Mick Hucknall

A kis vörös kakas

Mick Hucknall
Mick Hucknall, a Simply Red énekese 2000-ben egy meghökkentő című albummal - Love and The Russian Winter - lepte meg rajongóit, akik régóta várták a különc popsztár lemezét. Az alábbi interjú, amely a Stern munkatársaival folytatott beszélgetés alapján készült, érdekesen világít rá a különös cím hátterére, s Mick Hucknall személyiségére.

- Mr Hucknall, Önre, mint éneklő búsképű lovagra emlékezünk: amikor dalba rejtette Diana hercegnő halála miatti könnyeit vagy elsiratott egy-egy nagy szerelmet. Új albuma sokkal vidámabb hangvételű. Miért ez a változás?

Hucknall: A munkám révén lassan sikerült egy sötét lyukból kikecmeregnem. Természetesen annak a felismerésnek az erejével, hogy az életem mélypontjai elől továbbra sem menekülhetek el.

- Nagyon praktikus: a dalszerzés, mint pszichoterápia.

Hucknall: Én az új dalaimat inkább a pozitív irányba történő elmozdulásnak látom. Erre már az album címe is utal: Love and the Russian Winter - két szimbolikus fogalom az ezredvégen.

- Ezt részletesebben is ki kell fejtenie.

Hucknall: A szeretetnek a civilizációnkban különleges jelentősége van, s lesz is az új évezredben. Emellett áll az orosz tél, amely olyan zsarnokokat is, mint Adolf Hitler, legyőzött. A természeti jelenség nélkül ma másképp festene a világ. Az én nagyanyám zsidó volt: így én sem léteznék...

- Hat albummal és több, mint 40 millió eladott hanghordozóval a háta mögött hogyan él együtt a gazdagsággal egy fodrász fia, aki a manchesteri munkásnegyedből származik?

Hucknall: Mindenesetre nem verem el mindenféle sznob különcségekkel. Mindegyik barátomnak rendes munkája van, s a hétköznapi valóság talaján állnak.

- A nyolcvanas években Thatcher kormányát bírálta, később pedig Tony Blair harcos támogatója lett...

Hucknall: Mindig is a balközép támogatója voltam, aki nem áll messze a kommunistáktól. A szélsőbal ma legfeljebb a fantáziavilágban él. Tony okos volt: tudomásul vette, hogy a szabadpiac szabályait el kell fogadnia.

- Időközben a szociális kérdésekben mutatott beavatkozásai miatt elfordultak tőle. Ön nem?

Hucknall: Sajnos, az emberek emlékezete rövid, s elfelejtették, hogy Nagy-Britannia milyen problémákkal küzdött, mielőtt Tony hatalomra került. Ezeket nem lehet egyik napról a másikra megoldani. Szerintem fantasztikusan jól csinálja a dolgát.

- Még mindig ad tanácsokat a miniszterelnöknek?

Hucknall: Pontosan erről beszélt Bill Clintonnak is! Egy fogadáson rám mutatott, s azt mondta: „ Ez az az ember, aki leveleket küldött, s mindig bátorított, amikor valami újat kezdtünk elé. Soha nem fogom ezt neki elfelejteni."

- Az Ön dalai miért nem foglalkoznak szociális témákkal.... miért csak a szerelemről szólnak?

Hucknall: Emlékszem pillanatokra, amelyeknek hihetetlen ironiája volt: például amikor százak táncoltak Tchatcher konzervatívjai közül a pártkongresszuson a Money's To Tight To Mention című dalomra, amikor csak a zenét hallgatták, s nem a dal szövegét, amely akkor támadás volt a pénzarisztokrácia ellen.

- Miközben Jason Kay, egy másik feketehangu fehér rekordokat döntöget, az Ön karrierje megállt. Vagy nem féltékeny a Simply Red utódaként emlegetett Jamiroquai sikerére?

Hucknall: Az én zeném sokkal változatosabb, mint a Jamiroquai-é. Ők elsősorban olyan dalokat írnak, amelyeket a nyolcvanas évek funk zenéje befolyásol. Én viszont merítek a dzsesszből,a reggae-ből,a bluesból, a rockból és a house-ból is. Ez a siker titka.

- Az USA-ban, a világ legfontosabb zenei piacán soha nem volt sikeres....

Hucknall: ... mert ott sokkal inkább skatulyákban gondolkodnak. Nevezzenek meg az én korosztályomból egyetlen előadót, akinek tartós sikere volt Amerikában? Nincs ilyen! George Michaelnek sem volt sikere, nekem sem....

- Jason Kay-nek viszont igen! Ú az igazi „soul man"?

Hucknall: Egy mitosz, semmi több. A fehér soul énekesről szóló dumákat ki nem állhatom. Aki ilyesmiről fecseg, annak fogalma sincs, hogy Nyugat-Európa régóta egy etnikailag kevert társadalom, számos kulturával. A Simply Red ezen belül alakította ki a sajátos zenéjét. Én nem hasonlítok senkihez, s nem is másolok senkit.

- Ritkán elemeztek ki úgy popsztárt, mint Önt. Ráismer önmagára ezekben az elemzésekben?

Hucknall: Minden elemzést el tudok fogadni. De nem mondhatnám, hogy hasznomra válnak. Nem látom hírességként magamat. Ezért nagyon idegesít a médiákban a felhajtás. Madonna kétségtelenül zseni önön piacosításában. De én nem akarok hozzá hasonló lenni.

- Ugyanakkor mégis játszik egyfajta játékot: minden héten egy új lány, aztán pedig a szakítás után a nagy nyilvánosság előtt „szenved".

Hucknall: Ez csak ködösítés. Ami ebben a játékban örömet okoz, hogy így a média nem lát a kulisszák mögé. Az újságírók,mint a birkák tolongnak, de nem képesek valójában a dolgok mögé látni. S hiába fotóznak le minden jó megjelenéső nővel, akkor sem fogják tudni, hogy ki valójában Mick Hucknall?

2000. december 27.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster