Pierrot a sokszínű

Pierrot
Az énekes, zeneszerző és producer 1987 februárjában lépett először színpadra, nagylétszámú zenekarával. A sokáig fehér bohóc maszkot viselő énekes, mint kiderült, színesen látja a világot. Erről és munkásságáról beszélgettünk Pierrot-val.

- 1999 óta nem adtál ki újabb nagylemezt, akkor viszont megjelent a Játék című album, amelyben az ázsiai zenei kultúra elemeit használtad fel. Beszélnél erről az albumodról bővebben?

- A dalok között egy kivételével nincs közük Ázsiához, csak a témáját tekintve. A Kert című dal egy indonéz népdalnak az átdolgozása. A többi számnál ugyanúgy hangszereltem a lemezt, mint korábban, csak több hangszert használtam, és ezek mind akusztikusak voltak.

- Vonzódsz is az ázsiai illetve keleti kultúrához?

- Igen. Én nagyon komoly ázsia-mániában "szenvedek", és minden évben el is látogatok arra a környékre, ezért nem volt véletlen, hogy ebből a környezetből merítettem szövegtémát is, és meglehetősen sokmindent elsajátítottam a hangszerelés tekintetében, a népzenei megszólaltatásokban illetve a különböző kultúrák megszólaltatásában is.

- Vallásos vagy?

- Alapvetően nem vagyok vallásos ember, de egy időben kifejezetten sportnak tartottam közelebbről-távolabbról megismerni egy-egy merőben más eltérő kultúrát és vallást, de nem kötődöm egyikhez sem.

- Ebben a Játék című albumodban egy szám arab elemekre épül. Melyik ez a szám, és miért más?

- Ez az Úton című dal, és arról szól, hogy az ember gyakorlatilag

egész életében úton van, és folyamatosan felteszi magának a kérdést, hogy élne-e ott, ahol éppen van, egyáltalán jó helyen van-e otthon, és még hány élményt kell átélnie ahhoz, hogy el tudja dönteni, hol is van a helye valójában.

- Meglehetősen sok idő telik el egy-egy albumod megjelenése között. A következőre is ilyen sokat kell várni?

- Nem gondolom azt, hogy nem fogok több albumot készíteni, de jelenleg nem nagyon van időm ezzel foglalkozni. Számomra az összes eddigi album és a még meg nem jelent lemezek is csak passzióból készültek és készülnek, nincs semmi kényszer, hogy üzleti sikereket érjek el bármelyik lemezzel is, és nem gondolom azt, hogy nekem sikerorientáltan hajszolnom kéne a lemez

megjelenéseket. Ha majd megint lesz időm, természetesen csinálok új albumot, ami elképzelhető, hogy jövőre nem történik meg.

- Van egy honlapotok is, ha jól tudom.

- Igen, személyesen is elég sokat foglalkozom ezzel, de most, hogy egy kiadóvá avanzsáltunk hónapja, ezentúl még többett kell ezzel törődnöm. De ezért is van egy ilyen jó kapcsolatunk a Média Stormmal.

- A Pierrot név a szomorkás hangvételű dalaid miatt ragadt rád.Az életben sokszor vagy bánatos?

- Magamat nehezen jellemzem, de azt hiszem, ez így nem igaz. Az az igazság, hogy valójában hajlamos vagyok a töprengésre, elmélázásra és gondolkodásra. Inkább ezt a melankólikus hangvételt juttatja az ember eszébe, amikor eléneklem a dalaimat. Úgy érzem, hogy én nem értek annyira a vidám dolgok, dalba öntéséhez, de alegutolsó lemezen van egy szám, amelynek címe "Túl jól vagyok", amely egy vidám, boldog hangvételű dal.

- A Rosszfiúk című film zenéjét is te írtad.

- Igen, felkértek, hogy csináljam meg a komplett filmzenét. Ez volt életem első filmzenei munkája, és pont addigra szerettem meg, mire befejeztem azt. De szívesen állnék egy hasonló kíhívás elé, ha felkérnének.

- Jelenleg mi köti le időd nagy részét?

- O.J. Sámson lemezét most fejeztük be nem is olyan régen, ami most már kint van a piacon. Ez az első saját kiadványunk, ami azt jelenti, hogy az eddigi Private Moon Productions-ból átalakultunk Private Moon Records-á, és mint lemezkiadó, működünk. Bár kicsi kiadó vagyunk, mégis nagyon erősek, mert a "best of" embereket gyűjtöttem össze, akik egyébként a nagyobb, komolyabb kiadóktól jöttek, és nyolc-tíz éve benne vannak a szakmában. A számomra fontos embereket magam köré gyűjtve gőzerővel dolgozunk a Rémember zenekar lemezén, ami január-február környékén fog megjelenni. Utána pedig, ahogy ezzel végeztünk, kezdődik az új Ganxta Zolee és a kartell album előkészítési munkája, úgyhogy szinte március 15-ig szinte minden napom komoly elfoglaltságokkal telik. Ezen kívül még a Game Star magazinnál vagyok,.tanácsadó és produceri munkát is végzek, de gyakorlatilag a kalandjáték mániámat elégítem ki.

Varga Fruzsina

2000. november 29.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster