A BIIB büszkesége

Talán még kevesen tudják, hogy András, a Back II Black vokálosa és gitárosa szerezte a zenét az MTV Music Awards záróbulijára. A zenekar most joggal lehet büszke a nem mindennapi zeneszerzőre, akinek dala nagy sikert aratott. Így valószínű, hogy a jövőben is számíthat újabb felkérésekre. Erről és a körülményekről faggattuk Erdélyi Andrást.

- Miért éppen téged választottak erre a feladatra?

- Van egy nagyon régi gimnazista osztálytársam, aki Svédországban él, és elég hosszú idő óta dolgozik a showbizniszben. Van egy cége, ami különböző rendezvényeket szervez, és cégek felkérésére készít showműsorokat. Ő hívott fel kb. egy hónappal ezelőtt, hogy az MTV Music Awards utáni zártkörű ünnepségre kellene egy dalt szerezni. Ő egy két és fél perces betétdalra, illetve instrumentális zenére gondolt, de csak ezt szabta meg. Megkérdezte, hogy nincs-e kedvem megcsinálni, mire én visszakérdeztem: jó, de mikorra kell? A válasza csak ennyi volt: „Tegnapra". Így nagyon gyorsan el kellett készítenem. Otthon a stúdiómban dolgoztam, és elkészítettem három változatot is, amit aztán interneten keresztül küldtem el. Ő még aznap visszahívott, és azt mondta, hogy nagyon tetszik az egész stábnak, és megveszik.

- Gondolom nemcsak anyagilag érte meg ez a munka…

- Hát, most ígértek egy videóklipet ajándékba, arról, ami ott történt. A dolog érdekessége csak az, hogy ezen a zártkörű partin nem vehettek részt kamerák. De ő megígérte, hogy elkészítik a klipet. Az anyagi oldalát nézve: én utánaérdeklődtem, hogy mennyit kérhetek el ezért a munkáért külföldi megrendelés esetén, és ezt az összeget ki is fizették. Természetesen többet adtak, mint amit itthon kaphat érte az ember.

- Konkrét instrukciókat adott?

- Nagy vonalakban megszabta, hogy milyennek kéne lennie, mert elmesélte, hogy kb. hogyan fog kinézni maga a műsor, és mi az egésznek a lényege. Végülis részletesen elmondta, hogy mit szeretne, nem volt olyan nehéz dolgom.

- Nehéz volt ilyen gyorsan alkotnod valami nagyon jót?

- Instrumentális zenét illetve slágerzenét nem nehéz szerezni, de hogy hatást is gyakorolj a dalodat hallgató emberekre, az már feladatnak számít. Ez szerencse és ihlet kérdése. Én szeretem az ilyen feladatokat, ahol nem az a szempont, hogy a dal sláger lesz-e vagy sem. Ez hál'Istennek megy nekem, és élvezem is.

- A jövőben is számítanak a munkádra?

- Igen, elképzelhető, hogy kapok majd újabb megrendeléseket.

- Büszke vagy?

- Az a nagyon jó érzés, hogy tudom, hogy elismerték a munkám és Nyugaton is megállnám a helyem. Ez a tudat fontos a számomra.

2000. november 27.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster