Botos Eszter -Teljes bizonytalanságban

Botos Eszter
A Kifutó révén lehetőséghez jutott Botos Eszter 13 éves kora óta tanul énekelni. Kivételes hangjával 16 évesen állt először színpadra. Gondolhatnánk, hogy első albuma és az azt kísérő dolgok jókedvűvé tették, boldog. Nem így van. Eszter a három éves lemezkészítés alatt talán minden buktatóval találkozott, ami zenész és kiadó között felmerülhet. Egy mosolygós, optimista fiatal lány helyett, egy nagyon is reális gondolkodású énekesnővel beszélgettem.


- Azt szokták mondani, hogy a legnehezebb a szólóéneklés, s főleg akkor, ha az előadó nő. Te mennyire érzed így?

- Én világéletemben szólistaként tűntem fel, akár a vendéglátóban, akár a profizmusban. Nem tudom. Én jól érzem magam a bőrömben.

- Nem nehéz megtalálni egy embernek az arculatát? Nem gondoltál arra, hogy egy együttesben könnyebb lenne?

- Biztos könnyebb úgy színpadra lépni, mert támaszt ad az, hogy többen vannak a színpadon. Én jól érzem magam szólistaként.

- A Kifutóban a No doubt egyik dalát énekelted. Mennyire hasonlítasz annak az énekesnek a karakteréhez? Ő elég határozott, lázadó szellemű nő.

- Én megmondom őszintén, hogy azt az egy számot ismerem tőlük a mai napig, ez a Don’t Speak. Szerintem semmi közünk egymáshoz.

- És akkor miért pont ezt a dalt választottad?

- Én bementem, mint kis pacsirta, hogy Whitney Houstont szeretnék énekelni. Megkérdezték, ismerem-e a No Doubt-tól a Don’t Speak című számot. Mondtam, hogy igen. Megpróbáltam, s ezt énekeltem. Végül is ez jó választás volt, mint utóbb kiderült.

- Nem gondoltad, hogy kitartasz az elhatározásod mellett?

Botos Eszter
- Nekem akkor mindegy volt, mert egyrészt anyukámék neveztek be. Volt egy meghallgatás, s azt mondtam jó, megyek. De különösebben nem érdekelt a dolog.

- Te más szempontból is könnyen befolyásolható vagy?

- Én nagyon makacs vagyok. Nem hiszem, hogy befolyásolható lennék.

- Megjelent a lemezed, kijött egy klip. Hogyan tovább? Koncertek, vagy más? Mennyire reklámozzák, támogatják ezt a lemezt?

- Szerinted reklámozzák az albumot?

- Nem, csak egy-két helyen láttam róla valamit.

- Nem reklámozzák az albumom, legalábbis nem eléggé. Most attól függetlenül, hogy újságokban megjelenik rólam egy-két cikk, nem történik semmi. Ezek azonban nem igazán promóciók, ezt mindenki tudja.

- Milyen terveid vannak, ha nem jön össze?

- Mindenképp az éneklés mellett maradok. Nagyon úgy néz ki, hogy külföldre megyek. Talán saját erőből fogok kiadni egy lemezt pár év múlva. Egyenlőre a körülmények nem adottak, én nem tudok promóciót szerezni magamnak.

- Külföldön milyen jellegű zenére gondoltál? Bárokban énekelnél?

- Hajóra gondoltam. Én régen vendéglátóztam, amit egyáltalán nem szégyellek, mert számomra jó érzés volt; jobb, mint most.

- Miért?

- Valószínűleg azért, mert a profizmusba nem kerültem be olyan szinten, hogy azt mondjam, hú de „happy”. Én nagyon is szerettem a vendéglátást, de jött a lehetőség a kiadóval, hogy lemezem jelenik meg. Erre teljesen beindultam. Három év után jelent meg a lemez, mert ugye image választás, stílus,stb. S ez sült ki belőle, ami számomra nagyon jó, mert ez az én stílusom. De lehet, hogy az emberek nem veszik. Megszokták ezt a tipikus disco zenét. Ami persze nem baj, mert én is meghallgatom.

- Mennyi időt adsz a lemezednek?

- Kell, hogy lássam mennyire pezseg az élet körülötte. Igaz, vannak fellépések, csak kevés. Kell, hogy legyen az embernek egy jó menedzsere, aki elintézi, hogy legyen minél több fellépése. Amíg ez nem történik meg, addig engem nem fognak megismerni. S most nem azt akarom, hogy fél év múlva ismerjen minden második ember.

- Ezt a menedzserednek is elmondtad?

- A menedzseremnek? Menedzserem az nincs.

- Ez elég furcsa, mert egyes előadók mögött komplett menedzsmentek működnek.

- Igen. Van egy új zenekar, ami profi módon reklámoznak. Nálam ez nem történik meg; nem érzem a pörgést.

- A kiadó a reklámozással egyáltalán nem foglalkozik? Mert ugye három éves munkát fektettek a lemezbe, mint mondtad. Ők nem próbálnak segíteni?

- Erre inkább nem mondok semmit.

- Szóval teljes a bizonytalanság…

- Igen, teljes a bizonytalanság.

- Mit gondolsz, lehet ezen a helyzeten változtatni?

- Biztos, hogy lehet, ha az ember anyagilag bebiztosítja magát. Mondjuk önerőből kiad egy lemezt. Azzal kapcsolatosan biztosan minden úgy fog alakulni, ahogy kell. Addig marad a hajózás, mint lehetőség.

- A vendéglátós éneklés ugyanúgy boldoggá tesz?

- Attól, hogy nem ismernek név szerint, látom az emberek arcán, tetszik-e nekik az, amit csinálok, s ez nekem öröm. Ez a lényege az egésznek!

Ujvári Barbara

2001. február 22.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster