Ricky Martin – "Olyan édes, olyan szexi!"

Csípojének mozgása megtestesült erotika; dalai a napot, a salsát és Ámort idézik. Ricky Martin a latin-popot az Északi-sark és Fokföld között mindenhol a legforróbb divattá tette. Új lemeze ebben a hónapban jelent meg "Sound Loaded" címmel

Ahol csak megjelenik, ellágyulnak a nok. Nem meglepo, hogy a latin sztár föllépett a Seyshell-szigeteken rendezett "Miss World"-választáson. A világ legszebb hölgyei pedig másról sem beszéltek a másnapi svédasztalos reggelinél, mint hogy látták Rickyt a parton, méghozzá fürdonadrágban. "Olyan édes, olyan szexi!" Mindezt kisebb sikongatások és csillogó modell-szemek kísérték.

Amióta a Costa Ricából származó énekes és színész meghódította a slágerlistákat, a "latin szereto" új arcot kapott. Antonio Banderast el lehet felejteni, hiszen megérkezett Ricky Martin. Újra tudatosította bennünk, milyen érzéki is a spanyol nyelv. És hogy a salsa nem csak szószként pikáns.

Fellépésével elokészítette a latin-pop diadalmenetét , hiszen Enrique Iglesias és mások sikere elképzelhetetlen lett volna Ricky Martin nélkül.

- A latin-hullám elindítójának tartják – gondolja, hogy ez a divat hosszabb ideig fog tartani? Nem csak a forró nyár tartotta ébren a tüzet?

- Ahonnan én jövök, ott egész évben nyár van! Az év minden napján szól a zene. És ha az ember a különbözo zenei stílusokat, befolyásokat nézi: vegyük például a rap-et, amely a korai 80-as években indult útjára, és még mindig létezik. A rap-bol életstílus lett. Szerintem a latin-amerikai zenében is ott a lehetoség arra, hogy életstílussá váljon. Mégpedig nem csak a latin-amerikai országokban, hanem mindenütt a világon.

- Véleménye szerint miben áll a latinos hangzás vonzereje?

- Ez egy vidám zene. A nap végén, a sok fárasztó munka után a világon mindenki arra vár, hogy vidám lehessen, hogy kikapcsolhasson. Így aztán világos, hogyan képes a latin zene ilyen erovel nyomulni elore: Fölkészültünk! Miután 30 évet dolgoztunk a latin-amerikai országokban, végre eljött az ideje, hogy exportáljuk a zenénket, és kiálljunk mellette. Makacsul és következetesen. Csodálatos dolog látni, mennyire egyformák vagyunk mi emberek mind, mindegy, hogy Japánban, Németországban vagy Dél-Amerikában élünk-e? Mindannyiunknak egy lelke és egy szíve van, amely ugyanarra a ritmusra dobog. A zenében egyek lehetünk.

- Más nemzetek nehezebben fejezik ki érzéseiket, mint a latin-amerikaiak?

- Az elso dolog, amit a színpadra lépve elmondok, az mindig az, hogy "Tudjátok mit? Senki nem fog elítélni Benneteket ! Érezzétek jól magatokat! Csináljatok bármit, amihez kedvetek van – táncoljatok, sírjatok, ordítsatok, énekeljetek! A koncerteknek a világon mindenhol ugyanaz a vége. Mindenhol ugyanúgy reagálnak, mindegy melyik országban vagyok. Egyszeruen mindenki jól érzi magát. Ugyanazt az szenvedélyt, ugyanazt a kötodést érzik szívükben, lelkükben. Ez hozza oket egyensúlyba saját magukkal. Nem tesznek semmi olyat, ami ezeket az érzéseket bennük veszélyeztetné; nem vágják le "szárnyaikat". Egyszeruen hagyják a dolgokat megtörténni. És, végül is, ez az, amire mindannyiunk vágyik.

- A turné hétköznapjai egy sztár számára viszont nemcsak szórakozásból állnak, hanem sok stresszel járnak. Mivel motiválja magát, hogy hétrol hétre, hónapról hónapra minden este a szépfiú szerepében álljon ki a színpadra?

- Van energiám, és a zeném az, ami motivál. A taps inspirál, amelyet a közönségtol kapok, és amely azt jelenti, hogy elfogadnak. Miért is hagynék hát föl a turnékkal? Az ázsiai koncertek után Japánba, Koreába, Ausztráliába és Németországba megyek.

- Mindezek közepette akad ideje Önmagára is?

- Kénytelen vagyok minden nap idot találni magamra is, különben megorülnék. Keresem a csönd pillanatait, meditálok, fitness-stúdióba járok és rendszeresen jógázok. Ha lehetséges, néha egy-egy masszázsra is rászánom az idot. Így kényeztetem magam.

- Mit a véleménye az Internetrol?

- Hála az Internetnek könnyebbé és kényelmesebbé vált számomra a stúdió-munka. Sajnos, nem lehetek mindig jelen a stúdióban, foleg akkor, amikor a keverést végzik. Az Interneten keresztül, bárhol vagyok, utánam tudják küldeni a mixeket, és a változtatásokat így meg tudjuk beszélni. Az Internet tehát megkönnyítheti az életet. Viszont veszélyes is lehet – az egész zeneipar számára. De hiszen mindennek két oldala van. Nézhetem a rajongó szempontjából, aki egyetlen klikkeléssel letöltheti kedvenc számát. Muzsikusként azonban azt érzem jobban, ahogy az egész zeneipar átalakul. Elképeszto belegondolni, mekkora változások várhatók a következo tíz évben. Tudatában kell lennünk, mekkora méreteket ölthet a dalok számítógépes letöltése.

- Új száma, a "She Bangs" már fönt van az Interneten … A dal címe egyébként elég egyértelmu – a "to bang" az angol szlengben elég kemény kifejezés a "szex"-re. Egy bizonyos no inspirálta ennek megírására?

- A dal egy olyan norol szól, aki ügyet sem vetett rám; aki egyszeruen figyelemre sem méltatott. Ezenkívül a szabadság érzését is ki szerettem volna fejezni. Az üzenet az, hogy meg kell szabaduljunk a tabuktól. A tabukat a társadalom gyártja, és nem kellene elfogadnunk oket. Mindenkinek szüksége van egy kis önbecsülésre ahhoz, hogy ebben a társadalomban megállja a helyét.

- A videót a Bahamákon, egy nassaui akváriumban forgatták – szó szerint egy cápaketrecben … Önnek pedig víz alatt kellett dolgoznia.

- Igen, tele volt cápákkal. Lehet, hogy egy kicsit fura, de tele volt a hasuk. Ez egy olyan hely volt, amellyel közel hozhattuk a természetet. Erre pedig, szerintem, olykor mindannyiunknak szüksége van. Én meg még soha nem léptem föl oxigén nélkül, tehát nekem is jó tapasztalat volt.

- Szent-estén van a születésnapja. Hogyan ünnepli meg az idén?

- Még nem tudom pontosan, mit csinálok azon a napon. Valószínuleg Indiában ünnepelek majd a barátaimmal, de az is lehet, hogy egyedül.

2000. november 14.Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster