De szükség van rájuk

Az Amber Smith zenekar
Az Amber Smith zenekar úgy egy évvel ezelőtt állt össze. A négy fiúból álló csapat az idén, februárban adta ki első albumát, "Nincs szükség ránk" címmel. A zenekar első számú embere Ponikló Imre, akiről kiderül egy s más, például, hogy nélküle nem is létezhetne az Amber Smith.

- Fiatalok vagytok, mióta foglalkoztok zenével?

- Hm, az túlzás, hogy fiatalok lennénk, ami legalább is engem illet., sajnos. (hehe) Mindannyian több éve zenélünk, voltak már zenekaink is, több-kevesebb sikerrel. Én 1996 óta zenélek komolyabban.

- Miért csak alkalmi formációnak indult a zenekar?

- Én az Amber Smith előtt a Fanzine zenekarban gitároztam, zeneszerzősködtem...szóval az egyik fele voltam az ottani "kreatív zeneszerző páros"-nak, de az éneklés nem az én feladatom volt. Tulajdonképpen eszembe sem jutott, hogy énekeljek...teljesen természetes volt a számomra, hogy más egészíti ki a dalokat, amiket írtam. Nem is volt ilyen ambícióm. Aztán lassan megváltoztak a dolgok. Írtam néhány komplett dalt, szöveggel együtt, amik túl személyesek voltak ahhoz, hogy más énekelje. Megmutattam pár embernek, és mindenki bíztatott, hogy énekeljek én, sokkal jobb lenne, stb...persze így is eltelt két év, mire összeszedtem a bátorságom, hogy megcsináljam a dalokat rendesen. Azon kívül, - mint mindenki, - láttam az esélytelenséget a magyar "popbizniszben". Nagyon mehetnékem volt, de tudtam, ha kimegyek külföldre, nem vihetek ki egy anyagot úgy, hogy "ez vagyok én, illetve nem teljesen, mert félig egy másik ember keze is benne van...de az ott, az én vagyok, meg itt ez a gitár". Szóval ez is egy lökés volt. Felveszem a dalaimat, amiket én írtam, én énekelek, én gitározom, zongorázom...és letehetem az asztalra: ez vagyok én, Poniklo Imre. Tulajdonképpen az Amber Smith egy szóló-projekt, a név csak egy álnév, ami mögé elbújhatok...én vagyok a zenekar, csak ezt nem szeretem hangoztatni, mert a zenésztársaimat azért jóval többre tartom, mint session-zenészek. Ők is kiveszik a részüket. Ezt viszont még akkor nem tudhattam, tényleg úgy indultam, hogy kimegyek, és akár évekig ott leszek...tehát így volt fair.

Mondtam a többieknek is, hogy segítsenek ezt a lemezt felvenni, aztán mindenki csinálhatja tovább a dolgát. S ha bejön a dolog, megkérem őket, hogy folytassuk.

- Nehéz volt összerázódnotok?

- Egyáltalán nem. A basszusgitáros, Örményi Ákos már a Fanzine-ben is velem zenélt, Egyedi Péter és Földes Ádám pedig segítőkész volt, Péternek meg igazán tetszett a zene (legalábbis ezt mondja nekem).

- Miért angol nyelven kezdtetek el énekelni?

- Mint mondtam, terveztem, hogy elmegyek külföldre - ezért angolul vettem fel a dalokat. Tulajdonképpen furcsa is, hogy egyes dalok magyarul születtek, angolul vettem fel őket, majd megint magyarul, az idén, szeptemberben.

- 2000 tavaszán Berlinben jártál. Milyen kapcsolatod van Németországgal?

Amber Smith
- Tavaly októberben jártam kint először egy Morrissey-koncerten, és nagyon megtetszett a hely szelleme. Először tartottam tőle, hogy nagyon "németes", porosz város lesz, de kellemesen csalódtam. Ezért választottam ezt a várost. Több barátom is van már ott, zenészek is. Ismerik ott is az amber smith-t. Sajnos nem volt alkalmunk kint fellépni, de tervezzük, hogy a jövőben külföldön is szerencsét próbálunk.

- 2000 májusában nem kerültetek be a Pepsi Sztárcsináló döntőbe. El voltatok keseredve?

- Nem igazán. Már a középdöntő alatt láttuk, hogyan mennek a dolgok, és elment a kedvünk az egésztől. Bár ez hiteltelennek tűnhet, de tényleg így van. Különben is, a zene nem verseny, nem arról szól, ki a gyorsabb, ki a jobb. Valaki vagy tetszik, vagy nem.

- Kifejezetten rock zenét játszotok, vagy kissé alteros hangzása van a dalaitoknak?

- Szerintem kifejezetten popzenét játszunk. A probléma az, hogy Magyarországon mást jelent a popzene. Ha már gitár van egy zenekarban, vagy egyáltalán ÉLŐ hangszerekkel játszanak zenét, valami nem stimmel. Persze, koncerten "keményebbek", "pörgősebbek" vagyunk, de hát ez az élő koncert lényege.

- A számaitok alapján, kicsit, mintha pesszimistán látnátok a világot. Ilyenek vagytok?

- Nem tagadom, kissé pesszimista vagyok...és ez biztos a dalszövegekben is érződik. Nem hiszem, hogy ez ma furcsa lenne. De inkább nem sorolnám az okokat, mert azért nem az a cél, hogy más is rosszul érezze magát. Egyszerűen úgy érzem, ki kell mondani dolgokat, még ha nem is menő, vagy az embereket nem izgatja,...attól azok még úgy vannak. A "Nincs szükség ránk" is erről szól. Én közel sem élvezem ezt az itthoni helyzetet, de mindenki tudja, hogy ez van. Nem egy ironikus dalt írtam, mint azt páran megtették, hanem őszintét...ami sokaknak lehet "alteros".

- Saját erőből finanszíroztad a "Nincs szükség ránk" lemezfelvételét. Ezzel kapcsolatban tudnál valamit mondani?

- Mint az elején is írtam, valójában ez az én zenekarom, és nem tudtak segíteni a többiek a lemezfelvétel idején. De nem is várhattam el tőlük. És várni sem akartam, amíg ezek a dalok unalmassá válnak. Nekem sokat számít, hogy rögzítsem amit megírok. Aztán mindig lehet tovább lépni, előre, új dolgokat írni, játszani.

- Jelenleg több kiadóval is terjesztői kapcsolatban álltok, így az Egyesült Királyságban és Japánban is megjelenik majd a lemezetek?

- Saját lemezre egyelőre nincs szerződés, egy válogatáslemezen szerepelünk majd, ami Németországban, egy berlini kiadónál (Firetower Station Records) jelenik meg, sajnos, most már csak a jövő év elején. Most tárgyalunk egy saját kislemez vagy EP megjelenéséről. Ez a kiadó áll kapcsolatban több terjesztővel Angliában és Japánban, így kerülhetünk oda is. Bár e-mail kapcsolatban vagyok egy japán kiadó, a Berry Records vezetőjével is, egyelőre semmi sem biztos.

- Milyen fellépéseknek néztek elébe decemberben? Úgy tudom, a Benczúr Clubban december 16-án felléptek. Mennyiben lesz több ez a fellépés, mint általában?

- A 16-i koncerten kívül még 22-én is jászunk a Ludas Rock Klubban. A Benczúr-os koncertről nem szeretnék semmi konkrétumot elárulni, a lényeg az, szeretném, ha az Amber Smith látványban is többett adna, mint farmerban és pólóban énekelő-gitározó zenekar. Szerintem az baj, hogyha itt Magyarországon az ember elmegy egy koncertre, mindig ugyanazt látja...ott vannak a zenészek a színpadon, az emberek meg nézik. És ezt megteszik hetente, havonta ki tudja meddig...szerintem egy koncertennél többről is szólhat, és nem kell ahhoz Ákosnak lenni.

- Mik a zenekar céljai, távlati tervei, álmai?

- Hogy jó dalokat írjak, hogy jó koncerteket adjunk, és hogy minél többen hallhassák a dalokat. A távolba tekintve, nem tudom mi lesz. Nem kizárt, hogy ismét elmegyek. Én szeretnék itthon zenélni, de ahhoz már türelmetlen vagyok, hogy megvárjam, amíg Magyarországon megváltoznak a dolgok. Én nem utat akarok nyitni másoknak, hanem a magam dolgát csinálni tisztességesen.

Varga Fruzsina

2000. december 8.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster