Lady Madonna

Madonna 42 éves, másodszor lett anya, és még mindig a showbiznisz legerősebb asszonya. Férfiakról, legújabb, Music című lemezéről és sajátságos alteregojáról, Muff Daddyről mesél

- Miért bízta meg az ismeretlen francia szerzőt, Mirwaist új albuma, a "Music" dalainak nagy részével?

Madonna
Madonna: Partnerem, a Maverick (Madonna lemezcége) lejátszotta nekem a "Production" című albumát, és azt mondta: "Szerződést köthetünk vele". Én pedig azt mondtam: "Ez a férfi brilliáns. Szeretnék vele dolgozni". Ez pontosan az az irány, amit én szeretnék. Új hangzást akartam. Utolsó albumom ugyanis már túlságosan elektronikus volt. Ezt szerettem volna egy másfajta színvonalon továbbvezetni anélkül, hogy ismételném magamat. Amikor Mirwais lemezét meghallottam, azt mondtam: "Csodálatos. Van Isten".

- Milyen volt együtt dolgozni vele, összehasonlítva William Orbittal, aki szintén ott volt az album készítésénél?

Madonna: Mind William, mind pedig Mirwais nagyon introvertált, szégyenlős típusok. Már majdnem átszellemültek. Mirwais ráadásul nagyon gátlásos is. Ezenkívül nem beszél jól angolul. Ez nehézségeket okoz a személyisége megítélésében. Mindketten jó ellenpólust képeznek velem szemben, mert én inkább a pezsgő, energikus, fecsegő oldalt képviselem. Mirwais és William ezzel szemben nagyon nyugodtak és önmagukba fordulók.

- És hallgatnak Önre?

Madonna :Igen. Valakinek muszály rám is hallgatni. (nevet)

- Ön ajánlotta a szerzőt, Damian le Gasickot és őt is felvette az album elkészítéséhez. Hogyan jött ez az ötlet?

Madonna: Willian Orbiton keresztül ismertem meg. Már segített a "Cuidado Con Mi Corazón" című dalnál is, amit Ricky Martinnal vettünk fel az ő albumára. Jó ember. Damian, William és Mirwais igazán újító dalírók és zenészek. Mirwais ezenkívül kitűnően játszik gitáron.

- Ezért tűnik a lemez egyszerre régimódinak és modernnek?

Madonna: Hát éppen kísérletező hangulatban voltam.

- Ezzel azokra az elemekre gondol, amikor a Vocoderen játszanak?

Madonna: Áthajszoltuk a hangomat minden lehetséges dolgon. Szeretem az extrém dolgokat. A végén már csak az hiányzott, hogy egy mosdókagylón át énekeljek.

- Az új dalokban van valami a nyolcvanas évekből is. Nosztalgiát érez, ha visszagondol azokra az időkre?

Madonna: Nem, egyáltalán nem. Csak akkor érzek nosztalgiát, ha a hatvanas vagy a harmincas vagy a húszas évekre gondolok. Ami a karrieremet illeti, nem vágyom vissza a nyolcvanas évekbe. Az volt az én kezdő korszakom. Bár nagyon ösztönösen a szívemből dolgoztam, ennyiben nagyon kreatív voltam, de tulajdonképpen nem voltam tudatában annak mit csinálok. Ma már tudatában vagyok. Sokkal több a lehetőségem. Kísérletezgethetek és kockáztathatok.

- A "Paradise (Not For Me)" című dalhoz Serge Gainsbourg lányát szerződtette. Ön pedig a franciás hangzással ebben a dalban Jane Birkin "Je t'aime"-jére emlékeztet. Tinédzserként befolyásolta Önt Gainsbourg?

Madonna: Nem emlékszem rá mikor hallottam először a darabjait. Csak azt tudom, hogy Brigitte Bardot-val és Jane Birkinnel készített dalai nagy benyomást tettek rám. Mindig nagyon szexisnek és hangulatosnak hallatszott és kedveltem a vonós átiratot is.

- Mirwais azt mesélte, hogy az Ön lánya, Lola asszisztált a lemezfelvételeknél.

Madonna: Ez így van. Lola minden nap feltűnt valamikor. Szerencsére csak a padlóra feküdt és képeket festett, amíg én a stúdióban dolgoztam. Néha megnyomott egy olyan gombot, amit nem kellett volna.

- Letörölt valamit?

Madonna:Nem, akkor megöltük volna. (nevet)

- Miért nem énekelt együtt Önnel?

Madonna: Bár egészen jól énekel, de ha azt mondtam volna neki, hogy most menj be abba a kis kabinba és énekelj, akkor nem tette volna meg. Nagyon ritkán teszi azt, amit tennie kellene. Nagyon önfejű.

- Gondolja, hogy azért tűnik olyan játékosnak ez a lemez, mert egy kisgyerekkel él együtt?

Madonna: Lehetséges. A gyerekeken keresztül csodálatosan hozzá lehet jutni valami játékoshoz, ártatlanhoz, amitől mi felnőttek már régen eltávolodtunk. Érzelmileg biztosan befolyásolt. Ezért van az új daloknak olyan szabad hangzása.

- A hangja sokkal finomabb, mint korábban, ezáltal az album is nagyon oldott.

Madonna: Ez azzal hozható összefüggésbe, hogy amikor a lemezt felvettem nagyon nyugodt, derült hangulatban voltam. Sokat segít, ha az ember szerelmes.

- Ön és a barátja, Guy Richie nagyon erős személyiségek. Gyakran vitatkoznak?

Madonna: Guy nem szereti, ha erről beszélek, de annyit azért elmondhatok, hogy ő nagyon intelligens és nagyon erős akarata van. Éppen úgy, mint nekem. Elképzelheti tehát, hogy mi folyik nálunk. De nem is kedvelem azokat az embereket, akiket könnyen ide-oda lehet taszigálni. Jó, ha az embert kihívások érik, nem?

- Természetesen. Köztudott, hogy Guynak is megvan a maga kifejezett véleménye és azt nem is rejti véka alá.

Madonna: Ez így van. Guy olyan férfi, akinek nagyon kemény véleménye van. De én éppen ezt szeretem benne, még akkor is, ha néha teljesen más véleményen vagyok, mint ő. Nagyon tisztelem azokat az embereket, akik kiállnak a nézeteik mellett. Sokkal inkább, mint azokat, akik nem képesek elkötelezni magukat, akikre könnyű hatást gyakorolni és akik még politikailag is korrektek. Ez annyira unalmas.

- Ön nem viselkedik mindig politikailag korrekten?

Madonna: Nem.

- Miért nem?

Madonna: Szívesen hordok bundát. Ez minden, amit ehhez a témához mondani akarok. (nevet)

- Manapság ez elég ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt rossz színben tűnjön fel.

Madonna: Hát igen, a barátom ezen kívül szívesen lő nyulakra és galambokra.

- És azután meg is eszik őket?

Madonna:Természetesen.

- Guy diszlexiás volt és néhányszor ki is rúgták az iskolából. Ennek ellenére magasra jutott. Nagyon erősen kellett küzdenie. Ez összeköti vele?

Madonna
Madonna: A képzettségét inkább az élettől és nem az iskolából szerezte. Most pedig egy csodálatos író. Nem érdekes, hogy néha legyőzzük a gyengeségeinket és ebből kovácsolunk erőt? Azok az emberek, akik ezüst kanállal a szájukban jöttek a világra, nem feltétlenül tudnak küzdeni. Azok az emberek sokkal érdekesebbek, akik át tudják küzdeni magukat.

- Önmagát is közéjük sorolja?

Madonna: Bár én nem voltam diszlexiás, de anya nélkül nőttem föl egy olyan környéken, ahol nem volt sok kultúra. Ez pedig igazán éhessé tett engem. Az is tény, hogy nő vagyok és mindent egyedül csináltam.

- Mennyire vett részt Guy az album készítésében?

Madonna: Igazán kitűnő zenei ízlése van. Nekem pedig fontos, hogy a zenémet jónak találja, ezért lejátszottam neki a dalokat még nyers formában és kikértem a véleményét. Egy pár igazán jó javaslatot tett. Nagyon szereti a zenét. A CD-ékről állandóan kölcsönösen gondoskodunk egymásnak. A filmjeihez is mindig nagyon klassz zenéket keres ki. Szereti Mirwaist. Egyik dalát fel is használja a következő filmjéhez.

- Mit ajánlott még Önnek?

Madonna: Azelőtt soha nem hallgattam Leftfieldet, de Guynak nagyon sok lemeze van tőle. Szereti a régi Reggae-t és az egészen korai Ska-t, valamint az angol Sixties Soul-t. Azután kedveli a modern dolgokat is, a darabos High Energie-történeteket. Prodigy, Moby és Leftfield.

- Hogyan reagált Guy azokra a dalokra, amiket nyilvánvalóan neki írt?

Madonna: Honnan tudja, hogy írtam neki dalokat?

- Ezt lehet hallani. Nagyon szerelmes a hangzásuk.

Madonna: Oké, igaza van. Guy szereti az "I Deserve It" című dalt, mert van benne egy szójáték a nevével. Én úgy tartom, hogy a dalnak nagyon szép melankólikus hangzása van. Bár a szövegek miatt úgy tűnik, mintha egy egyszerű szerelmesdal lenne, mégis van benne valami kínzó és nyomasztó. Kedvelem az ilyen kétértelműséget.

- A "Nobody Is Perfect" című dalban az őszinteségről van szó .

Madonna: Pontosan, vagyis arról, hogy valaki nem áll ki őszintén az érzelemei mellett. Szerintem egy okos nőnek mindig az igazat kell mondania. Azt is kell azonban tudnia, hogy mikor kell tartani a száját. Ugyanez érvényes a férfiakra is.

- Ezt meg kellett tanulnia?

Madonna:Oh, igen. Meg kellett tanulnom, hogy van jó idő és jó hely, és hogy nem mindig jó, mindig és mindenütt kitálalni egy információt. Ez igen sok problémát okozott nekem.

- Saját katolikus neveltetése ellen fellázadt. Lolát vallásosan neveli?

Madonna: Nem közvetlenül. Nehéz a téma, mert nem hiszek semmiféle szervezett vallásban. De hiszek Istenben. Nem könnyű eldönteni, hogy mit tanítsunk meg saját gyerekünknek. Lola tudja, hogyan kell imátkozni és, hogy kicsoda Isten. Csak éppen nem jár templomba.

- Mit csinál, amikor nem dolgozik?

Madonna: Sokat olvasok, mindenekelőtt éjszaka. Éppen Martin Amy új regényét az "Experience"-t olvasom. Leginkább az apjához való viszonyának a leírása tetszik. Kedvelem az olyan klasszikusokat mint Faulkner vagy Hemingway, valamint Gabriel García Marquez és Isabel Allende szerelmi történeteit.

- Inspirálják a könyvek, amikor dalokat ír?

Madonna: Biztosan, de inkább tudatalatt. Leginkább a romantikus és tragikus könyvek inspirálnak. Néha csak egyetlen mondatot olvasok el egy könyvből és az már elgondolkodtat. Majd azután írok róla egy dalt. Ha egy könyvben egy ötlet igazán fontosnak tűnik, akkor egyszerűen kivágom a szöveget és beragasztom az ötletrendezőmbe az újságcikkekhez és más cetlikhez.

- Tehát van egy rakás lyukacsos könyve?

Madonna: (nevet) Így van. Pontosan mint a lányomnak. Mindkettőnknek sok lyukas könyve és zoknia van.

- Gyakran megy a lányával múzeumba. Lola önként megy Önnel?

Madonna: Kicsi kora óta cipelem magammal a múzeumokba. Most már nagyon érdeklődik a művészet iránt és igazán szívesen jár múzeumba. Mindig, ha olyan városban vagyunk, mint Párizs, Madrid, Róma vagy London együtt megyünk múzeumba. Lola szereti Picassot, Matisse-t és a régi mestereket.

- A régi mesterek, igazán excentrikus ízlés, ahhoz képest, hogy egy kislányról van szó.

Madonna: (nevet) Azért szereti őket, mert mindig olyan embereket festenek, akik szenvedenek és véreznek. Lola megszállottja a keresztrefeszítéses képeknek. Jézus a kereszten az összes stigmával. Ezt szereti. Szerintem egyszerűen csodálja a képek erőszakosságát.

- Jól kijön mostohaapjával, Guy-vel?

Madonna: Szerencsére igen. Ők ketten jól megértik egymást. Úgy idétlenkednek mint a testvérek.

Guyt, barátján Stingen keresztül ismerte meg. Sting csinált kedvet Önnek a jógázáshoz is. Mennyiben befolyásolta még Önt?

Madonna: Stinget nagyra tartom zenészként, de állandóan úton van. Ezért van az, hogy inkább a feleségével, Trudie-val vagyok. Trudie mutatta be nekem Guyt. (Ő volt a producere "Lock, Stock And Two Smoking Barrels" című filmjének, magyarul: "A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső") Most pedig olyan számunkra, mint egy pótmama. Törődik velünk, vigyáz ránk, hogy rendesen étkezzünk. Parasztgazdaságából biozöldségeket küld nekünk. Igazán anyáskodik fölöttünk.

- Jótékonysági akciókon is részt szokott venni?

Madonna: Néha. A "Rainforest Concert"-en énekeltem. Ebben az évben pedig előadtam egy részt az "Ezeregy éjszaka meséi"-ből, amikor Trudie felavatta a "Tibetan Peace Garden"-jét. Amikor Londonban vagyok, mindig megnézem, hogy tudok-e valahogyan segíteni neki. Igazon klassz dolgokat csinál.

- Főzni is szokott Trudie szakácskönyvéből?

Madonna: (nevet) Nem szeretem a szakácskönyveket. Nem főzök és erre büszke vagyok. Nekem másfajta kvalitásaim vannak.

- Színésznői képességei vitatottak. Új filmje "The Next Best Thing" (magyarul: A második legjobb dolog) sikertelen volt. Hogyan dolgozza ezt föl?

Madonna: Azt mondom magamnak, hogy van egy másik karrierem is.

- De azért fáj, igaz?

Madonna:Van elég önbecsülésem és tudom, hogy jó munkát csinálok. Ha pedig ezt a nyilvánosság nem fogadja el jó munkaként, akkor el kell fogadni azt, hogy nyilvánosság képtelen elismerni, hogy több dolgot is jól tudok csinálni. Csalódott vagyok, mert nagyon keményen megdolgoztam ezzel a filmmel. De elfogadom és megpróbálok nem túl sokáig gondolni rá. Nagyon hálás vagyok azért, hogy más lehetőségeim is vannak az önkifejezésre, azért hogy zenészként karrierem van, vannak gyerekeim és egy lemezcégem.

- Tervez további filmeket?

Madonna: Jelenleg nem. Most jelent meg a lemezem. Nem kötelezhetem el magam egy további film mellett, mert nem tudom, hogy mikor fogok turnézni. Minden túlságosan komplikált. Ezenkívül a következő filmhez másképp fognék hozzá.

- Hogyan?

Madonna: Olyannal szeretnék filmet csinálni, aki szeret kísérletezni, de ugyanakkor a kereskedelmi célokat is figyelembe veszi, pontosan úgy, ahogy én a zene terén.

- Van valaki, akit határozottan kinézett magának?

Madonna: Nincs. Talán nem is létezik ez a valaki.

- Hogyan mennek a dolgok a lemezcégénél, a Mavericknél?

Madonna: Alanis Morissette dolgozik éppen a stúdióban az új CD-jén. Valamint leszerződtünk egy tizennégyéves svéd lánnyal, Amandával. Kicsit hasonlít a hangja Britney Spearshez. Fantasztikus énekesnő, a lemez nagyszerű.

- Jónak találja Britney Spearst?

Madonna: Természetesen, nagyon klassz. Mindig olyan szép barna.

- Énekesnői képességei azonban vitatottak.

Madonna: Rólam is ugyanezt mondták az emberek, amikor elkezdtem. Nem fogok semmi rosszat mondani Britney Spearsről, hiszen csak tizennyolc éves. Ilyen fiatal emberek nem lehetnek zsenik. Ki kell várnunk, hogyan fejlődnek. Ki tudja, akár valami egészen csodálatos is lehet belőle. Nem szeretnék embereket túl gyorsan elítélni. Engem is túl gyakran elítéltek.

- A "Music" című dal videójában szépen kiosztja saját magát. Valamint a rap videókat is kifigurázza.

Madonna: A videóban két szint van. Egyik oldalról a rajzfilmfigura Madonna, aki mindenkit eltesz láb alól, aki valahol rossz zenét játszik. Itt a változatosság kedvéért egészen profán módon a rossz zene elleni harcról van szó, a bűnőzés elleni harc helyett.

- A másik részben pedig az igazi Madonna Muff Daddyként jelenik meg.

Madonna: Istenem, de nehéz volt leforgatni ezt a klippet. Normális körülmények között a videóimban nagyon aktív vagyok. Most a forgatáskor azonban hatodik hónapos terhes voltam. Világos volt, hogy én vagyok a főszereplő, de nem mozoghatok már olyan sokat, ezért a körülöttem lévő embereknek kellett nagyon aktívnak lenni. Ezenkívül el akartam takarni a hasamat, ezért ültem be egy limuzinba, s így magam elé tudtam húzni a lábaimat. Az éjszakai klubos jelenetnél minden körülöttem táncol, de én nem táncolhattam, pedig én játszom ekkor Muff Daddy Superfly-t, a Punk Rock-Punk Pop főpapnőjét. (nevet)

- Mit prédikál?

Madonna: Azt, hogy az embernek mindig szórakoznia kellene, mindegy, hogy mi történik. Ez az én filozófiám ebben a videóban.

- Bonyolult üzenetnek tűnik.

Madonna: (nevet) Pontosan. Fontos üzenet. Szórakozzatok, hordjatok sok aranyékszert és Versace-t .

- . járjátok be a környéket egy nagy arany limuzinnal és keressetek magatoknak egy pár kedves fiút .

Vagy lányt. Ami éppen jön.

- A lányok a videóban majdnem teljesen meztelenek.

Madonna: De csak majdnem. Nem lehet egy meztelen mellet sem látni. A lányokon pedig van egy úgynevezett G-szalag. Ez minden rap videóban így van. Ha egy ilyen zsáner kifigurázásáról akarunk forgatni, akkor az egésznek egy éjszakai klubban kell lennie és a lányoknak pedig G-szalagban kell lenniük.

- Mégis nemrégiben felizgatta magát azokon a meztelen nőkön, akiket naponta látni az angol napilapokban.

Madonna: Nem emiatt panaszkodtam. Csak mulatságosnak találom, hogy a brittek meztelen nőket mutogatnak az újságjaikban. Egy amerikai nő számára ez sokkoló élmény. A mi országunkban ezt soha nem engednék meg.

- Karrierje során azonban Ön is szívesen mutatott többet.

Madonna: Ez így van. Nem is ítélem el ezt az egészet. Csak azt akartam mondani, hogy mennyire vicces, hogy az amerikaiak állítólag szabadak és nyitottak, az angolok pedig nagyon konzervatívak és szexuálisan gátlásosak. A valóságban azonban ez pont fordítva van. Nálunk nem mutatnak meztelenséget. Londonban pedig nem mehetsz anélkül sehová, hogy ne látnál egy pár meztelen mellett.

2000. október 20.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster