Madonna

Néha teljesen a padlón vagyok

Madonna
Music címmel jelent meg Madonna legújabb albuma, romantikus hangulatú dalokkal és néhány dance-betéttel megspékelve. A kaméleon típusú, külsejét gyakran változtató sztár immár fél éve él Londonban, ahová követte élettársát, Guy Ritchie filmrendezőt. Kislányának, a négyéves Maria Lourdesnek két hónapja megszületett a kisöccse, Rocco, de Madonna az amerikai sztárimidzstől kissé távolabb kerülve sem a főállású anya szerepét játssza. A sajtó most is minden lépését figyeli, tudni lehet, hogy San Lorenzonál eszik, The Sandersonnál iszik, a kocsiját egy észak-londoni garázsban mosatja. A haja ezidőszerint mézszőke és félhosszú, Daniel Galvinnek köszönhetően. Az énekesnő-színésznő már régebben elhatározta, hogy Angliában akar élni, mert a gyermekeit a legjobb iskolákba szeretné járatni, de a beilleszkedés a vártnál nehezebben megy. Hiányoznak a barátai és nem tetszik neki az angol mentalitás. Erről és legújabb lemezéről beszél az alábbi interjúban, amit a Sorrisi című olasz lapnak adott, bár előtte elmondta, hogy szerinte a munkájáról beszélni unalmas, az életéről pedig érdektelen.

- Ezt a rajongói nem így gondolják. Most megjelent albumával kapcsolatban úgy hírlik, hogy kemény összetűzései voltak a Napsterrel, amely az interneten hallhatóvá tette.

- Ha ezt hagynám, senki nem venné a lemezemet, s akkor hogyan fizetném ki a lányom iskoláztatását?

- Új lemezét Londonban vették fel. Ezek a számok pozitív kicsengésűek?

- Nagyjából igen, de szomorúbbak is vannak köztük. Ez a lemez az életemet jelképezi, amikor készítettem, úgy éreztem magam, mint egy ketrecéből kitörni készülő vadállat.

- Hogyan írja a dalait?

- Van egy naplóm, amibe leírom az álmaimat, a verseket, meg mindazt, amiket a könyvekben olvastam. Külön archívumom is van, teli újságcikkekkel, emlékekkel. De igazából a zene az, amitől valami különös érzés fog el, egy mikrofon előtt jön ki belőlem igazán a kreativitás.

- Az Impressive Instant című szám egy olyan pillanatról szól, amikor valaki egy diszkóban megismert valakit és...

- És arra gondol, hogy élete hátralevő részét vele éli le. Az a pillanat, amikor valamit hirtelen megérzel. Na, persze hozzásegít ehhez, ha már előtte ittál egy kicsit.

- A What It Feels Like For e Girl elején ki beszél?

Madonna
- Charlotte Gainsburg, aki Serge Gainsburg és Jane Birkin lánya, s akiket többek között azért ismernek a világon, mert ők énekelték '69-ben a nagy slágert, a Je t'aimet. Charlotte egyik filmjében van egy jelenet, amelyben azt mondja - tudni kell, hogy a történet szerint viszonya van a féltestvérével -, hogy az rendben van, ha a lányok csizmát és férfiinget viselnek, de, ha egy fiú öltözik úgy, mint egy lány, az lealacsonyodás. Ugyanis a fiú szerint lánynak lenni alacsonyabb rendűség, de mégis szeretné tudni, hogy milyen érzés. Amikor ezt hallottam, azt mondtam magamban: te jó ég? Ez egy ragyogó ötlet!

- Ez a szám a lányához is szól?

- Hm...neki is szól, de ez egyben én is vagyok. Benne van az is, hogy a sikeresség nem jár együtt szerencsés kapcsolatokkal, mert a férfiak félnek az ilyen nőktől. Jó lett volna annakidején, ha valaki figyelmeztet, hogy "légy nagy, de ne túlságosan, mert az behatárolja a választásodat". Minden erős nő kerülhet ilyen helyzetbe.

- Három igazi szerelmes dalt is énekel.

- A Deservet ilyen, az Amazing azt mondja, hogy szeretlek, de menj el, és ehhez hasonló a Don't tell me is. Szerelmes dalok, de mégsem. Az Amazing úgy kezdődik, hogy volt egy szép fotó, amit darabokra téptél és mérgezett nyilat lőttél a szívembe. A kislányom otthon állandóan ezeket a sorokat dúdolja, nem tudom, miért választott így...

- Mikor hallgassuk a lemezt?

- Éjszakánként. Ugyanis túlságosan melankolikus a nappalokhoz.

- Elindul turnézni a közeljövőben?

- Szeretnék, de a felkészülés sok és kemény munkával jár, ezért ezt a két gyerek miatt még alaposan át kell gondolnom.

- Hogy érzi magát Angliában?

Madonna
- Néha teljesen a padlón vagyok, mert hiányoznak a barátaim és azok a dolgok, amiket az ember csak akkor vesz észre, ha távol van a hazájától. Az tetszik, hogy új életet élek, de attól, hogy egy nyelvet beszélünk, még nem hasonlítanak egymásra a népek. Sokan azt gondolják, hogy Anglia egy nyugodt hely, és az angolok az amerikaiak fölött állnak, de ez nem igaz, inkább... Háztető meg mindenütt van...Az életstílus egészen más, régi, elavult. Itt este hatra mindenki hazamegy, hétvégén senki nem dolgozik, és az emberek nyaranta egy hónap szabadságra mennek. Lassúak a munkában is. Amerikában az én alkalmazottaim napi huszonnégy órát dolgoznak. De nem tudom őket ütlegelni, hogy még szorgalmasabbak legyenek. Én olyan sokat utazom, hogy számomra még az ötlet is furcsa, hogy vakációra menjek. Ha nem dolgozom, akkor az a kikapcsolódás, ha a saját ágyamban alhatok. Itt, sajnos, az emberek sokkal kevésbé megszállottjai a munkának, nem olyan ambiciózusak, mint Amerikában.

- Ha ilyen csalódott, akkor házat sem vásárol?

- Dehogynem, ezt eldöntöttem. Csakhogy, amíg Amerikában már hatmillióért vehetek házat, itt, Londonban folyton becsapnak, azt akarják elhitetni velem, hogy a hatmillió font ugyanannyi, mint hatmillió dollár. Ez abszurdum. Én nem vagyok hajlandó kidobni ennyi pénzt, amit kemény munkával kerestem.

- Hogyan telik egy átlagos napja?

- Minden reggel hétkor kelek, mert a lányom akkor megy iskolába, ahová előkészítőre jár. Aztán megiszom a kávémat és megnézem az újságokban a meztelen lányok képeit, mert szeretem nézegetni ezeket a fotókat. Majd bemegyek az irodába, ahol órákig ülök a számítógép előtt, onnan irányítom a kaliforniai ügynökségemet. Kikapcsolódásként naponta jógázom a tanárom segítségével. Aztán indiai zenét hallgatok, vagy csendben meditálok. Amikor pedig a lányom hazajön az iskolából, megebédelünk, Maria Lourdes aludni megy, én meg az ügyeimet intézem.

- Vannak barátai?

- Sokan vannak, de nagyon hiányoznak az otthoniak, mert őket már régóta ismerem.

- Amikor megismerte Guy Ritchiet, olyasféle villámcsapást érzett, mint amilyenről az Impressive Instantban énekel?

- Igen volt egy vakuvillanás, ami hirtelen az egész életemet átvilágította. Eddig ilyent csak egyszer éreztem. De nem örültem annak, hogy ő Londonban lakik, én meg egy másik városban, egy másik földrészen. Féltem a távszerelem tortúrájától. de ezt a dolgot nem lehet ellenőrzés alá vonni, ez megtörténik. Nehéz kapcsolat a miénk, igazi csata, mert mindketten erős karakterek vagyunk.

- Hogyan ismerkedtek meg?

- Vidéken, Sting és Trudie házának a kertjében, ahol éppen ettem és ő is vendég volt. Kezdettől sokat nevettünk, nagyon jó a humorérzéke és nagyon szórakoztató ember, szép, intelligens, de többet nem mondok, mert még elbízza magát. Jó dolog szerelmesnek lenni, csak az a baj, hogy negyven évet kellett várnom arra, hogy megtörténjen.

2000. október 26.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster