Cotton Club Singers - Kozma Orsi beszállt

Cotton Club Singers
Fiatal, energikus, jókedvű. Mostanában Manhattan Transfer-t és Björköt hallgat, aki egyébként régi kedvence. Szinte semmiben nem különbözik más huszonéves lánytól, csak annyiban, hogy ő énekesnő: Kozma Orsi. Biztosan sokaknak ismerős ez a név a Jazz+Az kapcsán, s az arc is beugrik mellé. Mostantól Orsit azonban a Cotton Club Singershez kell kötnünk, hisz nemrégiben oda "igazolt".

- Úgy általában az emberek a Jazz+Az-ból ismernek, amelynek a feloszlása óta eltelt egy év. Voltak olyan pletykák, hogy szólólemezed lesz; de a legújabb hír az, hogy a Cotton Club Singer tagja vagy. Az eltelt egy év alatt mi történt?

- A pletykák igazak, mert én tényleg készültem a Jazz+Az után a szólólemezre, csak annyira változó ritmusban haladt, meg közben kiderült, hogy végül is nem is tudom, hogy mit akarok igazán. Tehát nagyon sok minden tetszik… Elindultunk Borlai Gergővel és Jamie Winchesterrel egy úton, s születtek is dalok, de közben rájöttem, több kell annál, minthogy az ember elénekel dalokat, amiket megírtak neki.Bár én is írtam egy számot, de ennyi nem elég, hogy felvállaljam magamat. Ahhoz, hogy legyen elég mondanivalóm az embereknek, ahhoz én most még nem vagyok eléggé kész. Nem vagyok érett arra, hogy legyen egy lemezem. S pont a tépelődés idején kaptam Boldizsár telefonját, hogy elvállalnám-e ezt a Cotton Club Singerses dolgot, hogy én lennék-e az új tag. Kis gondolkozás után rábólintottam. Tehát úgy is vehetjük, hogy akkor én most megfutamodtam a saját lemezem munkálatai elől. S ha így vesszük, ilyen sarkítottan, akkor ez valahol igaz is. Így most pihentetem ezt a szóló dolgot. Megvannak a számok, nem akarom abbahagyni, s egyszer még meg akarom csinálni a lemezemet.

- Gondolom ez azért is van, mert több stílusú zenét szeretsz. Amikor vokáloztál, akkor is elég különböző stílusú előadóknak dolgoztál.

Cotton Club Singers
- Igen, de hát azért közben rájöttem, hogy le tudom szűkíteni a kört. Azért egy bizonyos határon belül tudom, hogy mit szeretnék. Széles körben vokáloztam, de az biztos, hogy például diszkó-lemezt nem csinálnék. A Cotton Club Singers-szel való kapcsolatnak örülök, mert nagyon tisztelem a munkájukat. Élőben játszanak… s ez nagy kihívást jelentett számomra, hogy egy új stílusban próbáljam ki magamat. Szoprán szólamba hívtak, s eleve olyan hangokkal is meg kellett szólalnom, amit régebben nem nagyon gyakoroltam. Tehát rákényszerültem arra, hogy megint eljárjak énekórákra és a stílussal is ismerkedem, rengeteg számot tanulunk meg együtt. Illetve, itt is megvan az a vokális együtténeklés, amit én mindig is szerettem, s szólóban is meglehet mutatkozni. Ez majdnem ugyanaz a felállás, mint a Jazz+Az-ban, hisz ott is énekeltünk közösen kórusban, meg külön-külön is.

- Volt már fellépés a zenekarral?

- Hajjaj… már igen.

- Milyen volt az első fogadtatás? Aki ismeri a Cotton Club Singers-t, az tartott kicsit az új formációtól, nem?

- Nagyon pozitívan fogadtak az emberek. Tényleg köszönöm is mindenkinek, hogy ennyire elfogadtak. Én nem tudom… biztosan siratták az Adriennt, de úgy érzem, én nem okoztam csalódást. Mi szerintem teljesen mások vagyunk. Más a hangom, máshonnan jöttem, más típusú ember vagyok így kinézetre is… de ezt a másságot szerintem elég jól fogadták az emberek, s végül is amitől tartottam, hogy kilógok ebből az új közegből; vagy a hangommal, vagy a stílusommal, vagy az arcommal, vagy nem tudom mivel… az nem igazolódott be.

- Akkor most teljes energiáddal a Cotton Club Singers-re koncentrálsz…

Orsi
- Igen, most ez a legfontosabb. Február 16-án lesz a Kongresszusi Központban egy nagyszabású koncert, amire már nagyon jól fogynak a jegyek. Én buzdítok mindenkit, hogy február 2-ig vegyen jegyet, mert addig akciósan lehet hozzájutni… persze utána is vegyenek! Másfél-két órás produkcióval készülünk, aminek körülbelül a fele teljesen új számokból áll, persze a régi nagy slágerek mellett. Tehát a négy gengszter az biztos, hogy lesz; de abszolút fel szeretnénk frissíteni a repertoárt, hogy meglepjük az embereket… Nem csak a személyemmel, hanem mással is.

- Új lemezzel is készültök?

- Igen, lesz új lemez szeptemberre. Nem akarjuk elsietni, mert azért még tapasztalgatjuk egymást. De gondolom azok a számok is rajta lesznek, amik elhangzanak a februári koncerten. Meg gondolom a 2x2 és a Szól a jazz című szám, amit már lehetett tőlünk hallani. Most több magyar dalt adunk elő, hogy még szélesebb körben megismerhessenek minket. Magyarra lefordíttatunk egy-két szöveget, illetve ha lesznek saját számok, akkor azok is magyar nyelvűek lesznek. Én abszolút szorgalmazom ezt, mert a magyar közönségnek magyarul kell énekelni, bár a nagy standardeket angolul érdemes énekelni.

- Országos turnét terveztek?

- Igen, már négy vidéki helyszín megvan: március 20. – Paks, április 3. – Szeged, április 9. – Békéscsaba, április 24. – Szekszárd. Illetve, megyünk egy nagyon rangos németországi jazz fesztiválra, ahol elég nagy sztárok fognak fellépni. Ez április végén lesz. De rendszeresen fellépünk az Old Man’s-ban is.

- A Jazz+Az-os lányokkal tartod a kapcsolatot?

- Persze, Eszterrel és Dórival eljárunk egymás koncertjeire, hetente beszélünk, találkozunk. Abszolút barátnői viszony van köztünk, s úgy néz ki, hogy a nyáron fogunk együtt dolgozni. Egyébként régebben volt már közös fellépésünk Eszter zenekarával, a Szörppel. Ő rendszeresen el szokott minket hívni egy-két szám erejéig. Így a közös éneklés sem maradt abba.

- Vokálozni még fogsz, vagy most már teljesen az énekesnői oldalon maradsz? - Vokálozni is szívesen megyek, ha elhívnak, igaz már nem mindenhová. Én nem tartom ezt pejoratív dolognak, s én nagyon szívesen segítek. Nagyon szeretek stúdióban dolgozni, mint háttérénekes. Én továbbra is szeretem ezt a szakmát, s én nem gondolom azt, hogy ez a Jazz+Az és a Cotton Club Singers után alábbvaló feladat volna.

(link ajánlat: cottonclubsingers.index.hu)

Ujvári Barbara

2001. január 26.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster