antarktiszra, hogy kicsit belehaljanak, ám mégis túléljék...

- Úgy érti, tényleg fel akarnak vállalni mindent és megpróbálják sikeresen túlélni?

Igen, egyszer az életedben egyszer végig kell csinálni valamit rendesen. És az is lehet, hogy nem éled túl. De én túléltem és nagyon büszke vagyok rá.

- Milyen volt együtt dolgozni a Radiohead-es Thom Yorke-kal az I've Seen It All című filmbetétdal elkészítése közben?

Simán ment minden. Úgy, mint amikor találkozol valakivel, és nem kell arról beszélnetek, hogy mit fogtok csinálni -- mesélhetsz akár vicceket is, vagy beszélgethettek az utoljára olvasott könyvről -- mert olyan természetesen megértitek egymást.

- Mit tervez erre az évre?

Egy lemezt és egy turnét. A filmzene miatt aláírtam néhány hülye papírt, miszerint áprilisig nem jelenhet meg az albumom, tehát várnom kell. De már karácsonyra befejeztem. Nagyon meglepődtem: elég boldogra sikerült. Nem olyan, mint az előző albumaim. Érdekes, mert szerintem mind technikai tudásban, mind érzelmileg sokat fejlődtem. Nagyon kíváncsian várom, mi fog történni...

- Mi volt a legjobb cucc, amit tavaly viselt?

Ami most is rajtam van: a cipőm. Egy londoni balett-boltban vettem, és csak úgy csillognak. Mint a diszkógömbök. Úgy néz ki, mintha négy mérettel nagyobb lenne rám, mert esőben is hordtam ... de nagyszerű. Nagyon kényelmes.

2001. február 27.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster