Roy és Ádám, új tagokkal

Roy és Ádám
Változnak az idők, változik a forma, a felállás is egyes zenekaroknál, így Roy és Ádáméknál sem volt ez másként. A már 1994 óta együtt zenélő fiúk túl vannak egy Huszka Jenő díjon és egy "Az év énekese" címen. Két év alatt tizenegy válogatás albumra kerültek fel slágereik, és 300.000 ember előtt is zenéltek már. De még naphosszat sorolhatnánk a fiúk sikereit.Royal és Ádámmal beszélgettünk.

Nem is olyan régen tagcsere történt. Kifejtenéd ezt bővebben?

A fiatal zenészek, akik velünk egykorúak, általában nincsenek "leláncolva", mindenhol, ahol lehetőség nyílik, játszanak. És senki sem tesz a zenekarokkal kizárólagosságot. A barátságon kívül természetesen pénzről is szól a dolog, ami teljesen érthető, így, ahol jobb ajánlatot kapnak, ott kötnek ki. Ebből nagyon sok probléma adódott, mert ha hirtelen mennünk kellett volna valahova fellépni, vagy próbálni, és mindig helyettesítette őket valaki. Ez így nem működött normálisan, és két olyan stabil tagot kerestünk, akikre hosszútávon lehet számítani. Még ez annyira nem biztos, de lehet, hogy zenekarrá válik a csapat. Most tehát négyen vagyunk, mert az Up! zenekarból Mózsik Imre és Papp Szabi, a basszusgitáros és a dobos lett a társunk. Annak idején még én is az UP! - nál kezdtem, bár akkor még ők nem voltak tagok. Nagyon tehetségesek, jól dolgoznak, játszanak. Most, hogy így együtt vagyunk, feléledt bennem a "Trams feeling", mert nagyon jó hangulatú bulik vannak a koncerteken, fellépéseken. És szeretnénk, ha ez megmaradna.

 A szerződést is megkötitek?

Szerintem nem kerül rá sor, mert vagyunk annyira jó barátok, hogy erre nincs szükség. Lehet, persze, hogy kéne, de szerintem felesleges.

1998-ban került a boltokba a "Tartsd életben" című lemez, amiben az élő zene fontosságáról zenéltek. Már évekkel ezelőtt is "harcoltatok" a playback ellen. Szerinted hol tart a magyar zenei élet?

Szerintem a produkciók 70 % - a értékelhetetlen, ami nem azért van, mert annyira rosszak, hanem mert mindenki a megélhetésért, a pénzért zenél, és nem próbál meg muzsikával foglalkozni, nagy dalokat írni és nem kockáztat. Szinte minden a tutira próbál menni, és ettől rossz az egész. Kevés az ötlet, a valóban minőségi munka, sok az igénytelen zene, amit főleg a dalszövegekből lehet megállapítani. Az egyszerű, silány szövegeket könnyebb megjegyezni. És a magyar mentalitás meglátszik a lemezeladások arányán.Ez nagy kár.

 S merre tart?

Nehéz meghatározni, mert külföld mindig is nagy hatással volt Magyarországra. A német hullám pl. elérte hazánkat, és nagy mértékben befolyásolta az embereket.

De az biztos, hogy mindig lesznek jó zenészek és jó zenekarok, de hogy mennyire fognak ők dominálni, azt nem tudom. Most nem érdemes erről beszélni.

December 17-én este 8-kor lesz az első Roy és Ásám Club, amelyet a Long Time Clubban tartotok. Ezzel közelebb hozzátok a rajongótábort? Milyen rendszerességgel tartjátok majd?

Az egyik oka az, hogy még a Tramps idején is volt ilyen clubbunk, bár az kizárólag koncert volt, havi rendszerességgel, amin mindig nagy volt az érdeklődés. Mióta nincs, nagyon hiányzik mindenkinek a klubzenélés.

A másik, hogy szeretnénk egy kicsit közelebb kerülni a zenét kedvelőkhöz, a rajongókhoz. Azokkal, akik kiváncsiak ránk, akik szeretik a zenét, szeretnénk kapcsolatot tartani a klubbon keresztül. Eddig ez nem működött tökéletesen, bár a honlapunkkon volt egy üzenőfal, ahová az érdeklődők írhattak nekünk, de sajnos időhiány és egyéb okok miatt nem tudtunk mindenkinek válaszolni. Ezért találtuk ki, hogyha valaki lejön a klubba, akkor bármilyen kérdést fel lehet tenni személyesen. Illetve nagyon sok mindent meg lehet tudni rólunk. Minden hónapban, egy este - ami sajnos még nem dőlt el véglegesen, pontosan mikor - lesz egy beszélgetős rész, ami kb. egy-két órán keresztül tart majd, illetve ezután egy koncert. Természetesen az egész nagyon laza lesz, nincsenek megkötések, feltételek. Sok zenész barátunk, így Bence is eljön majd ( a 10 éves kissrác, aki a fiúk legutóbbi videó klipjében szerepelt ), úgyhogy szerintem egy nagyon jó hangulatú dolog lesz belőle.

 Alkottatok valami karácsonyi muzsikát?

Az idén sem.meghagyjuk a többi popcsapatnak, akik kihasználják ezt a lehetőséget, hogy minden karácsonykor kötelező jelleggel kell írniuk valamit, ami erről szól. Annak ellenére egyébként van egy nagyon jó karácsonyi dalunk, ami még a Trapms-es időben született, de azt majd nyáron fogjuk szerintem kiadni.(nevet)

Szilveszter?

A Tramps-es időkben mindig állandó helyeken játszottunk, egész estés koncertek voltak,ma már ez nem így megy; egész estés rohanás van.

Tavaly nagyon jó buli volt a Blaha Lujza téren, ahhoz képest, hogy majd szét fagytunk, rengetegen voltak, és jó közönség volt. Az idén még nem tudjuk, merre megyünk,

Mi vár rátok 2001-ben?

Nagyon kemény év lesz. Mivel új lett a zenekar, nagyon jó hangulat uralkodik, és Tramps-es időkre utal. Egyre több és jobb koncertekre számíthat a közönség. Vannak terveink; új album a tavasz folyamán, és nyáron egy komoly turné jellegű dolgot csinálunk.

 Mit üzentek a rajongóknak a következő évre?

Mi általában a zenénken keresztül üzenünk nekik. Főleg a dalszövegeket figyeljék, mert sokmindent elárulnak. Mi őszinték vagyunk, igyekszünk mindig is az igaz dolgokat énekelni. Mi így igyekszünk elnyerni a közönség szimpátiáját.

Tegnap voltunk valahol egy kicsit kikapcsolódni, és ott mondta valaki, - nagyon tetszett, - hogy "válogasd meg a kedvenceidet.".

Varga Fruzsina

2000. december 13.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster