Készül a United új albuma

United
Az 1999-ben alakult United zenekar rövid idő alatt hazánk egyik legsikeresebb csapatává nőtte ki magát. Az első. című debütáló albumukról egymás után jelentek meg a kislemezek, bizonyítva a srácok tehetségét és zenei sokszínűségét. A Hárman párban, a Hófehér Jaguár, és a Nincs ősz, nincs tél után legutóbb egy igazi hűsítő, jókedvre derítő Koktéllal álltak elő. De már készítik új lemezüket is. Ennek apropóján beszélgettünk a zenekar énekesével, Barneyval.

- Nemrég jelent meg Koktél című kislemezetek. Ennyire szeretitek ezt az italféleséget, hogy nem csak magatokba, hanem dalba is öntöttétek?

- Ez egy elég vidám hangvételű szám, ezért is született rá ez a szöveg, ami egy buliba kalauzolja el a hallgatót. Ezt a "partyfeelinget" a videóban is próbáltuk bemutatni. Természetesen szeretjük a koktélokat, sőt van is ehhez kapcsolódóan egy kellemes élményünk. Egy nagyon kedves barátunknak, Csabai Lacinak van egy klubja Szegeden, a Gin Tonic, ahol egyszer egy igazi koktélparin volt szerencsénk játszani. Dolgozik ott egy mixer srác, aki kitalált egy spéci koktélt, a Remage-t, amitől mi akkor nagyon berúgtunk. Nagyon finom, kicsit feketeribizlis, kicsit tejszínes koktél. A neve magyarul egyébként Madárcsicsergés, ami a másnapra visszagondolva nem lehet véletlen.

- Előző dalotok, a Nincs ősz, nincs tél nyáron volt siker, a Koktél pedig most kezd erősíteni. Tudatos volt az évszakokhoz való fordított alkalmazkodás?

- Azt szerettük volna, hogy ősszel ne egy lassú dallal azonosítsanak be minket. Inkább nyáridézőnek szántuk ezt a Koktélt. Reméljük, ez a hangulat ki is fog tartani majd a következő maxinkig, ami már az új nagylemezünkről fog majd megjelenni.

- Mikor örülhetnek ennek a United rajongók?

- Valószínűleg február környékén fog megjelenni az új CD. Az első nagylemezünk - amely pont egy évvel ezelőtt október 20-án került a boltokba -, elég egységes képet mutatott. Most sokkal színesebb anyagot szeretnénk készíteni. Ez persze főleg a hangszerelésben hallgható majd, így az elektronikusabb hangzást is szeretnénk belevinni. De pélédául latin hangulatú szám is szerepel majd a lemezen. Ettől függetlenül a soulos jelleg dominál továbbra is.

- Akkor további színekkel bővül az általatok képviselt XXI. századi szombat esti láz hangulat?

- Igen. Ezzel a szlogennel azonosítottuk be az előző produkciót, de most művészileg sokkal teljesebb anyagot szeretnénk átadni az embereknek. Ez persze nem csak a zenében, de a szövegekben is megnyilvánul majd.

 

- Kik segítenek a lemez munkálataiban? Maradt a régi gárda, vagy új emberekkel dolgoztok együtt?

- A zenét továbbra is mi írjuk, négyen a zenekarból. Annyiban változott a gárda, hogy szövegeket ezúttal többen fogják írni: egy kedves rapper barátunk, Zsola, a Venus énekesnője, Zsuzsa, és Borvári László. Őt a Danubius műsorvezetője, Abaházy Csaba mutatta be nekem, és annyiban jelent pluszt, hogy ő egy korosztállyal előttünk jár, így a szövegek is várhatóan kicsikét érettebbek lesznek majd. Többen készítjük tehát a lemezt, sőt lehet, hogy én is írok majd néhány nótát.

United
- Mikor és hol láthat benneteket a közönség?

- November 9-én négy zenekar társaságában lépünk fel a Petőfi Csarnokban. Több okból is különleges lesz ez a Happy Day című koncert. A Cotton Club Singers, a Venus, a Back II Black, a Ladánybene 27 fog együtt zenélni. Ráadásul úgy, hogy egymás számait is játszani fogjuk. Például a Ladánybene adja elő a Nincs ősz, nincs télt. Mi az Élem az életemet dolgozzuk majd fel. Együtt pedig a Happy Day című slágert énekeljük majd el.

- Sokan úgy tartják, hogy manapság te rendelkezel a legjobb hanggal a magyar popzenészek közül. Mennyiben jelent ez neked kihívást, illetve megfelelni vágyást?

- Bennem nincs megfelelni vágyás. Egyszerűen olyan dolgokat szeretnék adni az embereknek, amit még nem kaptak mástól. Ez egyfajta tanítói vénáról árulkodik, ami nem véletlen, hiszen ezért tanítok éneklést Székesfehérváron. (Barney a Zeneművészeti főiskola jazzének tanszakán diplomázott idén - a szerk.) Sokat foglalkoztam az éneklés tudományával, vagy inkább művészetével. Valószínűleg ezt a dolgot érzik az emberek. Én megpróbálom mindig mindenből a maximumot kihozni, mind művészileg, mind pedig szakmailag is. Az a célom, hogy minnél inkább legyen formája, legyen minél szebb az, amit zeneileg csinálok.

- Hogy állsz az Internettel?

- Nincs otthon bevezetve, mert nemrég költöztem új lakásba. Azóta pedig annyira leköt a munka, hogy néha arra sincs elég időm, hogy aludjak. Így nincs is sok értelme, hogy legyen otthon Net. De bármikor hozzájutok, nagy élvezettel böngészek rajta. Szerintem az Internet legnagyobb pozitívuma, hogy olyan információkat tudunk azonnal letölteni, amelyekre egyébként nem lenne lehetőségünk.

Winter
winter@zene.net

2000. október 29.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster