Enya - A Day Without Rain

Enya
Enya dalaiból árad a harmónia, a nyugalom. Lemezeiből több mint 44 milliót adtak el világszerte, ezzel messze ő a legnépszerűbb ír énekesnő, eddigi karrierje során négyszer jelölték Grammy díjra, ebből kétszer elnyerte a legjobb New Age albumnak járó szobrocskát. Zenéjét olyan világhírű filmekhez használták, mint az L.A. Story, a Zöld kártya, az Ártatlanság kora, a Far and Away és a nálunk áprilisban bemutatásra kerülő, Sweet November, Keanu Reeves főszereplésével.

2000 novemberében, három éves kihagyás után jelent meg A Day Without Rain című albuma, melynek dalait Roma Ryan szövegíróval közösen szerezte, a felvételeknél pedig Nicky Ryan producer segédkezett. A hosszú stúdiómunkálatok alatt Enya játszotta fel a lemezen hallható összes hangot, beleértve a vokál szólamokat is.

Új kislemeze megjelenésének apropójából egy esős, szürke bécsi délutánon kérdeztük karrierjéről, terveiről, dalairól.

- Dalaiddal egy egészen új stílust teremtettél, szinte az első pillanatokban fel lehet ismerni őket, annyira jellemzőek rád. Mik vannak rád hatással, milyen zenét szeretsz hallgatni?

- Elsősorban a klasszikus, ír és kelta népzene az, ami meghatározza a zenei világomat. Ezen nőttem fel, a szüleim is zenészek voltak, ezek a dalok kisgyermek korom óta a mindennapjaim részei. Ugyanakkor a producerem, Nicky egy egészen más szempontból közelíti meg a zenét, az ő gyökerei inkább a Beatles és más pop-rock zenekarok felől indulnak.

- Milyen hangszereken játszol?

- Elsősorban billentyűs hangszereken, főleg szintetizátoron és zongorán. Amikor elkészült a lemez és meghallgattam, észrevettem, hogy elég sok vonós is szerepel rajta.

- Nehéz lehet mindezt élőben is visszaadni. Igazából még sohasem koncerteztél, bár játszottál már a pápa, a svéd király és az angol királyné előtt is, de vannak terveid igazi, élő fellépésekkel kapcsolatban?

- Természetesen izgalmasnak találom a feladatot és nagyon sokat töröm a fejem, foglalkoztat a kérdés. Tény, hogy valóban nehéz lesz, főképp azért, mert egy komoly zenekart összeverbuválni, hosszú ideig próbálni, nagyon komoly és precíz szervezőmunkát is igényel, de nem adom fel ezirányú álmaimat, lehetséges, hogy az év vége felé megpróbálkozok - ha mást nem is, de egy élő videó vagy tv felvételt összehozni.

- A sok stúdió munka után nem tartasz attól, hogy fizikailag is szemben fogsz állni a közönséggel?

Enya
- Nem, ettől nem tartok, úgy érzem, fel vagyok készülve rá, hisz a promóciós munkát is szeretem csinálni, szeretek emberek előtt beszélgetni a zenéről, nagyon szenvedélyes tudok lenni, ha erről van szó. Amikor játszanom kell, teljesen kikapcsolok, és a hangokra koncentrálok. Bár rengeteg levelet kapok rajongóktól, az igazi mégiscsak az lenne, ha élőben kaphatnék visszajelzést tőlük, és ez igazán a koncerteken lehetséges.

- Nagyon sok mozi zenéjeként is felhasználták a dalaidat. Várható esetleg, hogy egy film egész zenéjét megkomponálod?

- Nyitott vagyok mindenre, de addig, amíg az album promóciója tart, semmi mással nem szeretnék foglalkozni, ez köti le minden energiámat. Sokan kérdezik, mi tart olyan sokáig, miért van az, hogy egy-egy lemez évekig készül, és én erre mindig azt mondom, hogy semmi sincs, ami sürgetne, teljesen szabad kezet kaptam, ez az óriási előnye annak, hogy saját stúdióban dolgozhatok. Annyi időm van a kísérletezgetésre, hogy van, hogy egy hétig egyetlen használható dologgal sem készülök el, csak egyszerűen próbálok újabb és újabb hangszíneket, zenei fordulatokat. Nem állnak sampling cd hegyek a stúdiómban, minden az én művem, és ez mind mind rengeteg időt és odafigyelést igényel. Nem tudok tehát egyszerre a saját nagylemezemmel és egy teljesen más irányú filmzenével foglalkozni.

- Azért ha felkérnének, vállalnád?

- Sok függ attól, hogy milyen a film. Látnom kellene ahhoz, hogy el tudjak benne mélyedni, és szeretném tudni, hogy ki készíti, milyen a stáb, hogy dönteni tudjak. Természetesen semmi elől nem zárkózok el.

- A dalszövegeket Roma Ryan írja. Mennyire állnak hozzád közel? Fedik-e a te érzés- és gondolatvilágodat?

- Roma nagyon jó barátnőm, nagyon nagyon sok közös van abban, ahogyan gondolkodunk, hasonló dolgok érdekelnek engem is, mint őt. Sokat merít a mitológiából, vallásból, és mindig nagyon el tudja találni, hogy egy-egy dal hangulatához milyen szöveg illik.

- Vallásos vagy?

- Keresztény vagyok, de inkább a spirituális része fog meg. Az, amikor belépek egy templomba, megszáll az a mennyei nyugalom.

- Manapság nagyon sok új irányzat, stílus virágzik, van-e olyan, ahol szeretnéd magad kipróbálni? Esetleg remixeket készíteni, készíttetni?

- Tényleg nagyon sokszínű a paletta, de én nem tudok "ilyen" vagy "olyan" stílusban zenélni. Én ÉN vagyok, ez az, amihez én értek, ez jön belőlem természetesen és szerencsére megadatik az a szabadság, hogy senki nem parancsol a stúdióban, nincsen senki, aki azt mondaná, "ez mind szép és jó, DE...", és ehhez ragaszkodom.

- Egyre több ír zenekar lesz népszerű, a U2 például három Grammy díjat is nyert idén. Fontosnak tartod, hogy a hazádból származó zenék a világ más pontjain is ismertek legyenek?

- Igen, hihetetlenül nagy a jelentősége, mert látom, hogy ezzel inspirálni tudjuk az embereket, főleg a fiatalokra van óriási hatással, és nagyon boldog vagyok, amikor azt hallom, valaki miattunk fog hangszert és kezd zenélni. Mindig ápoltam az ír kulturális gyökereket, és az, ha vannak követőim, a legjobb dolog, ami történhet.

- Több millióan ismerik dalaidat, ám a magánéletedről nagyon keveset, szinte semmit sem tudunk. Tervezel-e családot, annyira békés-e a privát életed, mint amilyen érzésvilágot a lemezeid sugallnak?

- Igyekszem nem belekeverni a magánéletemet a közszerepléseimbe. Persze nekem is vannak rossz napjaim, nem felhőtlen az én életem sem, de a zene sokszor segít, hogy kikapcsoljak.

Néha azért elgondolkodom azon, hogy mi mindent áldoztam fel a karrieremért, a család talán egy ilyen dolog.

Chrish


Kapcsolódó linkek:

Enya web oldala

2001. február 26.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster