Knapik Tamás - A Frakciótól a Fiestáig

Fiesta
A latin zene íránt továbbra is nagy az érdeklődés világszerte. A trend -úgy tűnik - töretlen, ezért nem csoda, ha Magyarországon is egyre többen próbálkoznak a forró dél-amerikai dallamok és ritmusok népszerűsítésével. Az új, feltörekvő zenekarok egyike a Fiesta, amelynek alapítója, Knapik Tamás mesél életpályájáról, az együttes alapításáról, törekvéseiről.

- A Fiesta közel másfél éve van jelen a hazai könnyűzenei életben. Milyen zenei előéleted volt ezelőtt?

- A Bikini anno egyszer szétvált. D.Nagy Lajossal ekkor megcsináltuk a „Frakcíó" együttest. Ez egy darabig ment is, Lajosékkal jártuk az országot. Később átalakult, kicsit öncélúvá vált. Miután semmi máshoz nem értek, mint a zenéléshez, maradt a vendéglátózás. A Karib-tenger közelében egy hajón kezdtem zenélni, ez cirka másfél évig tartott, majd egy hirtelen jött szerelem hatására otthagytam a hajót, és Puerto Ricóban telepedtem le. Innen ered a latin zene szeretete. Ekkor már tudtam, hogy ha hazajövök, saját zenekart szeretnék alakítani.

- Mennyire van „létjogosultsága" a latin zenének a hazai piacon?

- Nézd, a folyamatos megújúlás a lényeg. A La isla Bonita sikere óta, szinte minden évben kijön egy hatalmas sláger ebben a stílusban. Amerikában is nagy sikere van. Az amerikai trend pedig igencsak meghatározza a magyar zenét is. Bizakodó vagyok.

- Mesélj a kezdeti nehézségekről!

- Sok kiadónál próbálkoztunk, mielőtt az EMI-hoz kerültünk. Volt olyan kiadó, ahonnan a szerződés aláírása előtt jöttünk el. Azt hiszem, ők se tudták pontosan, mit is akarnak, húzták az ídőt. Szerették volna, ha egy kicsit elmegyünk abba az irányba, amit ma Enriqe Iglesias- zal azonosítanak. Igy született a „Jött veled a nyár" című sláger. Kompromisszumokra hajlandóak vagyunk, egészen addig amíg az, amit kérnek belefér az elképzeléseinkbe...

- Milyenek a visszajelzések, hogyan fogad benneteket a közönség?

- Igazából nincsen visszajelzés. Maximum annyi, hogy telik a naptár…Magyarországon még nem alakult ki az un. „sztár-kultusz".

- Mit gondolsz, mitől hiteles egy zenekar?

- Nem tudom megmondani. Talán nagyon elhivatottnak kell lenni, nagyon kell szeretni a zenét. Nekem például „csőlátásom" van a latin zenét illatően. Szinte csak ezt hallgatok, éjjel-nappal. Ezt érzem magaménak, ezt tudom átadni.

- Szerinted, mennyire függ össze a két dolog: exhibicionizmus és zenélés?

-Erre Frank Zappát idézve válaszolnék. Ő azt mondta: a világ leg-exhibicionistább személyisége az énekes, őt követi a gitáros, majd a dobos. Úgy gondolom, aki ebben a szakmában dolgozik, és azt állítja, hogy nem exhibicionista, az hazudik.

 - Másfél éve vagytok színpadon. Említetted, hogy néha meg kell újjúlni. Milyen írányba mozdultok?

 - Igyekszünk minél inkább a tradicionális latin zene irányába modulni, persze csak annyira, amennyire a magyar közönség még el tudja fogadni. Hál'istennek a latin muzsikának nagyon sok válfaja van. Széles a lehetőségek tárháza.

- Két maxitok jelent meg eddig...

-Igen. De januárban már jön ki a nagylemezünk. Nagyon örülünk neki, de főleg annak, hogy azt csinálhatjuk amit szeretünk. Az pedig, hogy meg is tudunk már élni belőle, csak plussz!!!

2000. december 8.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster