A Spirit már végleges

Spirit
Spirit zenekar 1997-ben alakult Észlény Park néven, a volt Hisztéria és Noisenet zenekar tagjaiból. Kezdetben rock zenét játszottak, majd 1999-ben inkább már az akusztikus hangzást helyezték előtérbe. Eddig még nem adtak ki lemezt, ez majd csak a jövő évben várható. A zenekar múltjáról és terveiről beszélgettünk Bende Imrével, a zenekar gitárosával.

- 1997-ben alakult meg a zenekar. Azóta viszonylag gyakran váltott embereket a zenekar, gyakoriak voltak a zenész cserék. Ezt hogy élte meg a zenekar? Nem volt olyan érzésed, hogy emiatt folyton szétesik a csapat?

Spirit
- Egy ideig azt hittem, hogy jó irányba haladunk, de annyira sűrün változott a felállás, hogy minden időnk a betanításra maradt, ezért egy idő után nem szétesett a csapat, hanem nem akart egyáltalán összeállni. Ettől függetlenül úgy érzem hasznos volt az "Észlény Parkos" időszak - ekkor még ez volt a nevünk - mert minden tag hozzáadott a zenénkhez, így az én zenei hozzállásom is változott.

- Tulajdonképpen mi volt az oka a gyakori zenész váltásoknak?

- Leginkább emberi különbségek. Sajnos Magyarországon az emberek érzik, hogy a zenélésből elérni valamit, már nem munka, hanem annál is több energiát igényel. Azokkal nem tudok együttműködni aki a zenélést hobbinak tekinti. Egy zenésznek a zenekara legyen az első, amivel ébred és utolsó, amivel lefekszik, mellette jöhet a többi...

- Minek hatására hagytátok el 1999-ben a rockzenei elemeket, és miért került előtérbe épp az akusztikus hangzás?

- Rájöttünk, ahhoz, hogy a legkeményebb érzéseket is kiadjuk magunkból, nincs szükség torzítóra. Mióta szinte csak akusztikus hangszereken játszunk sokkal ritkább lett a zene, így sokkal dinamikusabban szól, aki nem hiszi, hogy ez a zene ugyanolyan masszív mint egy rockzene, hallgason meg élőben minket.

- Eddig nem hallhattunk rólatok sok mindent, hiszen a 2000-ben szinte alig koncerteztetek. A következő évben gyakrabban koncerteztek majd?

- Állandó klubbunk indult minden csütörtökön a LaNoche nevű helyen Budapesten (Cúria u. 2.), emellett közelebbi vidéki helyeken játszunk. Honlapunkon állandóan frissítjuk a koncertdátumokat. Most havonta kb. 8-10 koncert van. 2001 februártól úgy néz ki, hogy a Perfect Name-el járjuk az országot. Addigra már megy a klip, így remélem sokan eljönnek megnézni minket.

- 2000-ben egy hónap alatt hirtelen nyolc új dalt is írtatok, miért "dobtátok" össze ilyen gyorsan ezeket a számokat?

- Hihetetlen, de igaz, hogy sikerült egy olyan csapattal összejönni ahol mindenkinek van saját ötlete; az új hegedűs ontja magából az ötleteket, így nagyon gyorsan megy. De hozzátenném, amilyen gyorsan haladunk, nem jelenti azt, hogy "el is igénytelenedik" a zenénk, sőt.

- Milyen lesz az albumotok, és mikorra várható a megjelenése?

- Az albumunk az első is egyben. Reméljük a jővő év februárjában már a boltokban lesz. Nem rajtunk múlik, mi lassan elkészülünk a felvételekkel, a videó klipeket is készítjük hamarosan, egy kiadó kellene, aki felvállalná az anyagot.

- Milyen videó klipeket készítetek mostanában?

Az elsőt decemberben, egy ismert bevásárló központ tetején készítjük az Élvezd az Életet című dalra. A második jövőre lesz kész, a Moszkva tér című mozifilmhez készítjük, az azonos című dalunkra.

- A jelen című szám meglehetősen romantikus, ti is ilyen beállítottságúak vagytok?

Nem, ezért zenében fejezzük ki ezeket a dolgokat, mert így könyebb elmondani a mélyebb érzelmeinket. Én az életben nem tudnék szerelmet vallani egy lánynak, de romantikus dal írása, az megy. Egyébként a Jelen című szám még ÉszlényPark dal, de átmentettük, mert nagyon jó hegedű téma van benne, ettől fügettlenül a lemezen valószínüleg nem szerepel majd.

- A LaNoche-ben csütörtökönként léptek fel. Ehhez fűződően tudnál mondani valami érdekességet? Ezen kívül hol láthatnak titeket a rajongók?

Igazi érdekesség, hogy mi azért, mert akisztikus hangzású zenekar vagyunk meglehetősen hangosan játszunk, itt viszont muszáj 94 decibell alatt játszani, tehát aki kiváncsi unplugged a dalainkra, itt ebben a verzióban hallhatja őket. Gyorsan megtanultuk a NIRVANA általa is játszott "The men who's sold the world" című Dawid Bowie dalt, mert az MTV unplugged-on olyan szépen szólt.

- Karácsonyra készültök valami meglepetéssel?

Nagyon jó lenne ha addigra elkészülne első klipünk és már látható lenne a tévécsatornákon, mert igazán vidám dal, és így hideg unalmas téli estéken feldobnánk az embereket. Szeretnénk minél több helyen játszani. Várunk minden fellépési lehetőségget.

Varga Fruzsina


Kapcsolódó linkek:

http://www.spiritzenekar.net/

2000. december 1.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster