Heaven Street Seven

Heaven Street Seven
A Heaven Street Seven legutóbbi, Cukor című albuma végre meghozta számukra az országos ismertséget. A nyár egyik legnagyobb sikere a Hol van az a krézi srác volt, és meglepő módon az addig szó szerint agyonhallgatott csapatot hallhatóvá tették még az országos rádiók is. Németh Róberttel, a Heveny basszusgitárosával Sajnálom című maxijuk megjelenése kapcsán beszélgettünk.

Heaven Street Seven
- Az új album első kislemeze, a Hol van az a krézi srác? nagyon jó visszhangra talált. Nemrég jelent meg az új dal, a Sajnálom, amely hasonló sikereket érhet el. Mi alapján döntöttétek el, hogy melyik dalból legyen maxi?

- Amikor a Cukor című album elkészült, akkor három potenciális dal volt a pakliban, amelyik kijöhetett volna elsőként. Végül is a Krézi srác mellett döntöttünk, ami jó döntés volt. Sokan ennek kapcsán ismerték meg a zenekar nevét. Hogy miért a Sajnálom lett a következő kislemez? A klipjeink rendezője ezt szerette volna megcsinálni, ami ellen a zenekar sem tiltakozott. A kislemez már a rádióknál van, várjuk a visszajelzéseket. A Rádió 1 és a Rádió Bridge játssza, de a kulcsfontosságú országos rádióktól még nem kaptunk hivatalos választ, de reméljük, hogy a Juventus és a Danubius is játszani fogja. De egy olyan zenekarnak, mint nekünk nincs akkora reklámértéke, hogy a kereskedelmi rádiók rongyosra játsszák. Persze nem rossz, ha játszanak minket, de nem történik katasztrófa akkor sem, ha nem kerülünk be a selectorba. Ez a színtér, amin mi és még néhányan mozgunk (lásd Quimby, Kispál.) nem áll összhangban a kereskedelmi rádiók hallgatóságával.

- A számhoz készült videoklipről mit kell tudnunk?

- A klip már látható a hazai zenetévék műsorán. Annyit kell tudni róla, hogy jó magyar szokás szerint ez is egy nagyon low budget klip. Sajnos a kiadók a kevbesebb lemezt eladó zenekarok számára csak egy klipet finanszíroznak meg, ha lehet azt is olcsón. Ez történt velünk is. A Sajnálom klipje tulajdonképpen szivességből készült. 16 mm-es filmre vettük fel. A története röviden annyi, hogy az egyik képmezőben egy tipikusan nagyvárosi csávó megy az utcán, aki mobiltelefonon beszél. A másik képmezőben pedig egy csajszi ül egy lakásban. Őt egyébként Kecskés Karina alakítja. A srác minden félbeszakított beszélgetés után eldobja a mobilját, és egy újabbat húz elő, mintha egy cirkuszi "van másik" típusú produkció lenne. Amikor megérkezik a lakásba, kiderül, hogy a nő nem egyedül van.

- Akkor nála is van másik. További klipek?

- Szeretnénk még egy klipet, amely szintén mások jóindulatából és lelkesedéséből, másrészt pedig a mi pénzünkből fog elkészülni.

- A Sajnálom maxiján a dal néhány újragondolt változata is szerepel, de egy remixversenyt is hirdettetek az Interneten.

- A kislemezen a Sajnálom egy remix változata van, a ZIL nevű kevéssé ismert partizán formáció tollából. A ZIL név a billentyűsünket és egyik jóbarátját takarja, akik ketten alkotják ezt az elektronikus zenei duót. Van a maxin egy Krézi srác remix, amit a Kuba Beat fedőnéven dolgozó Bányi Bálint, a Publo Hunny billentyűs, énekes vokalistája készített. Ezen kívül rátettünk még a Sajnálom koncertfelvételét is. A Mozdulj című dalhoz pedig a Pararádióval közösen hirdettünk remixversenyt, amely a napokban zárult le. A nyertes darabok kislemezen is megjelennek majd, terveink szerint a Neo és az Anima Sound System remixeinek társaságában.

- A Neoval régóta álltok szorosabb munkakapcsolatban. Oda-vissza dolgoztatok már egymás lemezein. A jövőben is várható közös produkció?

- Krisztián énekelt a Neo első lemezén, és az újon is fog majd. Ők pedig producerként működtek közre az albumunkon, és készítették a dalok elektronikus elemeit, plusz a hangzás javításában is részt vettek. Folyamatos kapcsolatban vagyunk velük, játszunk a koncertjeiken, illetve ez már több a munkakapcsolatnál, hiszen mára már barátság alakult ki köztünk.

- A Hol van az a krézi sráccal ismerte meg a nagyközönség a Hevenyt, de ti előtte már négy angol nyelvű nagylemezt készítettetek. Tudatos volt a váltás, hogy magyar nyelven próbáljatok meg befutni?

- Egyértelműen azért jött be jobban a Cukor, mert magyar nyelvű szövegek vannak rajta. Alapvetően minden közönség számára fontos, hogy értse a szövegeket. A mi közönségünkre pedig ez hatványozottan érvényes. Az angol szövegek által sugallt félig misztikus, félig kívülálló státuszunk ezzel nagyjából megszünt.

- Mégis most egy angol nyelvű maxit adtatok ki.

- Az angol nyelvű kislemez csak egy jelzés arra, hogy ezek a dalok angolul is működnek. Kiadónk, a Warner hosszú évek óta szeretné a zenekart külföldön is valamilyen megjelenéshez juttatni, és mi is most éreztük érettnek az egész produkciót, beleértve a hangzást is, hogy ez külföldön is megjelenhet. De a kiadótól függetlenül magánúton is szeretnénk terjeszteni hírünket külföldön. Van egy ausztrál barátunk, aki épp ma írta e-mailben, hogy eljuttatta az anyagot az ottani rádiókhoz, kiadókhoz. Ezen kívül rengeteg klubnak küldtük el, amely hatására talán összejön egy turné is. A maxi címe White Lies In Hi-Fi, és a Christine 16 (Mozdulj), a Sweetness (Hol van az a krézi srác?) illetve a Truly sorry (Sajnálom) hallható rajta.

- Milyen zenéket hallgattok mostanában, kik a kedvenceitek?

- Idehaza a Kispál, akik az új lemezüket a mi producerünkkel, Bernhard Hahn-nal készítették. A Quimbyt is nagyon szeretjük. Kevesen ismerik a szegedi Időrablók zenekart, de ők is nagyon jók. De a Hyperkarmát és a Puzzle nevű csapatot sem szeretném kihagyni. Külföldiek közül pedig rengeteget mondhatnék. Legutóbb a Coldplay tetszett nagyon, de persze a Radiohead, a Blur, az R.E.M. vonala jön be nekem leginkább. A zenekarban van aki a Red Hot Chili Peppers-t, a Led Zeppelin-t, a Joy Division-t szereti, a dobosunk imádja a Happy Mondays-t, a billentyűsünk az elektronikusabb zenéket preferálja mostanában. Nagyon sok kedvencünk van Peter Gabrieltől a régi Cure-on át a U2-ig.

Winter
winter@zene.net

2000. október 22.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster